Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kam zajít na pivo, když vás z náplavky vyžene slota

Komerční sdělení   0:02aktualizováno  0:02
Počasí letos vyvádí psí kusy. V lednu padají teplotní rekordy a slunce láká k posezení na zahrádce u dobrého piva. Červnový pařák se zas promění v bouřku, při které vám do piva napadá deset centimetrů krup, a vy můžete tak akorát jít hledat lyže. Přesto i zkažený výlet na náplavku se může obrátit v báječný zážitek.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Pivo se U Kroka nejlépe konzumuje na malé zahrádce. | foto: Pilsner Urquell

Bez náplavky na Rašínově nábřeží si řada Pražanů Prahu neumí představit. V letních měsících je to kulturní tepna metropole. Probíhají zde desítky koncertů, výstav, autorských čtení, ale běžně tu narazíte i na neplánované jamy, performance a streetartové zásahy do prostoru. Počínají zde nové lásky, zcelují se stará přátelství.

Je skoro neuvěřitelné, že ještě v roce 2007 sloužil tento prostor přirovnávaný například k berlínskému Kreuzbergu především pejskařům a parkujícím automobilům. V současnosti vám pobyt na náplavce může znepříjemnit leda tak špatné počasí. Letos to platí dvojnásob.

Není nezvyklé, že vyrazíte na náplavku a ve chvíli, kdy vyjdete z metra, se na vás namísto usměvavého slunce kaboní černý mrak. V tu chvíli je jasné, že slunění na březích Vltavy můžete pustit k šípku.

Ovšem, co s načatým dnem? Vracet se vám určitě nechce. Protože jsem tenhle pocit zažil letos již třikrát, vynašel jsem pro sebe několik únikových variant. A protože nejsem škrt, o tři z nich se s vámi podělím. Každá z nich nabízí něco trochu jiného, ale všechny tři spojuje dobré jídlo vycházející z českých tradic. A především skvěle načepovaný Prazdroj.

Lidovka s dobrou kuchyní a skvělým pivem

Hospůdku V Podskalí najdete překvapivě v Podskalské ulici. Když do ní vstoupíte, máte pocit jako byste se octli v pravém rakousko-uherském hostinci. Solidní dřevěné stoly, dřevěné obložení, dokonce i dřevěná masivní pípa. Za ní rázná paní hostinská, která má na čepu několik pivních speciálů a především vynikající plzeňské. A umí se patřičně otáčet.

Interiér hospůdky V Podskalí připomíná hostinec z dob Rakouska-Uherska.

Interiér hospůdky V Podskalí připomíná hostinec z dob Rakouska-Uherska.

Když přijdete v době oběda, najíte se s přehledem do stovky. Česká klasika - svíčková, řízek, moravský vrabec. Na rozdíl od dvou dalších prostor si na své přijdou i milovníci nikotinu. Ale je zde i velký nekuřácký salonek. Hospůdka sice nemá extra velkou kapacitu, ale za dobrého počasí je k dispozici zahrádka ve dvoře, což je v okolí Rašínova nábřeží neobvyklé. A vyloženě příjemné.

Poprvé mne sem před nějakým časem vytáhli kamarádi. „Hospodu s podobnou atmosférou v okolí náplavky nenajdeš,“ přesvědčovali mě. Ještě během večera jsem jim uvěřil. Tento dojem vzrostl ve chvíli, kdy jsem sem nedávno zamířil těsně před zavíračkou. Poručil si jedno bahno, jako rahno, paní hostinská zručně načepovala a před konzumací mne taktně upozornila na blížící se zavírací dobu.

Měl jsem žízeň, a i když jsem příliš nedoufal v úspěch, pokusil jsem se licitovat o druhé. Ráznost opadla a s milým úsměvem přede mnou přistálo i to druhé pivo. Ráznost je na místě, ale musí ji následovat dobré srdce. I to je důvod, proč se do Hospůdky V Podskalí lidé rádi vrací.

Tradice od třicátých let

Na křižovatce ulic Vyšehradské a Plavecké se nachází hospoda U Tří bojovníků. Nově zrekonstruovaný prostor zde funguje asi dva roky a za tu dobu si našel řadu spokojených zákazníků. Láká nejen na tradiční českou kuchyni, ale pokouší se nasávat i moderní gastronomické trendy. Veškeré pochutiny můžete spláchnout Plzní, jejíž čepování zde má dlouholetou tradici. Čepuje se pěkně na hladinku a má takový říz, že se s ní musí opatrně kolem dřevěných židlí.

Zakladatel restaurace U Šrytrů, kde je dnes hospoda U Tří bojovníků.

Zakladatel restaurace U Šrytrů, kde je dnes hospoda U Tří bojovníků.

Čepování má U Tří bojovníků dlouholetou tradici.

Čepování má U Tří bojovníků dlouholetou tradici.

Interiéru dominuje masivní výčep. Takže pány a dámy u pípy rozhodně nepřehlédnete. Když je hospoda plná, nezahálí a vy si můžete vychutnat, jak jim to šlape. V celém interiéru se pracuje s kombinací moderních prvků a odkazu na tradici. A že je kam odkazovat. „Tuhle hospodu zakládal pradědeček mého kamaráda Josef Paducha. Máte ho támhle na stěně,“ prozrazuje mi při čepování hostinský, podá skvostně načepované pivo servírce a jde mi ochotně ukázat otce zakladatele. „Lidi se tu po něm hodně ptají. A rádi se s ním fotí,“ prozrazuje. „A kdo jsou ti tři bojovníci, které máte ve jméně?“ zajímám se. „Naproti je stejnojmenný dům. Podle něj se hospoda jmenuje. Ti bojovníci jsou Jan Hus, Jan Žižka a Karel Havlíček Borovský.“

Hospodskému platím a vám doporučuji návštěvu. Společně s pivem si tu můžete dát i trochu české historie.

Česká kuchyně jinak

Poslední místo, kam bych vás rád zavedl, je hospoda U Kroka. Najdete ji ve Vratislavově ulici. Ačkoli i zde se setkáte s českou kuchyní, její podání je netradiční, odlehčené.

Restaurace U Kroka má vedle vynikající Plzně i mezinárodně vyhlášenou českou kuchyni.

Restaurace U Kroka má vedle vynikající Plzně i mezinárodně vyhlášenou českou kuchyni.

Navíc U Kroka vědí, že člověk konzumuje všemi smysly, a tak se při konzumaci můžete potěšit vystavenými výtvarnými díly, které se s pravidelností obměňují. Pokud vás autor jó zaujme, můžete si obraz odnést. Samozřejmě je třeba zaplatit.

Prostředí restaurace je bohužel trochu malé a zájem veliký, restaurace leží na hlavní trase směr Vyšehrad, takže před příchodem doporučuji informovat se telefonicky u personálu na volná místa a případně využít rezervace.

U Kroka je totiž oblíbená turistická destinace. To ovšem neznamená, že by to tu flákali. Naopak, U Kroka patří k podnikům s nejlepší českou kuchyní v Praze, což dosvědčují i hodnocení na serveru TripAdvisoru.

Tomáš Čada

Na pivu mám nejradši chytré řeči s naprosto neznámými lidmi, které pomalu stírá svítání. V takových situacích nezáleží ani na kvalitě konverzace, ani na kvalitě moku, prostě teče obé. Ovšem od dob, co k nám do hnízda přistála dvě ptáčata, nemám na podobné radovánky právě příhodné prostředí, takže jsem při návštěvách hospod začal zkoumat nejen stránku zážitkovou, ale i kvalitativní. A po pravdě, dost mne to baví.

Tomáš Čada

Hospoda je zařízena moderně a příjemně minimalisticky, ovšem navazuje na tradici. Vždyť hostinec zde byl již v roce 1895. Pivo se zde však nejlépe konzumuje na malé zahrádce, která vybíhá právě do Vratislavovy ulice. Ruch hlavních tepen tu nehrozí a vzrostlé stromy poskytují příjemný stín i v parných dnech.

Tímto bych zakončil své první doporučování. V okolí náplavky naleznete samozřejmě spoustu dalších zajímavých míst. Různé restaurace a bary zde rostou jako houby po dešti. Ovšem každé z doporučených míst má své kouzlo a troufám si tvrdit, že při jeho návštěvě neprohloupíte.

Je samozřejmě třeba se rozhodnout, co je vám bližší. Zda kouzlo malých hospod, kde se dá bez zášti mudrovat nad pivem, vynikající pivo s trochou české historie či vyšší česká gastronomie s moderně zpracovaným prostorem.

Autor:


Oblékněte dítě hezky a levně
Oblékněte dítě hezky a levně

Nakupujte v dětském bazárku eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.