Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vysočina není jen drsný kraj, bývalá konírna láká na výborné pivo

Komerční sdělení   0:02aktualizováno  0:02
Pro většinu z nás je Jihlava město na půli cesty po dálnici z Prahy do Brna. Starší ročníky by ještě přidaly hokejovou Duklu, milovníci památek by nezapomněli na Bránu Matky Boží a samozřejmě blízkost hned dvou památek UNESCO na našem území České republiky – poutního kostela na Zelené hoře a židovské čtvrti v Třebíči.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Jihlavský Pilsner Urquell Original Restaurant Dělnický dům | foto: Pilsner Urquell

Vysočina se ale nikdy s nikým moc nemazlila a Jihlava může posloužit jako důkaz. Málokdo (kromě Jihlavanů, samozřejmě) dnes ví, že se zde už ve třináctém století ve velice těžkých podmínkách těžilo stříbro a razily mince.

Stejně tak není příliš známo to, že si během husitských válek na opevnění bohaté (a katolické) Jihlavy vylámal zuby Jan Žižka i Jan Roháč z Dubé a město se podařilo dobýt až Jiřímu z Poděbrad. A ve stínu neúspěšného obléhání Brna se ani moc nemluví o tom, že Jihlavu za třicetileté války vyplenili Švédové.

I když nebudeme brát v úvahu děsivou budovu Prioru na místním náměstí, za kterou se hluboce stydí drtivá většina místních obyvatel, má i největší místní zajímavost přídech strašidelna – ano, řeč je o takzvané svítící chodbě v katakombách.

Stěny dvanáctimetrového úseku chodby pokrývá měkká bílošedá hmota, která vydává slabou nazelenalou záři. Po vyvrácení mnoha teorií – některé z nich byly opravdu divoké! – byla za „viníka“ určena směs barytu a wurtzitu, zamíchaná přímo do omítky německými okupanty, kteří zde za druhé světové války zkoušeli účinnost luminiscenčních nátěrů.

Tolik oficiálně uznávané vysvětlení, kterému můžete a – ve světle dalších jevů, zavánějících paranormálnem, ke kterým tu prý dochází – nemusíte věřit.

Ale dost záhad, co myslíte?

Fotogalerie

Město po severojižní ose protíná silnice směrem na Znojmo, a pokud z ní odbočíte a pojedete zhruba kilometr směrem do centra Jihlavy, dorazíte po Žižkově ulici až přímo k restauraci, která patří přímo do řetězce Pilsner Urquell Original Restaurant. Co to znamená? Znamená to v podstatě jediné: líp než tady vám žádné pivo nenačepují.

Domácí škola se pozná už podle toho, že v nabídce je kromě běžné „svaté trojice“ hladinka-šnyt-mlíko také čochtan. Tento způsob čepování v Česku moc velkou tradici nemá a mají ho rádi obzvlášť konzumenti anglického typu piva, protože neobsahuje v podstatě žádnou pěnu. Je to zároveň pivo s nejvyšším obsahem oxidu uhličitého, které nezakrývá „poklička“ pěny, takže byste je měli pít co nejrychleji.

Ale to nebude problém a nebyl to vzhledem k letním horkům problém ani během naší návštěvy. Právě kvůli nim jsme se usadili na zahrádce vedle pasáže, v níž se hostinec nachází – a udělali jsme dobře, protože ve stínu slunečníku bylo příjemně chladno a navíc jsme si mohli díky grilu vybírat jídlo ze speciálního jídelního lístku.

Náš řidič si dal výbornou domácí limonádu, takže můžeme doporučit návštěvu i rodinám s dětmi, pro které je tu ostatně vyhrazený ve stínu stromů kout na hraní.

Výběr jídla nám netrval dlouho, protože jestliže někdo nabízí čerstvý burger, jehož přípravu můžete sledovat na vlastní oči přímo u grilu vedle krytého výčepu, není opravdu nad čím přemýšlet.

Bloger Robert

„Láska prochází žaludkem.“

Každé lidské napajedlo má své rituály a atmosféru, ať už se mu říká hospoda, pivnice, sport bar nebo nádražka. Návštěva těchto míst je pokaždé dobrodružná výprava do jiného světa, kde se může stát opravdu cokoli. A přiznávám, že mě láká tahle mezilidská chemie, podporovaná výtečně načepovaným pivem. Umím hrát mariáš, sedmu i tisíc, neztratím se v trampském zapadáku ani v podniku, kde nosí číšník dokonale nažehlený smoking. Každé místo má příběh, já ty příběhy rád objevuji a doufám, že se mi je podaří předat dál.

Bloger Robert

Letní zahrádka je krytá ze tří stran budovami a vy si tu připadáte jako doma na dvorku, navíc je tu i dostatek místa na parkování, takže jihlavský PUOR je výbornou možností, jak si na cestou po přeplněné dálnici na chvilku odpočinout od ruchu a spěchu.

Nudit se tu rozhodně nebudete, protože jsme se během zhruba hodinového příjemného posezení pustili do řeči s několika místními hosty a ti se jako správní patrioti pochlubili jihlavskými zajímavostmi.

Na správně připravený burger si člověk rád počká, a když před nás sympatická číšnice položila talíře s obědem, byli jsme napůl přesvědčeni o tom, že se čekání vyplatilo. Na pohled bylo všechno v naprostém pořádku.

Jak všichni víme, výhodou burgru stačí jediné sousto a víte, na čem jste – což se potvrdilo i v tomto případě. Slovy se dá sotva popsat ten pocit, když se zakousnete do čerstvé housky, na jazyku ucítíte příjemně slanou šťávu opečené slaniny a zároveň ucítíte pevnou vrstvu mletého masa, ogrilovaného přesně tak, jak má být.

Už jsme si dávali burger v Texasu, New Yorku, Praze a v mnoha dalších městech, ale žádný (snad jen ten texaský) nebyl tak lahodný jako ten, který nám připravil kuchař v Jihlavě.

Ve žhavém vedru letošního léta jsme si mohli restauraci sotva lépe vybrat. Jihlava se pro nás stala nečekaným, ale o to příjemnějším překvapením.

Autor:


Bomba slevy
Bomba slevy

Chcete mít přehled o těch nejlepších slevách a nakupovat chytře?

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.