Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zastavte se na jedno do restaurace U peronu na dobré cestě

Komerční sdělení   0:02aktualizováno  0:02
Patřím k těm, kteří si čas od času hodí na záda batoh, obují se do těžkých bot a vyrazí do lesa, kde žijí nezdravě, spí na tvrdé zemi a v neděli se domů vracejí nevyspalí a spokojení. Pražský Smíchov už dávno proslul vlakovým nádražím, na němž takové cesty často začínají. A to včetně jídla a pití.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Restaurace U peronu se nachází naproti Smíchoskému nádraží. | foto: Pilsner Urquell

Když jsme ještě byli mladí, stačilo nám půl hodiny před odjezdem zapadnout do nádražky, kde se konzumovalo pivo na stojáka a kde byla největší pochoutkou takzvaná „smaženka“ (a jestli to neznáte, raději se ani nesnažte zjistit, co to bylo).

Postupem času se čím dál častěji stává, že se naše parta na nádraží potkává cestou z práce a nikdo z nás nemá během dne čas na pořádné jídlo. A než abychom se někde na drsné hranici civilizace odbývali zavináčem, utopencem nebo rozvařeným párkem, zajdeme si na jídlo před odjezdem. V takovém okamžiku přijde podnik jako restaurace U peronu vhod.

Tenhle podnik výborně klame tělem. Když k němu přijdete od nádraží, vypadá jako obyčejná pivnice s hezkým, léty potemnělým dřevěným obložením. Když ale jdete dál, dostanete se do spleti průchodů, které ústí do menších průchozích místností se stoly, kterými se dostanete na zahrádky.

U peronu najdete zajímavě řešený otevřený prostor kuchyně.

U peronu najdete zajímavě řešený otevřený prostor kuchyně.

A když jdete ještě dál, zničehonic se octnete v obrovském otevřeném prostoru, jaký byste tu rozhodně nečekali. Je to jako přestoupit z udýchané lokálky do první třídy rychlíku. Jen železničně laděná výzdoba vás přesvědčí o tom, že jste se nezatoulali do jiné restaurace. Kromě židlí a stolů se tu nachází i poměrně zajímavě řešený otevřený prostor kuchyně – nestává se často, že kuchařům vidíte v podstatě přímo pod ruce.

A tak si položíte batohy ke stěně, rozesadíte se kolem stolu a už k vám spěchá číšník. (Bylo to zvláštní, ale připadalo nám, že přesně ví, kdy nám odjíždí vlak a přizpůsobil tomu i plynulost obsluhy!)

A dostanete chuť na něco extra. Vaše chuťové buňky už se nemohou dočkat, až je dopravíte do drsné divočiny pod Brdy – do kraje, kde spolu vesnice regulérně soupeří o to, komu se povedou lepší nakládané matjesy; v podstatě nikoho nezajímá, že k nám tito nakládaní sledi dorazili z Holandska, už dávno je pokládáme za podbrdské národní jídlo. A řeknete si: „Oni je mají na jídelním lístku a já na ně dostal strašnou chuť!“

Nakládané matjesy

Nakládané matjesy

Biftek ze svíčkové s hříbkovou omáčkou

Biftek ze svíčkové s hříbkovou omáčkou

Protože jedete do lesa, rozhodnete se pokračovat tematicky a vyberete si biftek ze svíčkové s hříbkovou omáčkou. Je sice pravda, že po dlouhém suchém období houby teprve začínají růst, ale vy sledujete myšlenkovou osu „houby rostou v lese – my jedeme do lesa“ a prostě to risknete.

Nezapomenete samozřejmě na pivo, protože pivo je základ, na kterém se to všechno dobře ukotví, a kde jinde si ho dát než tam, kde jíte, že. Kromě toho víte velice dobře, že jediná alternativa je pajzl v hloubi nádraží.

Sedíte u stolu, řeči se vedou, čas utíká a pak už se k vám blíží číšník, obložený talíři a matjesy připlavaly. Pokrývá je nadrobno nakrájená čerstvá cibulka, z košíku na stole voní čerstvý chleba a vy už se nemůžete dočkat, abyste zjistili, jestli se někomu podařilo naložit lepší sledě než hospodskému z Dolní Hraštice.

Bloger Robert

„Láska prochází žaludkem.“

Každé lidské napajedlo má své rituály a atmosféru, ať už se mu říká hospoda, pivnice, sport bar nebo nádražka. Návštěva těchto míst je pokaždé dobrodružná výprava do jiného světa, kde se může stát opravdu cokoli. A přiznávám, že mě láká tahle mezilidská chemie, podporovaná výtečně načepovaným pivem. Umím hrát mariáš, sedmu i tisíc, neztratím se v trampském zapadáku ani v podniku, kde nosí číšník dokonale nažehlený smoking. Každé místo má příběh, já ty příběhy rád objevuji a doufám, že se mi je podaří předat dál.

Bloger Robert

A pak jen nevěřícně sledujete zbytek party kolem stolu, protože to, co právě jíte, je možná ještě o pár odstínů lepší, než ty nejlepší matjesy, jaké jste v životě jedli.

Načervenalý uzený sleď se lehce rozplývá na jazyku, nasládlá mladá cibulka skvěle doplňuje chuť nasolené ryby a vrchol přijde, když se napijete piva – v tom okamžiku vaše chuťové buňky pookřejí, všechny strasti jsou zapomenuty a vy si prostě a jednoduše pochutnáváte. Ukousnete si čerstvého chleba a ten dokonale završí symfonii chuti a vy už se nemůžete dočkat dalšího sousta.

Zatímco čekáte na biftek, panuje kolem stolu až pobožné ticho a nikdo nechce rušit tu nádhernou chvíli – leda tím, že se objednává další pivo. Je samozřejmě jasné, že něco tak dokonalého biftek jen tak nepřekoná.

Přesto ale uznáváme, že je propečený přesně tak, jak jsme chtěli, že hranolky jsou z opravdových brambor a ne z mraženého sáčku a že hříbková omáčka chutná skoro stejně dobře jako kdyby vám ji připravili ve Slovinsku, v evropské houbařské velmoci. Najdete v ní čerstvé houby, kterým k dokonalosti chybí jen zatoulané jehličí.

Věřte, že s takovýmhle zážitkem se do lesa odjíždí úplně jinak než se pivem z kelímku a utopencem. Pokud budete někdy odjíždět na cesty ze Smíchovského nádraží, vzpomeňte si na má slova a nebudete litovat.

A to ani v případě, že si v omámení spletete východy, z restaurace vyjdete opačnou stranou a místo nádraží před sebou budete mít benzinovou pumpu na Strakonické. A že vám kvůli tomu skoro ujede vlak... stálo to za to!

Autor:


Oblékněte dítě hezky a levně
Oblékněte dítě hezky a levně

Nakupujte v dětském bazárku eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.