Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

U Zábranských aneb karlínská punková tradice

Komerční sdělení   0:03aktualizováno  0:03
V našem hlavním městě najdete restaurace pro fajnšmekry, podniky, kam bychom bez okolků mohli poslat matky s dětmi, lokály čistě pro nebojácné chlapy i místa, jako dělaná pro dámské jízdy. Každý si tu najde to, co mu vyhovuje nejlépe.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Restaurace U Zábranských v pražském Karlíně | foto: Pilsner Urquell

Řekněme si to na rovinu: dokud nebudete pít plzeň v restauraci U Zábranských, nemůžete tvrdit, že jste byli v Karlíně. A dokud jste nebyli v Karlíně, nemáte nárok na to, abyste o sobě řekli, že víte, jak se pije v Praze.

Karlín má svoje kouzlo a je to místo, jaké nikde nenajdete: tahle směs industriální magie, historických zákoutí a moderního vzepětí by prostě nemohla existovat nikde jinde – a pokud se vám někdo bude snažit tvrdit, že nejzemitější čtvrtí Prahy je Žižkov, vysmějte se mu.

V Karlíně žili drsňáci, zloději i pradleny a kvetl tu lidový život už v dobách, kdy se Žižkov teprve chystal k tomu, že se vymaní z aristokratického objetí Královských Vinohrad. Když si zhýčkaný Žižkov teprve začal hledat cestu k přízvisku „pražský Montmartre,“ v Karlíně řádil český Edison František Křižík a po Negrelliho viaduktu prorážely budoucím českým zemím parní lokomotivy cestu do počátků bouřlivého dvacátého století.

Karlín byl vždycky tak trochu zaprášený, tak trochu páchl motorovým olejem a vždycky tu šlo tak trochu o život. A bylo třeba, aby přišla největší pražská povodeň (kterou Karlín schytal nejhůř), aby se věci začaly měnit k lepšímu.

To kouzlo starých časů je tu pořád. Hlavně se nesmíte nechat nachytat těmi, kteří vám budou chtít namluvit, že hlavní tepnou dnešního Karlína je Sokolovská ulice. Jistě, jezdí po ní tramvaj. Ano, je široká. Ale ta opravdová hlavní ulice, kolem které se točí karlínský život, se jmenuje Křižíkova. Stojí na ní Hudební divadlo Karlín. Nachází se tu tak zásadní lokály jako U Kazdů, U mrtvýho ptáka nebo Charleston. A najdete tu restauraci U Zábranských.

V zadní části najdete Sport Bar.
Po prvním křtu cigaretovým kouřem a vůní čepovaného piva už stačí jen zahnout doleva a octnete se v pohodlném lokále.

Stojí tu už pěkně dlouho a vždycky se tu děly věci – ve zdejším klubu ještě před vznikem divadla Semafor začínal Jiří Suchý a právě tady se v červnu 1980 konal legendární koncert kapely Psí vojáci, a když si to tak vezmete, kolik znáte restaurací, které se staly národní kulturní památkou?

Bloger Robert

„Láska prochází žaludkem.“

Každé lidské napajedlo má své rituály a atmosféru, ať už se mu říká hospoda, pivnice, sport bar nebo nádražka. Návštěva těchto míst je pokaždé dobrodružná výprava do jiného světa, kde se může stát opravdu cokoli. A přiznávám, že mě láká tahle mezilidská chemie, podporovaná výtečně načepovaným pivem. Umím hrát mariáš, sedmu i tisíc, neztratím se v trampském zapadáku ani v podniku, kde nosí číšník dokonale nažehlený smoking. Každé místo má příběh, já ty příběhy rád objevuji a doufám, že se mi je podaří předat dál.

Bloger Robert

Až sem po Křižíkově ulici přijdete, nelekejte se historických nápisů „Smíchovský Staropramen“ – uvnitř se dočkáte poctivé plzně. Slabší povahy zaváhají hned na prahu, protože se hned za dveřmi octnou v tradičním výčepu se stoly pro štamgasty – otázkou je, jak často se ještě s tak tradičním uspořádáním budeme v českých restauracích potkávat...

Po prvním křtu cigaretovým kouřem a vůní čepovaného piva už stačí jen zahnout doleva a octnete se v pohodlném lokále, kterým kmitá výborně vycvičená obsluha a kde se nikdy na nic dlouho nečeká. Pivo se nosí rychlostí myšlenky a jídlo ze solidně zásobené kuchyně se zkušeným kuchařem vám donesou překvapivě svižně.

A když se dobře najíte, začnete přemýšlet nad tím, kde tu vlastně byl ten proslulý klub, kudy kráčela (no, ona se tu často spíš opilecky potácela, opírala se zmoženě o dveře a občas močila do kanálu) česká hudební historie? A vydáte se chodbou v zadní části do prostoru, který zničehonic vypadá úplně jinak a říká se mu Sport Bar.

Dny undergroundových koncertů jsou samozřejmě dávno pryč a každý pátek se tu dočkáte jedině tanečních večerů. V každý jiný den tady ale běží sportovní přenosy, promítané ve vysokém rozlišení na obrovské plátno a věříme tomu, že finále mistrovství světa v hokeji musí být v prostoru se 130 místy u stolů docela zážitek.

Pokud jde o pivo, tak plzeň tady čepují tak, jak se na podnik s více než stoletou tradicí sluší. K Zábranským se nemusíte bát pozvat na pivo zahraniční návštěvu, nejlepšího kamaráda nebo plzeňského sládka: všichni si tu budou pochvalovat. U Zábranských totiž už dávno pochopil, že solidní jméno získá dobrý lokál jen tím, že bude čepovat poctivě a z nejlepšího zdroje – proto jsou tu proslulé plzeňské tanky.

Špíz z vepřové panenky a kuřecích prsou

Špíz z vepřové panenky a kuřecích prsou

O kuchaři už jsem se zmiňoval, ale pro jistotu si to zopakujme ještě jednou: je to člověk na svém místě. Když budete mít chuť na něco provokativního, objednejte si špíz z vepřové panenky a kuřecích prsou – donesou vám monumentální konstrukci prkénka s výřezy na omáčky a stojanu, do kterého je umístěný stylizovaný meč, plný masa, kukuřice a cibule.

Celé to chutná výtečně, maso je skvěle naložené, a hlavně: dokud budete jíst, budete vždycky znamenat tak trochu hrozbu pro své okolí. A o to v punku jde v první řadě!

Autor:


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.