Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V restauraci U Kašpárka je veselo!

Komerční sdělení   0:02aktualizováno  0:02
Upřímně řečeno: Strašnice rozhodně nejsou čtvrť, která by byla proslulá tradičními restauracemi. Je sice pravda, že tu dýchá krásný duch meziválečných let, kdy se všechno stavělo rychle a přitom kvalitně, ale není to žádná letitá klasika.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Jestli ale chcete poznat půvab starých Strašnic i dnes, vypravte se do Dubečské ulice. | foto: Pilsner Urquell

Nenajdete tu lokály, kde by se židle u stolu štamgastů dědily čtvrtou generaci – koneckonců byly Strašnice ještě ve dvacátých letech minulého století okrajem města v místech, kde se Praha pomalu rozsýpala do venkovských chalup, a Bečvářův statek byl hranicí civilizace, a prosluly hlavně svým pěstováním zelí.

Časy se ale mění. Už jsou dávno pryč doby, kdy strašnický život stál na třech pilířích – na hospodách U Gustů a U Trmalů a na kulturním domu Barikádníků.

Cestou chodbou na zahrádku si připadáte, jako byste vycházeli na palubu.

Jestli ale chcete poznat půvab starých Strašnic i dnes, vypravte se na Dubečskou ulici. Ta se klene v dlouhém a širokém oblouku, který tu kopíruje starou komunikaci a domy na ní jsou stále ještě skutečné pohraničí Prahy (přestože se nacházejí hluboko v dnešních městských hranicích).

Nedaleko se rozkládají malebné vilky, které hraničí se sportovním areálem Gutovka, ale zdejší domy mají silné zdi a hluboké dvorky. A v jednom z těchto domů se nachází restaurace U Kašpárka.

Název možná trochu zavádí, protože kdyby se jmenovala U námořníka nebo U loďmistra, vyšlo by to nastejno – jakmile vstoupíte dovnitř, připadáte si jako v tradiční britské nebo irské hospodě s nádherným dřevěným obložením, kde pult s pípami připomíná kapitánský můstek a atmosféru dotváří vestavěná akvária s křišťálově čistou vodou. 

Na stěnách visí průřezy a stavební plány expresu mezi plachetnicemi – čajového klipru Cutty Sark.

Na stěnách visí průřezy a stavební plány expresu mezi plachetnicemi – čajového klipru Cutty Sark.

Jídelní lístek je ozdobený obrázky a básničkami.

Jídelní lístek je ozdobený obrázky a básničkami.

Na stěnách visí průřezy a stavební plány expresu mezi plachetnicemi – čajového klipru Cutty Sark – a dalších lodí, hnaných větrem, a cestou chodbou na zahrádku si připadáte, jako byste vycházeli na palubu.

Tuto palubu ale stíní mohutné kaštany, za jejichž hradbou je dvorek, který si velikostí nezadá s městskými parky v centru.

A pak už si sednete za stůl. Nepočítejte s tím, že byste na obsluhu museli čekat dlouho; o zahrádku samotnou se starají dva až tři číšníci, kteří se umí pohybovat velice rychle.

Pivo U Kašpárka je dokonalý zážitek.

A stejně rychle přinášejí objednané pivo, které (obzvlášť když sem dorazíte v horkém časném odpoledni) je naprosto dokonalý zážitek, tedy přesně to, co potřebujete. Zatímco čekáte, můžete si pročítat jídelní lístek, ozdobený obrázky a básničkami.

Rozhodli jsme se, že nebudeme věci příliš komplikovat a dali jsme si bramboračku, svíčkovou a flank steak. Bramboračka byla přesně taková, jakou si každý z nás pamatuje od babičky: výborně hutná, uleželá a kořeněná tak akorát.

Steak byl snad ještě lepší a nám došlo, proč se o restauraci U Kašpárka dnes mluví jako o pokračovateli slavné tradice Gustů a Trmalů: kuchař se s masem vyloženě pomazlil, podařilo se mu je na pánvi zastihnout přesně v dokonalém okamžiku propečení a houbová omáčka by obstála sama o sobě.

Zeleninový salát se – na rozdíl od salátů, jaké můžete v mnoha dnešních restauracích potkat – nesnažil být samostatným jídlem, ale spokojil se s vděčnou rolí přílohy a chemii doplnila mistrně načepovaná hladinka.

Flank steak

Flank steak

Svíčková

Svíčková

Bloger Robert

„Láska prochází žaludkem.“

Každé lidské napajedlo má své rituály a atmosféru, ať už se mu říká hospoda, pivnice, sport bar nebo nádražka. Návštěva těchto míst je pokaždé dobrodružná výprava do jiného světa, kde se může stát opravdu cokoli. A přiznávám, že mě láká tahle mezilidská chemie, podporovaná výtečně načepovaným pivem. Umím hrát mariáš, sedmu i tisíc, neztratím se v trampském zapadáku ani v podniku, kde nosí číšník dokonale nažehlený smoking. Každé místo má příběh, já ty příběhy rád objevuji a doufám, že se mi je podaří předat dál.

Bloger Roman

Jestliže vám připadá, že jsme se nechali unést chválou na steak, pak se připravte na další dávku, protože jak všichni víme, nejvyšší zkouška dovedností každého kuchaře spočívá v přípravě svíčkové omáčky.

Můžete mít sebelepší maso a o knedlících se dá sepsat sonet, ale pokud to vše zalijete omáčkou, která nemá šmrnc, nemá cenu chodit do kuchyně. Jen skutečně dobrý kuchař – a s potěšením můžeme potvrdit, že pan kuchař od Kašpárka k této skupině patří – nepodlehne pokušení omáčku příliš osladit a zároveň se vyhne příliš silné masové chuti.

Je to jako tanec na ostří nože, v mnohém náročnější než přesný odhad propečení steaku. Pokud byste měli letos udělat jednu jedinou věc, pak si jděte dát svíčkovou do restaurace U Kašpárka. Opravdu.

A víte, co nás tam ještě překvapilo? Toalety. Než vejdete kolem průřezu další plachetnicí dovnitř, vypadají dočista obyčejně, tuctově a nezajímavě. Jakmile ale otevřete dveře, otevře se před vámi další místnost, bohatě obložená dřevem od podlahy až ke stropu.

I takovéto kousky skrývají před normálním návštěvníkem Prahy staré dobré Strašnice…

Autor:


Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.