Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Svatý Antoníček v Holešovicích je jako vzácná olejomalba

Komerční sdělení   0:03aktualizováno  0:03
Malá restaurace U svatého Antoníčka v pražských Holešovicích je jednou z posledních nefalšovaných hospod. Žádná vysokoobrátková stylová napodobenina hospody, nýbrž její syrový pravý předobraz. Vzácná patinovaná olejomalba ve sbírce pražských podniků.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Uhasit žízeň chodí k Antoníčkovi pohotovostní pivaři i štamgasti. | foto: Pilsner Urquell

Když jsem byl U svatého Antoníčka před lety poprvé, nejvíc se mi líbil ten ruch u pípy, to, že jsem se musel nejdřív prodrat úzkým prostorem kolem výčepu, kde v družném hovoru postávalo úctyhodné množství hostů. Klasický nerezový pult s pípou obléhají lidé nejrůznějšího věku i sociálních vrstev, v košili i zacákaných montérkách, přesně tak, jak kdo z které práce přišel.

Část z nich tvoří pohotovostní pivaři, to jsou ti, kteří se stavují jen na jedno plzeňské, to tam rychle kopnou a hned zas běží. Nemalou skupinou, která vytváří život před výčepem, jsou také starší dámy, které s úsměvy ve tváři, s nákupními taškami, a pečlivě zabalenými papírovými balíčky z cukrárny či řeznictví položenými na pult, elegantně popíjejí malé pivo s malým rumem.

Vzadu v téže místnosti se potom nachází stůl štamgastů, u kterého se mezi konverzací nad půllitrem Plzně čtou noviny, nejčastěji sportovní, a to potom jeden výtisk putuje z ruky do ruky. V čele sedí starý pan P, jeden z nejstarších místních štamgastů, který si pamatuje ještě původní hospodu, jež tu stávala dřív, a která se jmenovala U Součků.

„Tady měli nejlepší černý pivo v Praze. Trojřadá fronta se táhla až za roh,“ povídal. Bylo mu asi pět let, když s těžkým kameninovým džbánem na pivo pro otce v té řadě stál. Takhle nějak vznikají legendy orální pivní historie. Na tomhle místě se tak děje víc jak padesát let.

Můžete si tu v klidu přečíst noviny i vyluštit křížovku.

Můžete si tu v klidu přečíst noviny i vyluštit křížovku.

Sv. Antoníček, je hospoda, která v sobě obsahuje klid.

Sv. Antoníček, je hospoda, která v sobě obsahuje klid.

Antoníček, patron trosečníků a holešovický ostrov klidu

Svatý Antoníček je ale většinu času místem příjemně klidným, zvlášť odpoledne v zadním sále s velkými lomenými dřevěnými okny, kam tak krásně vniká světlo přes záclony, a kde se vyjímají tři řady stolů, větších i menších, za nimiž posedávají muži středního věku luštící křížovky, čtoucí knihy nebo noviny.

Jakub Brož

Vystudoval jsem střední odborné učiliště, obor kuchař, ale už na internátě jsem se zajímal o pohostinství a jeho problematiku z druhé strany pultu. Ve volném čase hraju kopanou, chodím do posilovny. Když počasí nepřeje, čtu dějiny umění nebo amatérsky mapuji současnou českou poezii.

Uprostřed centrální stěny, kam se upírají oči hostů, tedy těch, kteří nejsou zabráni do čtení, visí velké zarámované zrcadlo a nad ním přibitá svítící televize, oko okolního světa, virtuální mistrovství v atletice.

Když se posadíš do správného úhlu, a zrovna máš štěstí, že dávají třeba napínavý fotbalový zápas, v němž soupeří tuzemský tým, naskytne se ti výsostný pohled. Uvidíš totiž na jedné stěně jak zápletku fotbalových kliček nohou prodírajících se směrem k soupeřově bráně, tak v odraze zrcadla plejádu výrazů všech přítomných diváků měnících se každou sekundou útoku.

Jídlo tu mají opravdu dobré. Na lístku se nachází seznam asi dvaceti prověřených českých zázraků od králíka, přes krkovičku po řízek, a za valnou většinu zaplatíš kolem devadesáti korun.

Za velice příznivé ceny dostanete u Antoníčka dobrá jídla.

Za velice příznivé ceny dostanete u Antoníčka dobrá jídla.

Přes oběd tu často bývá plno, a to i přesto, že hospoda je plně kuřácká, což je myslím dobře, neboť takových ostrůvků škodlivé svobody kvapem ubývá.

Pokud ti ale kouř vadí, můžeš se připojit k ostatním, kteří si pivo dávají radši na vzduchu, venku, na chodníku, s loktem opřeným o parapet, což je možná ještě lepší.

Sv. Antoníček, je hospoda, která v sobě obsahuje klid, nic si nevymýšlí, nestresuje se s výzdobou, nestrojí žádné pasti, žádné nečekané nadstandardní potěšení, protože to není potřeba. Lidé se do ní vrací, protože cítí to místo s výjimečným vnitřním klidem, smířené samo se sebou, kde dobře vaří a mají tu výtečnou Plzeň.

Autor:


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.