Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Filozofická chvilka v restauraci U Kaštanů

Komerční sdělení   0:02aktualizováno  0:02
Neproudí sem davy turistů, nespěchají tudy zástupy maminek s kočárky, ale přitom to tu žije docela slušným tempem. Pomezí Žižkova a Vysočan bylo vždycky většinou dělnicky řízné a lidově upřímné. Nikdo tu nemá čas na zbytečné řeči, to jen my se v – takřka orwellovsky nazvané – restauraci U Kaštanů trochu zasnili.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Hostinec U Kaštanů na pražském Jarově | foto: Pilsner Urquell

Seděli jsme u stolu, popíjeli plzeň a filozofovali nad tím, jak lidé zapomínají na souvislost místa a času ve své historii. Někomu by se možná mohlo zdát, že to je k pivu trochu nestravitelné sousto (Slováci podobně zásadní otázky života řeší u vysokooktanové kořalky), ale nebylo to od věci.

Hostinec U Kaštanů se totiž nachází na Jarově, na samém okraji Žižkova. Spojovací ulice, která odsud vede směrem do Vysočan, tvoří přirozenou hranici, za níž terén pozvolna klesá směrem k Hrdlořezům a k romantické zátočině Rokytky.

Všichni jsme přitom pamatovali na to, jak jsme kdysi seděli u piva s Jaroslavem „Kapitánem Kidem“ Velinským, pražským rodákem, báječným muzikantem a špičkovým spisovatelem. Ten nám vyprávěl o tom, jak za jeho mládí (byl ročník 1932) civilizovaná Praha končila na hranici Strašnic a dál se táhla jen nevzhledná krajina, plná dobrodružství a pozoruhodných lidových zjevů, o kterých se ani okoralým chlapům z neslavně proslulé hagiborské party nechtělo vyprávět.

Každý víkend se tu konají speciální akce – víkend se žebry, kachní hody, žebra na několik způsobů, burgery nebo cokoli v bramboráku.
Hostinec U Kaštanů najdete na samém okraji Žižkova.

Každý víkend se tu konají speciální akce – víkend se žebry, kachní hody, žebra na několik způsobů, burgery nebo cokoli v bramboráku.

V těch dobách byl Jarov podobnou výspou. Když člověk zaboří nos do měkoučké pěny v půllitru a přivře oči, jako by před sebou viděl okrajové čtvrti hlavního města za druhé světové války: všude chudoba, senoseče, polní cesty a prašné ulice, kam posílal policejní prezident strážníky za trest a kudy neprojel automobil třeba půl roku.

Byl to úplně jiný svět, o kterém jsme mohli snít, mít z něj hrůzu nebo před ním stát v posvátné úctě. Fakta ale hovořila jasně: ještě před dvěma generacemi bychom na těchto souřadnicích seděli nejspíš uprostřed louky a kolem nás by se do dálky táhla pole, remízky a nikým nenavštěvované lesy.

Místo toho jsme měli za zády obrovské sídliště, na ulici před námi zurčel hustý provoz z Malešic do Vysočan a ze všech stran nás obklopoval život, ruch a chvat.

Takovéhle hluboce filozofické úvahy na člověka přicházejí jen u dobrého piva – a můžeme potvrdit, že pivo tu mají výborně ošetřené. Jistě, na to už jsme se v „plzeňských“ restauracích tak nějak zvykli a nedokážeme si představit, že by to bylo jinak.

Pivo tu mají výborně ošetřené.

Pivo tu mají výborně ošetřené.

Pamatujete si ty staré československé filmy, kde se hosti v hospodě napijí piva a pak si otřou knír, který jim na horním rtu udělala pěna? Tak tahle chlapská ozdoba je jasný důkaz solidně načepovaného piva – když to výčepní neumí, nikdy vám tak hutnou a pevnou pěnu neudělá a vám zůstane pod nosem leda vlhko.

Nemusíte ani hádat, kolik nás takhle kolem stolu sedělo kníratých... samozřejmě všichni. Pivo je tu prostě na jedničku.

Navíc nám udělalo pěkné místo v žaludcích, takže jsme sáhli po jídelních lístcích. Každá stavba musí stát na solidních základech, takže jsme se rozhodli začít gulášovou polévkou s cibulovými kroužky, a vzhledem k právě probíhající kachní sezoně jsme se pozdní oběd rozhodli završit konfitovaným kachním stehnem s jablečným zelím, karlovarskými a bramborovými knedlíky.

Čekání jsme si krátili čtením nabídky restaurace – je hrozně příjemné vědět, že pro majitele a kuchaře péče o hosty nekončí přípravou šesti českých hospodských evergreenů a několika steaků. Každý víkend se tu konají speciální akce – víkend se žebry, kachní hody, žebra na několik způsobů, burgery nebo cokoli v bramboráku.

Gulášová polévka s cibulovými kroužky

Gulášová polévka s cibulovými kroužky

Konfitované kachní stehno s jablečným zelím, karlovarskými a bramborovými knedlíky

Konfitované kachní stehno s jablečným zelím, karlovarskými a bramborovými knedlíky

Bloger Robert

„Láska prochází žaludkem.“

Každé lidské napajedlo má své rituály a atmosféru, ať už se mu říká hospoda, pivnice, sport bar nebo nádražka. Návštěva těchto míst je pokaždé dobrodružná výprava do jiného světa, kde se může stát opravdu cokoli. A přiznávám, že mě láká tahle mezilidská chemie, podporovaná výtečně načepovaným pivem. Umím hrát mariáš, sedmu i tisíc, neztratím se v trampském zapadáku ani v podniku, kde nosí číšník dokonale nažehlený smoking. Každé místo má příběh, já ty příběhy rád objevuji a doufám, že se mi je podaří předat dál.

Bloger Robert

Něco podobně promyšleného bychom na Žižkově nečekali – nejsme sice žádná parta zarostlých hipsterů, ale který chlap občas rád nepodlehne vábení žaludku, že? A ve světle toho, co nám poměrně svižně donesla servírka na stůl, věříme, že víkendové akce budou stát z to.

Můžete si sice myslet, že neexistuje moc způsobů, jak vylepšit gulášovou polévku, ale všichni víme, kolika možnými způsoby se dá pokazit. Tahle byla vynikající, a přestože jsme ji s osmaženými cibulovými kroužky ještě neměli, rozhodně to nechutnalo špatně. Ale to byl teprve začátek.

Kachní stehno je dokonalé podzimní jídlo – zahřeje, zasytí a je mastné, ale ne příliš. Kuchař očividně staví svou kariéru na cibulových kroužcích, protože jsme se jich dočkali i tady, ale to je v pořádku, každý máme svůj podpis. Maso bylo propečené výborně, koření bylo tak akorát, kůžička křupala, ale přitom zůstávala šťavnatá – takhle dobré kachní stehno bychom čekali od tety z vesnice s třicetiletými zkušenostmi. Většího komplimentu se od nás nemohlo osazenstvo místní kuchyně dočkat.

A když se ta kachna spárovala se skvěle ošetřenou a načepovanou plzní, chladný podzim za okny jako by přestal existovat a nám bylo nádherně. Pokud někde existuje kuchař, který dokáže připravit lepší kachní stehno, rádi se s ním setkáme, ale jestli to nevyjde, tak to ani moc nebude vadit, protože tohle byla špička, vrchol a zlatá medaile v jednom...

Na závěr se sluší dodat, že majitelům patří pochvala za příkladné šíření dobré kuchyně do dalších částí Prahy. Zatímco restaurace na Jarově nabízí skvělou českou klasiku, sesterský podnik v Braníku funguje jako prvotřídní „stejkárna“; nejen výhradně, samozřejmě, najdete tu i běžnou kuchyni a běžnou produkci navíc doplňuje stejně široké spektrum speciálních akcí jako podnik na Jarově.

Autor:


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.