Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pivní škola v Plzni Na Parkánu

Komerční sdělení   0:02aktualizováno  0:02
Čistě teoreticky byste měli stejně kvalitní plzeň dostat načepovanou v Plzni, Praze i v Poslední Lhotě nad Zapomenutým potokem, ale nedá se nic dělat, duch místa se ošálit nedá. Plzeň se tentokrát ukázala v nejlepším světle a proměnila pošmourný den v oázu slunce!

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Plzeňská restaurace Na Parkánu | foto: Pilsner Urquell

Nejdřív trochu historické terminologie: parkán se říkalo prázdnému prostoru před hradbami, který většinou chránil násep nebo zeď. Při dobývání hradu nebo města se museli útočníci nejdřív dostat přes parkán a obránci si v tomto prostoru z hradeb udělali střelnici.

Dnes se tyto prostory nacházejí hluboko v městském centru a stejně tomu je i v případě Plzně, kdy se řečený parkán rozkládal před hradbami nejvnitřnějšího města – na náměstí Republiky je to opravdu, co by kamenem dohodil.

Když člověk přichází přes sady 5. května, vidí na vlastní oči domečky, přilepené k (bývalým) městským hradbám a připadá mu, že se vlastně tahle část kvetoucí západočeské metropole tolik nezměnila od toho dne, kdy se v roce 1966 ve Veleslavínově ulici, Šenk Na Parkánu poprvé otevřel.

Podnik je přímo propojený s Pivovarským muzeem.

Podnik je přímo propojený s Pivovarským muzeem.

Což je samozřejmě nesmysl, protože restaurace samotná prošla rozsáhlou rekonstrukcí a dnes vypadá úplně jinak – podstata ale zůstala stejná. Podnik, přímo propojený s Pivovarským muzeem, si ostatně ani moc velké změny dovolit nemůže, protože tradice je tradice, že.

Je ovšem pravda, že dům, ve kterém se podnik nachází, toho pamatuje hodně – kdysi se tu dokonce nacházela věznice, v mírumilovnějších dobách jste tu mohli vstoupit do dílny na výrobu hraček, truhlárny, knihařství, hasičského skladiště, zámečnické dílny a poměrně dlouhou dobu zde byla zřízena obecní sladovna.

A dnes je tu jedna z plzeňských vlajkových lodí, která slibuje hedvábně jemný prazdroj a je zařízená ve stylu třicátých let minulého století, což je doba, kdy plzeňské pohostinství údajně procházelo svým zlatým věkem.

Zlatý věk plzeňského pohostinství očividně nějak souvisel s prázdnými lahvemi na policích, dřevěným obložením stěn a pohodlnými lavicemi, tedy s rekvizitami, které už jsem viděl v mnoha plzeňských pivnicích od Ostravy přes Liberec až do Prahy, ale trocha tradice nikdy neuškodí a při návštěvě restaurace je koneckonců důležité hlavně jídlo a pivo.

Pokud jsem po jakékoli návštěvě restaurace podávané pivo chválil, tentokrát bych musel napsat symfonii, oslavnou báseň o nejméně třech slokách a namalovat obraz. Řečeno stručně a jasně: lepší pivo jsem v celém Česku nikde nepil.

Šnyt zakrývá smetanově hebká, hustá a kompaktní pěna.

Šnyt zakrývá smetanově hebká, hustá a kompaktní pěna.

Nebudete tomu věřit, ale bylo moc příjemné dostat na stůl šnyt, načepovaný tak, jak má být. Žádné „malé pivo ve velkém půllitru“, ze kterého spadla pěna rychleji než listí z javoru v říjnu, ale pivo, které po chvilce vystoupalo do třetiny půllitru – a nemělo přitom vůbec jednoduchou práci, protože ho zakrývala smetanově hebká, hustá a kompaktní pěna, která by udržela i příslovečnou pětikorunu. A půllitr mi stál na stole dřív, než jsem z jídelního lístku stačil zjistit, jakou mají dnes polévku.

Jak se později ukázalo, tohle byl jen první důkaz toho, že v tomto podniku rozhodně neplýtvají vaším časem. Obsluha se sice ještě nedostala na úroveň, kdy vám bude číst myšlenky a donese vám, co potřebujete, dřív, než si o to řeknete, ale věřím, že pokud se to někde někdo naučí, budou to číšníci Na Parkánu.

Přes noc pečená vepřová plec na nefiltrovaném pivě s listovým špenátem a bramborovým knedlíkem

Přes noc pečená vepřová plec na nefiltrovaném pivě s listovým špenátem a bramborovým knedlíkem

Polévku měli gulášovou, což mi přišlo v chladném počasí jako dokonalá cesta k zahřátí předtím, než se dočkám hlavního chodu, který jsem si vybral z tabule, na které bylo křídou napsáno: „Přes noc pečená vepřová plec na nefiltrovaném pivě s listovým špenátem a bramborovým knedlíkem“ a sami uznáte, že něčemu takovému prostě člověk nemůže odolat.

Gulášová polévka je typicky zimní pokrm, a pokud se povede, dokáže vám rozproudit krev v těle i při mínus dvaceti stupních; taková zima sice není, ale poměrně rychle mi dala zapomenout na vlezlý vítr, který se mi vkradl pod bundu cestou do restaurace. Zapíjel jsem ji průběžně pivem a mohl jsem sledovat, jak pěna nefiltrovaného ležáku v půllitru dokonale kroužkuje stěny.

Bloger Robert

„Láska prochází žaludkem.“

Každé lidské napajedlo má své rituály a atmosféru, ať už se mu říká hospoda, pivnice, sport bar nebo nádražka. Návštěva těchto míst je pokaždé dobrodružná výprava do jiného světa, kde se může stát opravdu cokoli. A přiznávám, že mě láká tahle mezilidská chemie, podporovaná výtečně načepovaným pivem. Umím hrát mariáš, sedmu i tisíc, neztratím se v trampském zapadáku ani v podniku, kde nosí číšník dokonale nažehlený smoking. Každé místo má příběh, já ty příběhy rád objevuji a doufám, že se mi je podaří předat dál.

Bloger Robert

V okamžiku, kdy přišel na scénu hlavní chod, jsem se nacházel přesně v té fázi na půli cesty k blaženosti, kdy je člověk tak nějak smířený se životem a dokáže se vyrovnat se vším, co mu osud předloží, s nádherným vnitřním klidem a mírem.

Vepřová plec je pro mnoho kuchařů poměrně záhadné maso a mnozí neví, jak si s ní nejlépe poradit, ale kuchař z Parkánu věděl.

Maso bylo výtečně marinované, takže se krásně rozpadalo po vláknech a zároveň zůstalo šťavnaté tak akorát. Lehce navinulá chuť výborně ladila s vypečenou šťávou a smetanově sladkým špenátem jako od maminky.

Byla to ta vzácná chvíle, kdy jsou všechny ingredience dokonalé samy o sobě a v celku spolu fantasticky spolupracují. Byl to vynikající zážitek, na který se nezapomíná.

Byla to ta nejlepší návštěva Plzně, jakou jsem kdy zažil.

Mimochodem - pokud navštívíte sousední Plzeňské historické podzemí, dostanete na konci prohlídky poukázku na malý ležák!

Autor:


International Trading and Consulting Company s.r.o.
Pracovnice čistírny oděvů - žehlířka

International Trading and Consulting Company s.r.o.
Hl. m. Praha, Středočeský kraj
nabízený plat: 19 000 - 25 000 Kč

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.