Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V Padowtzi se snoubí historie s modernem a z obojího zůstává to nejlepší

Komerční sdělení   0:03aktualizováno  0:03
Restaurace Padowetz u mě balancuje mezi modernou a tradicí jak v kuchyni, tak v interiéru. České klasiky i nejrůznější speciality vaří moderně, ale s prvorepublikovou poctivostí.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

O kvalitu čepování se v Padowtzi starají opravdu svědomitě. | foto: Pilsner Urquell

Palác Padowetz je jedna z prvních budov, kterou mnozí návštěvníci Brna spatří. Tyčí se nad šalinovým uzlem u hlavního vlakového nádraží a velký nápis pod klasicistním balkonem láká k návštěvě restaurace. Kdo neodolá, může se přesvědčit, zda si restaurace uchovala kvalitu, díky které se kdysi mohl místní hotel honosit názvem „U Císaře Rakouského”.

U nádraží je vždycky chaos, šrumec a tak trochu špinavo. Proto hned první body sklízí Padowetz za chodbu vedoucí do samotné restaurace. Příjemné přítmí je tu předzvěstí ostrůvku klidu a příjemného posezení u plzeňského piva. Na stěnách tu visí historické fotografie budovy, a kdo trochu zná brněnskou historii, ví, že má Palác Padowetz za sebou hodně.

Už v roce 1839 ho postavil Lorenz Padowetz a palác poté úspěšně fungoval přesně sto let. Po příchodu Němců tehdejší majitelka domu, Albína Padowcová pro svůj židovský původ spáchala sebevraždu.

Největší hrůzy války se Padowtzi naštěstí vyhnuly. Od války se několikrát změnilo vedení celé budovy a bývalá sláva Padowtze postupně vymizela. Nový majitel se do rekonstrukce pustil až v roce 2010 a spolu s pověstí Paláce obnovil i restauraci.

Palácová kuchyně za dobrou cenu

Na celém interiéru je vidět obrovský kus práce s jasnou myšlenkou využít krásného historického prostoru, ale vtisknout mu vzhled moderní restaurace. Pohled návštěvníka hned zachytí pivní tanky ve středu místnosti, stejně jako stěna dekorovaná podsvícenými vinnými lahvemi.

Místa k sezení je tu habaděj.

Místa k sezení je tu habaděj.

Interiér tu zdobí pivní tanky a podsvícené lahve.

Interiér tu zdobí pivní tanky a podsvícené lahve.

Ve stolech je vypálené logo restaurace, příbor stojí v keramických krýglech a kdo se nechce kochat výhledem na Brno, může se posadit u otevřené kuchyně a sledovat, jak se kuchaři otáčejí nad přípravou místních specialit.

Moderní osvícení kontrastuje s dřevěnou podlahou a barem a celý prostor působí překvapivě útulným dojmem, který přičítám právě citlivé práci s historickými prvky.

I když celá restaurace působí dost luxusně, neznamená to, že by zde člověk za jídlo musel nechat celou výplatu. Výborné obědové menu se cenově pohybuje od necelé stovky po sto padesát korun a potěší tak nejen chuťové buňky, ale i peněženku.

Jednoduchá, lehká a především vynikající obědová jídla.

Jednoduchá, lehká a především vynikající obědová jídla.

Obsluha i kuchyně je tu svižná a přívětivá. Kuchařům můžete koukat až pod ruce.

Obsluha i kuchyně je tu svižná a přívětivá. Kuchařům můžete koukat až pod ruce.

Moje srdce zaplesalo nad echt poctivým slepičím vývarem, který je třeba doporučit všem, kdo si užívali brněnského nočního života a různorodé menu potěší každého, koho už omrzely všudypřítomné guláše a hrachovky. Já volil kuřecí prsa s rajčaty, mozzarellou a šťouchanými brambory s výbornou omáčkou a jediné, co mě zamrzelo je, že jsem díky štědré porci masa neměl místo na ochutnání dalších jídel nebo dezertů.

Lukáš Wiesner

Každé místo má své kouzlo. Pro někoho je to oku lahodící prostředí, někdo si potrpí na program a akci a někdo prostě potřebuje mít vše vypipané do puntíku. Pro mě tvoří atmosféru lidé, které přiláká místní genius loci. Je jedno, jestli s nimi hraji na kytaru nebo jen náhodou uslyším smích od sousedního stolu, kde někdo zrovna oslavuje prchavé vítězství v kartách nebo trousí záměrně snobské poznámky o jídle. U dobře načepovaného piva prostě stačí v klidu sedět a vnímat svět kolem sebe.

Lukáš Wiesner

Samozřejmě by byla chyba nepodívat se do jídleního lístku, kde mimo vyhlášených žeber, steaků, které připravuje speciálně proškolený kuchař, i české klasiky najdeme třeba kachní prsa na vinné redukci nebo domácí paštiku. Nechybí ani degustační menu pro opravdové labužníky, kteří se nebojí si za luxusní večeři o třech chodech trochu připlatit.

I na pivo by byl pan Lorenz pyšný

Stejnou péči jako sestavě jídelního lístku věnují v Padowtzi i pivu. Aby mohla usměvavá obsluha na stůl přinést perfektně načepovanou Plzeň, po které se člověk olizuje snad stejně jako po padowetzkých žebrech, musí probíhat neustálá péče o pivo i trubky.

„Každý týden k nám chodí odborník na pivní vedení, který kontroluje kvalitu trubek i správné uskladnění piva,” odpovídá na moji otázku na péči o pivo vrchní výčepní Marek Strečanský. „Také kontrolujeme, jestli nemáme pivo v bečce příliš dlouho a raději narazíme novou, než čepovat pivo, které by nemuselo být stoprocentně čerstvé,” dodává.

Třešničkou na dortu je pak personál, který zvládá být rychlý, profesionální i příjemný. Myslím, že by pan Lorenz Padowetz byl s dnešním stavem svého paláce navýsost spokojen.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.