Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Ztracený svět U krále Václava IV.

Komerční sdělení   0:02aktualizováno  0:02
Kdybyste se vypravili z pražské Krče směrem na jih, nechali za sebou Thomayerovu nemocnici i IKEM, po relativně krátké době byste zjistili, že se po vaší levé ruce rozkládá les a divočina. Nenechte se zmýlit – je to jen zdání.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Restaurace U krále Václava IV. na kraji Kunratického lesa | foto: Pilsner Urquell

Ve skutečnosti se na východ od toho, co začíná jako Vídeňská ulice a pozvolna přechází ve výpadovku na Vestec a Jesenici, nachází Údolí Kunratického potoka, jedna z několika přírodních památek na území hlavního města a podle mnoha lidí ta nejkrásnější z nich. Kromě vzácného ptactva a květin se tu také nachází rozsáhlé stádo muflonů, kteří se občas chodí pást až do areálu Thomayerovy nemocnice.

Celá tato oblast je spojena s Václavem IV. – ten si tu v letech 1410-1412 nechal postavit Nový hrad, kam jezdil odpočívat a lovit a nakonec v něm roku 1419 zemřel; Nový Hrad se jako zřícenina zachoval dodnes.

V současné době je údolí protkáno stezkami pro cyklisty i pěší, dětskými hřišti a je místem, kam za odpočinkem a relaxací míří obyvatelé okolních hustě zalidněných čtvrtí. Snad nejznámější událostí, spojenou každoročně v listopadu s touto přírodní památkou, je přespolní běh Velká Kunratická.

Dvůr hlídá dvojice obrovských psů.

Dvůr hlídá dvojice obrovských psů.

A stojí tu restaurace, která se stylově jmenuje U krále Václava IV. a do které jsme zamířili i my. Už první pohled na dvůr naznačil, že se nacházíme v divočině. Pohybuje se po něm totiž dvojice obrovských psů, kteří by si s potěšením namleli bestii baskervillskou do granulí a zároveň je jasné, že zdejší areál je před nenechavci bezpečně střežen.

A věřte tomu, že to není hned tak nějaký areál – podle jmen na vývěsní tabuli před hostincem si sem občas zaskočí zahrát hudební veličiny jako třeba Petr Janda s Olympikem nebo Karel Kahovec s George & Beatovens. Vzhledem k tomu, že tihle pánové za pivo a řízek hrát nebudou, se dá poměrně úspěšně předpokládat, že restaurace dokáže nalákat dostatek (dobře platících) hostů. Jak? Existují dvě možnosti: jídlo a pivo.

A obě jsou správné. Na území hlavního města naší republiky je jen pár restaurací, které dokáží ošetřit a načepovat plzeň přinejmenším stejně dobře nebo lépe než tady. Když jsme restauraci navštívili my, bylo tu relativně málo lidí, takže je otázkou, jak pivo vypadá, když je zahrada plná hostů a výčepní se má co otáčet. My ale byli nadšeni, a tak trochu jsme měli obavy o všechny ty cyklisty, kteří propadnou místnímu skvělému pivu a vydávají se pak na lesní cyklostezky.

V Praze je jen pár restaurací, které dokáží ošetřit a načepovat plzeň přinejmenším stejně dobře nebo lépe než tady.
U krále Václava IV. si vychutnáte tankovou plzeň.

V Praze je jen pár restaurací, které dokáží ošetřit a načepovat plzeň přinejmenším stejně dobře nebo lépe než tady.

Pivo nás nadchlo, ale jídlo nezůstalo daleko pozadu. Už první pohled do jídelního lístku člověku napoví, jestli má kuchař svou práci rád a dokáže se o svou radost se strávníkem podělit ještě dřív, než se maso dotkne talíře.

Vzpomněli jsme si na báječnou restauraci na Letné se třířádkovými popisky jednotlivých jídel, když jsme si z nabídky vybírali položky: „Tradiční kulajda s čerstvým koprem, restovanými lesními houbami, bramborem a zastřeným vejcem“ a také: „Grilovaná vepřová panenka v anglické slanině balená a čerstvým tymiánem protknutá, podávaná s pečenými rajčátky v bazalkovém karamelu a pečeným bramborem.“

Tradiční kulajda s čerstvým koprem, restovanými lesními houbami, bramborem a zastřeným vejcem

Tradiční kulajda s čerstvým koprem, restovanými lesními houbami, bramborem a zastřeným vejcem

Grilovaná vepřová panenka v anglické slanině balená a čerstvým tymiánem protknutá, podávaná s pečenými rajčátky v bazalkovém karamelu a pečeným bramborem

Grilovaná vepřová panenka v anglické slanině balená a čerstvým tymiánem protknutá, podávaná s pečenými rajčátky v bazalkovém karamelu a pečeným bramborem

Pokud jde o polévku, kulajda dnes není v restauracích moc k dostání a dokáže přitom dokonale fungovat jako kuchařova vizitka; když jsme si o tomto tradičním pokrmu s jedním kuchařem povídali, jednoduše nám vysvětlil, že jde o polévku, kde se prostě nedá nic ošidit. „Musíte mít dobré a čerstvé suroviny,“ říkal a dodal: „Ale když s nimi neumíte pracovat, vůbec vám to nepomůže – spíš naopak. Existuje hrozná spousta způsobů, jak kulajdu pokazit... a jediný způsob, jak ji udělat dobře.“

Bloger Robert

„Láska prochází žaludkem.“

Každé lidské napajedlo má své rituály a atmosféru, ať už se mu říká hospoda, pivnice, sport bar nebo nádražka. Návštěva těchto míst je pokaždé dobrodružná výprava do jiného světa, kde se může stát opravdu cokoli. A přiznávám, že mě láká tahle mezilidská chemie, podporovaná výtečně načepovaným pivem. Umím hrát mariáš, sedmu i tisíc, neztratím se v trampském zapadáku ani v podniku, kde nosí číšník dokonale nažehlený smoking. Každé místo má příběh, já ty příběhy rád objevuji a doufám, že se mi je podaří předat dál.

Bloger Robert

A my se o chvíli později přesvědčili o tom, že místní kuchař ví, jak na to; lepší kulajdu jsme ještě nikdy nejedli, a to klidně podepíšeme. Ta úžasná směsice sladké, lehce slané a kyselé chuti, doplněná koprem (byl opravdu čerstvý, ne konzervovaný – to by byla polévka daleko sladší), podtrhnutá méně výraznou chutí hub (vedli jsme pak diskusi o tom, jestli byly restované na másle, nebo na sádle), vyztužená brambory a jako třešnička na dortu vejce přesně v tom stavu, kdy je můžete nabrat na lžíci a vysrknout báječně sladký žloutek – to se prostě musí zažít. Takhle ji umí snad jedině babičky, které pěstují kopr i brambory na zahrádce a na houby chodí dvacet metrů do lesa.

Panenka s ještě delším názvem byla jenom vyvrcholením chuťových orgií, které skvěle doplňovaly výhled přes zahradu do lesní zeleně. Nakonec jsme neodolali, jako jeden muž jsme ji vybalili z plátků nádherně šťavnaté slaniny (kterou se v kuchyni nešetří!) a v podstatě jsme si udělali z masa zákusek. Bylo to výborné, porce byla přiměřeně velká a brambory byly tak čerstvé, že ještě ráno musely ležet v zemi.

Sečteno a podtrženo: pivo na jedničku s hvězdičkou, jídlo na jedničku se dvěma hvězdičkami, poloha záviděníhodná, prostředí vynikající. Bylo to jako v té židovské anekdotě – všude kolem nás zuřila Praha, jen my jsme seděli v lůně lesa, zasněně jsme se usmívali a vůbec, ale vůbec se nám nechtělo domů...

Autor:




Hlavní zprávy

Nejsem perfektní máma!
Nejsem perfektní máma!

Své dítě miluji, ale dávám mu opravdu to nejlepší?

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.