Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Král Václav přijel do Lysé nad Labem

Komerční sdělení   0:04aktualizováno  0:04
Polabská nížina je opravdu nížina a obloha tu sahá od obzoru k obzoru. Když člověk projíždí zdejšími hlubokými lesy a mezi zlátnoucími poli, připadá si někdy jako ve starém filmu a podvědomě čeká, že se za příští zatáčkou objeví zapomenutá krása dávných dob. A přitom doufá, že bude mít štěstí a nesrazí se se žebřiňákem.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Restaurace U krále Václava v Lysé nad Labem stojí za návštěvu. | foto: Pilsner Urquell

A pak přijede do Lysé nad Labem: města, které klame vzhledem a dokáže nečekané věci. Na první pohled vypadá tohle devítitisícové městečko jako idylická obec, o které psal hezky už Kosmas ve své kronice.

Ale rozhodně to tu umí pořádně roztočit – na zdejším hradišti byl v rámci mocenského boje Přemyslovců oslepen a mužství zbaven kníže Jaromír. Během husitských válek se okolní krajinou honila soupeřící vojska a Lysá byla drancována. Později ji v šestnáctém století propil Lev z Rožmitálu a nakonec v roce 1873 skoro celá vyhořela.

V dnešní Lysé nad Labem se samozřejmě nic takového neděje, je to malebné a spořádané město s velkým nádražím, dostihovým závodištěm a rozlehlým výstavištěm.

Hosté na kolech jsou  v restauraci U krále Václava vítáni.

Hosté na kolech jsou v restauraci U krále Václava vítáni.

A na hlavní ulici hned vedle výstaviště stojí restaurace U krále Václava – její název se patrně vztahuje ke králi Václavu II., jehož manželka Lysou ve 13. století vlastnila.

Nebojte, nepřehlédnete ji. Její přízemní budova zabírá rozsáhlý pozemek a celá restaurace vplouvá do ulice jako majestátní parník. Výčep tu mají stejně velký jako jinde celý podnik a až na ulici pronikají hlasy místních mariášníků, kteří si přebíjejí štychy, bourají žebráka a volají sedmu. A takhle je to v pořádku – v devítitisícovém městečku ostatně nečekáte, že si budou hosté nad pivem říkat v Schopenhauerovi.

Ale vezměme si to pěkně popořádku. Pivo tu mají jako křen a umí se o ně opravdu dobře postarat. Což je přesně to, co je v letošním horkém létě životní nutnost.

Obsluha je rychlá a jídelní lístek dokáže odříkat zpaměti – není tak dlouhý, samozřejmě, ale dobrá paměť vždycky potěší. Nabídka jídel je dobře promyšlená, takže nepotřebujete jídelní lístek o rozsahu telefonního seznamu.

Nakládaný hermelín
Nakládaný hermelín

Nakládaný hermelín

A realita? Objednat si jako předkrm nakládaný hermelín je vždycky tak trochu nejistá sázka – stejně jako v případě piva se toho může cestou hodně zkazit, hermelín může být nedozrálý nebo přezrálý, koření může být moc nebo málo a zeleniny může být moc nebo málo.

V restauraci U krále Václava poslední problém eliminovali tím, že u hermelínu žádná zelenina nebyla a místo ní byl sýr vprostřed rozkrojený a naplněný kořením. Neprodlužujme to: bylo to báječné. V kombinaci s hladinkou, o jaké by v Plzni mohli vyučovat, to byla fantastická kombinace.

Steak s houbovou omáčkou
Steak s houbovou omáčkou

Steak s houbovou omáčkou

A když už jsme mysleli, že takový zážitek nedokáže nic překonat, přinesli nám steak. V tom okamžiku už bylo naprosto jasné, že místní kuchař nejen že svou práci miluje, ale také ji dokonale ovládá. Maso stáhl z plamene a přesunul na talíř přesně v tom okamžiku, kdy bylo dokonale připraveno, houbová omáčka chutnala, jako by hříbky rostly ještě dopoledne v provoněném lese a opečené brambory celou symfonii doplňovaly.

Bloger Robert

„Láska prochází žaludkem.“

Každé lidské napajedlo má své rituály a atmosféru, ať už se mu říká hospoda, pivnice, sport bar nebo nádražka. Návštěva těchto míst je pokaždé dobrodružná výprava do jiného světa, kde se může stát opravdu cokoli. A přiznávám, že mě láká tahle mezilidská chemie, podporovaná výtečně načepovaným pivem. Umím hrát mariáš, sedmu i tisíc, neztratím se v trampském zapadáku ani v podniku, kde nosí číšník dokonale nažehlený smoking. Každé místo má příběh, já ty příběhy rád objevuji a doufám, že se mi je podaří předat dál.

Bloger Roman

Druhé pivo nás dostalo přesně do toho stavu blaženého rozpoložení, kvůli kterému do restaurace lidé chodí, a když jsme se vraceli chladnoucím podvečerem polabské roviny, připadaly nám ve světle hostiny všechny problémy světa naprosto pomíjivé.

Ještě se sluší doplnit, že restaurace U krále Václava dokáže díky své velikosti uspokojit takřka každou poptávku – je tu dost místa k usazení velké společnosti, v zahrádce samozřejmě najdete dětský koutek.

A vzhledem k tomu, jak mají místní širé roviny rádi cyklisté, nemusíte pochybovat ani vteřinu o tom, zda jsou tu hosté na kole vítáni. Byli jsme tu večer o pracovním dni, ale připravené stojany na kola hovořily jasnou řečí.

Pokud jsme to neřekli dostatečně nahlas, pak opakujeme: ano, rozhodně si do restaurace U krále Václava zajeďte! Na základě naší návštěvy ručíme za to, že nebudete litovat.

Pokud přijedete dříve než my, možná ještě stihnete otevřený místní kostel se sochami z dílny jednoho z nejslavnějších místních rodáků, Matyáše Bernarda Brauna.

A rozhodně si od nadšených hráčů mariáše nenechte namluvit, že se na nedalekém Šibeničním vrchu slétají duchové. Varovali jsme vás!

Autor:


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.