Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Dobře utajené venkovské tradice U Bezuchů

Komerční sdělení   0:03aktualizováno  0:03
Pokud byste v životě měli věřit jediné věci, pak je to tvrzení, že hospody mimo velká města mají své neopakovatelné kouzlo; kouzlo, které si vás podmaní, přitáhne a už vás nebude chtít nikdy pustit na čerstvý vzduch. A nemusíte ani jezdit moc daleko.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Restaurace U Bezuchů v pražských Kunraticích | foto: Pilsner Urquell

Vážně. Úměra „čím dál, tím líp“ tady neplatí a není to tak, že nejlepší servis dostanete na vrcholku Sněžky. Ale stačí, když vyjedete z velkého města – Prahy, Brna, Ostravy, Olomouce, Plzně – a zjistíte, že jste v jiném světě. Čím větší město, tím větší kontrast. A pokud chcete důkaz, stačí zaskočit do Kunratic a máte to jasné.

S pivem se tady nakládá jako se svátostí oltářní.

Když jsme se vypravili do restaurace U Bezuchů, měli jsme k ruce místního rodáka, a to nám pomohlo. Když vejdete dovnitř, dostanete se do výčepu. Což je naprosto v pořádku, a pokud jde o pivní občerstvení, bude o vás postaráno k vaší plné spokojenosti.

To je totiž další společný rys mimopražských hospod: s pivem se tady nakládá jako se svátostí oltářní. Bez přehánění. Výčepní z podniků, kde znají (téměř) každého hosta a kde (téměř) každý host zná je, vědí, že udržet si přízeň českého pijáka piva není žádná jednoduchá věc.

Tohle nejsou žádné rychlovýčepy v turistické zóně, kam nikdo nepřijde dvakrát za život. Tady se stačí podívat na výraz, s jakým venkovský výčepní sleduje stoupající hladinu piva v půllitru či sklenici – jestliže mu ve tváři vidíte, že vám vaše pivo skoro závidí, máte se nač těšit.

U Bezouchů si připadáte, jako byste vstoupili do obývacího pokoje celých Klánovic.

My ale nešli do výčepu. Kolega nás zavedl za roh a se slovy: „sem chodí sedět místní“ zamířil krátkým průjezdem do zadního traktu, kde stojí další část restaurace.

A byli jsme tam. V zákulisí. Tam, kde se odehrává opravdový život. Vešli jsme dovnitř, posadili se ke stolu a připadali si, jako bychom vstoupili do obývacího pokoje celých Kunratic. Tady seděli všichni ti pijáci, kteří znají odpověď na palčivé otázky života. Tady bylo to místo, kde se vyřizují obchody, uzavírají sázky, které změní běh času v celé obci, tady můžete navázat ty správné kontakty, když chcete pokácet starou švestku v zahradě nebo nahodit zeď.

Tady se u jednoho stolu potkávají úředníci z obce, zvěrolékaři a prodavači z místní večerky. V létě se sem občas zatoulá nějaký ten cyklista, ale s tím nic nenadělají – vezmou ho mezi sebe, aby si nemyslel, a jsou pohostinní.

Bloger Robert

„Láska prochází žaludkem.“

Každé lidské napajedlo má své rituály a atmosféru, ať už se mu říká hospoda, pivnice, sport bar nebo nádražka. Návštěva těchto míst je pokaždé dobrodružná výprava do jiného světa, kde se může stát opravdu cokoli. A přiznávám, že mě láká tahle mezilidská chemie, podporovaná výtečně načepovaným pivem. Umím hrát mariáš, sedmu i tisíc, neztratím se v trampském zapadáku ani v podniku, kde nosí číšník dokonale nažehlený smoking. Každé místo má příběh, já ty příběhy rád objevuji a doufám, že se mi je podaří předat dál.

Bloger Robert

My sice přišli s místním člověkem, který tady už pěkných pár let žije, ale i tak se k nám do dvou minut přitočili chlapi od místního stolu a zapředli hovor. Připadali jsme si jako součást společnosti a byl to opravdu dobrý pocit. Takový ten pocit: „Tady se dobře pije, tady bych klidně mohl žít,“ a dáte si další pivo a jen stěží přitom odoláte nutkání do něj zazdít prcka, protože tak pil pivo už váš děda.

Dochucování piva by ale byla velká chyba, protože výčepní bere svou práci vážně a ať se snažíme, jak chceme, nedokážeme najít jedinou chybu. Teplota je ideální, orosená sklenice je čistá jako chirurgův skalpel, pěna kroužkuje – všechny průvodní znaky správně ošetřené plzně jsou na svých místech.

To doplňuje číšník, který se sice má co ohánět, protože většina stolů je obsazená, ale přesto si na nás najde čas, aby zkontroloval, jak nám chutná a jak jsme spokojení.

Při každé návštěvě restaurace se snažíme dobře najíst, přestože se to ne vždycky podaří. Když jsme seděli U Bezuchů v Kunraticích, nějak jsme neměli pocit, že bychom si měli pivní zážitek kazit nějakým jídlem. Tohle byla dokonalá návštěva restaurace se vším všudy.

No dobře, nakonec jsem si – čistě ze slušnosti – dali alespoň hovězí polévku se zeleninou; a dostali jsme misku s vynikajícím vývarem, silným tak, že by dokázal probudit k životu i pacienta v kómatu.

Když už bychom opravdu hledali nějakou vadu, tak bychom si mohli postěžovat na to, že tady neberou platební karty a člověk musí přijít vybaven hotovostí... ale na to si stěžovat nemůžeme, protože stejně tomu tak je u drtivé většiny mimopražských podniků. Ne, nebudeme si stěžovat. Bylo to dokonalé.

Autor:


Bomba slevy
Bomba slevy

Chcete mít přehled o těch nejlepších slevách a nakupovat chytře?

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.