Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pivo šité na míru paní Zimě

Komerční sdělení   10:30aktualizováno  10:30
Milovníci piva se i letos dočkali tradičního dárku. Novou pivní značku Zimní 14 v limitované edici Speciálů ze spilky pro ně uvařil vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Speciál Zimní 14 | foto: Pivovar Ostravar

Konzumace piva je tradiční součástí dnešních Vánoc, jejíž historie sahá až do 18. století. „V zimních měsících se u nás odjakživa pilo pivo. V porovnání s letními měsíci ale vždy silnější a mnohem plnější. Je to dáno charakterem počasí, které v našich zeměpisných šířkách v zimě panuje,“ říká vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter. „Pivovary se vždy na konci roku předhánějí ve speciálních vánočních edicích a baleních a spotřeba piva v Česku v té době pravidelně stoupá,“ je přesvědčen vrchní sládek.

V dobách dávno minulých se používalo především k uctívání bohů v době zimního slunovratu. V některých zemích bylo popíjení piva o Vánocích dokonce povinné. Například v Norsku prý mohl být lidem, kteří o Vánocích nepili pivo, odebrán majetek a v horším případě jim hrozilo vyhnání ze země.

„Nás naštěstí ke konzumaci piva o Vánocích nikdo přemlouvat nemusel. České hospodyňky ho dokonce používaly jako součást ingredience při přípravě kapra na modro. Právě ten byl v 18. století hlavním chodem na štědrovečerní tabuli,“ popisuje Roman Richter. Teprve v roce 1895 Magdaléna Dobromila Rettigová ve své kuchařce představila recept na smaženého kapra tak, jak ho známe dnes. O tři roky později pak mohli Ostraváci poprvé zapíjet smaženého kapra Ostravarem.

V třicátých letech dvacátého století začaly velké pivovary v Evropě u příležitosti Vánoc vařit speciální piva. Od té doby se všichni pivovarníci rádi před spotřebiteli vytáhnou nějakým speciálem. Ani Ostravar není výjimkou. „Proto jsme letos uvařili nový silný speciál Zimní 14.

Při jeho přípravě jsme použili pro Ostravar atypický bavorský slad, který dodává novému pivu tu správnou barvu, ale i unikátní kombinaci tří chmelů v čele s žateckým červeňákem, jedním z nejlepších chmelů na světě,“ prozrazuje vrchní sládek s tím, že tyto ingredience dávají pivu vyšší plnost, hořkost a výraznější sladové aroma.

Nový speciál patří do stejné kategorie Speciálů ze spilky jako Černá Barbora nebo Ruby. Ostravar je vaří pouze v limitovaných edicích párkrát do roka. Všechny speciály se připravují prvotřídním způsobem s použitím tradiční metody kvašení na spilce, kde piva v otevřených kvasných kádích fermentují přirozeným způsobem. Exkluzivně jsou pak dodávána pouze do vybraných hospod a restaurací.

„Zimní 14 i další Speciály ze spilky mají našim hospodám přinést zajímavější nabídku. Širší nabídka i kvalitnější typ hospod, jakým je třeba nová Ostravarna, jsou pro nás prostředkem k naplnění ambice neustále zvyšovat pivní kulturu na Ostravsku,“ vysvětluje Roman Richter.

Politika orientace na podporu hospod se Ostravaru dlouhodobě vyplácí. Téměř dvě třetiny piva, které ostravský pivovar vyrobí, se vypijí v hospodách a restauracích, což je dnes, kdy lidé přecházejí na konzumaci lahvových piv, další ostravský unikát.

www.ostravar.cz

Hlavní zprávy

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.