Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Hospody pod trolejemi: překvapení Na Hradčanské

Komerční sdělení   0:02aktualizováno  0:02
Dostat se do oblíbené hospody někdy stojí velký kus úsilí. To máte z autobusu na metro, z metra do tramvaje, od tramvaje kus pěšky. Nemluvě o tom, když se člověk vrací zpět. Startujeme proto seriál o hospodách, které jsou přímo na tramvajové zastávce, takže příště až půjdete z hospody, stačí se bez rozmýšlení nakulit do tramvaje, a když budete mít štěstí, možná pojedete i správný směrem.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

I když je zahrádka na ulici Milady Horákové, je tu docela klid. | foto: Pilsner Urquell

Když jsem se na webu probírala jedním ze seznamů pražských hospod, kde nejlépe čepují pivo, v komentářích se někdo na autora zlobil, že zapomněl na Hradčanskou. Sama jsem o ní ještě neslyšela, vypadala skvěle, a tak jsem tam pozvala kamarádku Hanču, že si dáme po delší době zase jednou pivo.

Na tramvajovém můstku zapínám mapy v telefonu a až po chvilce si uvědomím, že to je zbytečné. Restaurace Na Hradčanské je vidět hned ze zastávky a poznat jde podle zelených markýz od Plzeňského prazdroje.

Přeběhneme silnici a než se posadíme na zahrádce, zajdeme se pro jistotu dovnitř zeptat, jestli nevadí, když si nafotím pár obrázků. Příjemní páni číšníci mě rozesmátí hned překvapí a s upřímnou hrdostí hlaholí: „My vám přivedeme našeho pana výčepního, on má na to parádní zástěru!“

Jak to, že je to pivo tak dobré?

Přichází chlapík jako namalovaný od Josefa Lady. V jeho očích je znatelná, ale skromná radost a připravenost vrhnout se do práce. Kolegové nás pobaveně pozorují a my objednáváme jedno tankové a druhé černé. Usedáme venku na zahrádku, protože je ještě hezky a uvnitř je až nepříjemně zakouřeno partou místních štamgastů.

Život není černý ani bílý, hlavně že nám chutná.

Život není černý ani bílý, hlavně že nám chutná.

Na téhle práci mám rád pivo a lidi, říká Lukáš Vitásek nejlepší výčepní roku 2015.

Na téhle práci mám rád pivo a lidi, říká Lukáš Vitásek nejlepší výčepní roku 2015.

I když jsme celkem blízko hlavní silnice Milady Horákové, shodujeme se na tom, že ruch a vzduch je celkem v pohodě. Přichází pan číšník s kolečkovými půllitry, vysvitne slunko a v pivech to zajiskří. Rychle než padne pěna z načepované Plzně, připíjíme na setkání po dlouhé době a ...”mňám”, řekneme obě naráz. A začneme se smát.

Když nejíte maso, tahle klasika vás zachrání.

Když nejíte maso, tahle klasika vás zachrání.

Dáváme si oběd a zapíjíme dalším vynikajícím pivem. Potřeba i spotřeba počtu piv, který zvládneme za večer vypít, už není jako za mlada, a tak si dáváme ještě jedno a v poklidu vychutnáváme a přemýšlíme, jak to dělají, že tady mají tu Plzeň tak dobrou.

Když pak jdeme zaplatit, hned vedle baru se s údivem zastavím u fotky pana výčepního s nápisem: Lukáš Vitásek nejlepší výčepní roku 2015.

Nejradši na tom mám pivo a lidi

Lukáš Vitásek loni vyhrál soutěž Pilsner Urquell Master Bartender. Během 57 dní mezi 169 přihlášenými do soutěže ukázal nejlépe teoretické znalosti, techniku čepování piva, ale i styl servírování piva hostům. A to všechno dokázal i během utajených kontrol porotců v jeho domovské restauraci.

Kateřina Kolářová

Láska k dobrému pivu mi čas od času prochází žaludkem. Je to asi rodinná dědičná věc, výbava na život v naší zemi. Těší mě objevovat příjemná místa k posezení s rodinou a přáteli v hospůdkách, kde u dobrého piva probíhá přátelská hra mezi milým personálem a hosty. Uspěchané době a zakouřeným místům se vyhýbám. Ráda bych zachránila planetu, jenom to jde zatím nějak pomalu. Třeba ve školce s dětmi.

Sám o sobě říká, že se pro práci u výčepu narodil, a když se ho zeptáte, co ho v práci nejvíc baví, ihned s dobráckým úsměvem odpoví „pivo a lidi“. Pivo čepuje pátým rokem a s loňským prestižním oceněním uvedl Restauraci Na Hradčanské, kde pracuje přibližně tři roky, mezi špičku.

Poctivé a výborné pivo, k tomu dobré jídlo z čerstvých surovin za normální ceny, příjemná obsluha a perfektní a sympatický výčepní – Na Hradčanské – už chápu, proč se ti číšníci tvářili tak hrdě, a proč se někdo ze štamgastů v diskuzi dožadoval doplnění seznamu hospod. Tuhle hospodu byste totiž neměli minout.

Autor:




Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.