Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V ostravské restauraci Paleta není nic problém

Komerční sdělení   0:03aktualizováno  0:03
Dávno už jsou pryč doby, kdy v Ostravě v zimě na ulici ležel šedý sníh s černými tečkami, kdy nocí duněly buchary vítkovických železáren, a cestou do centra jste projížděli kolem Závodu 1, kde jste až z tramvaje mohli vidět proudící rozžhavené železo. To už tu nenajdete. Najdete tu ale spoustu skvělých věcí!

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Ostravská restaurace Paleta vás příjemně překvapí. | foto: Pilsner Urquell

Bývalé ocelové srdce republiky se už pár let na mapu zapisuje výborně zvládnutými Colours of Ostrava, v nedalekém Mošnově se konají tradiční Dny NATO a trojice vykřičníků v podivuhodném městském logu jasnou řečí vyjadřuje hrdost běžného Ostravana.

Já v Ostravě vyrůstal a řekněme si na rovinu, že jsem od návštěvy restaurace Paleta ani moc nečekal. Přesněji řečeno jsem se jí trochu obával.

Okolí proslulého Domu energetiků na pomezí Hulvák a Fifejd znám ještě z dob, kdy se tam, kde se dnes tyčí nákupní centrum Futurum, nacházel plevelem zarostlý motokrosový stadion.

Třída 28. října mi vždycky připadala jako dokonalé vtělení Rozdělovací ulice z románů Jaroslava Foglara o Rychlých Šípech a matně jsem si vybavoval, že na adrese restaurace Paleta byla čistírna, rybárna nebo něco podobně nezajímavého a nepřitažlivého.

A co myslíte, bylo to překvapení? To si tedy pište! Nízký blok mezi činžovními domy, kterým se za mého mládí říkalo „dvouletky“, a tramvajovou zastávkou, byl úplně stejný jako ten, který jsem si pamatoval.

S obavami v srdci jsem od křižovatky šel podél něj, dokud jsem před sebou neměl prosklené dveře s nápisem „Paleta Restaurant“. Do zad se mi opíralo žhnoucí odpolední slunce, já vešel dovnitř a najednou bylo všechno v pořádku, octl jsem se v podniku na úrovni a uvědomil jsem si, jaký mám vlastně strašlivý hlad.

Proč název Paleta? Z palet je postavena část baru směřující k hostům.

Proč název Paleta? Z palet je postavena část baru směřující k hostům.

Jídelní lístek působil docela stručně a přitom tu bylo všechno.

Jídelní lístek působil docela stručně a přitom tu bylo všechno.

Na to, že byly zhruba čtyři hodiny odpoledne, tu bylo poměrně prázdno. Jen u jednoho stolu seděl osamělý třicátník a o dva stoly dál dvě starší dámy, které si právě vybíraly zákusek ke kávě. Sotva jsem se stačil posadit, už u mě stál číšník. A pak už to šlo ráz na ráz.

Můžu poprosit šnyt, jídelní lístek a popelník?
Samozřejmě.
Nezlobte se, ale zapomněl jsem si v autě zapalovač, měl byste sirky?
Samozřejmě.

A než jsem se nadál, stůl přede mnou se zaplnil. Jídelní lístek působil docela stručně a přitom tu bylo všechno – na první pohled se tu vaří z čerstvých surovin.

Hříbkový krém se slaninovým chipsem

Hříbkový krém se slaninovým chipsem

Pečená žebra s čerstvým křenem

Pečená žebra s čerstvým křenem

Šnyt vypadal přesně tak, jak vypadat má a po žhnoucím odpoledni venku chutnal ještě líp; na vychlazeném půllitru se srážela vlhkost a na podtácek stékaly krůpěje vody jako daň letošnímu horkému létu.

Bloger Robert

„Láska prochází žaludkem.“

Každé lidské napajedlo má své rituály a atmosféru, ať už se mu říká hospoda, pivnice, sport bar nebo nádražka. Návštěva těchto míst je pokaždé dobrodružná výprava do jiného světa, kde se může stát opravdu cokoli. A přiznávám, že mě láká tahle mezilidská chemie, podporovaná výtečně načepovaným pivem. Umím hrát mariáš, sedmu i tisíc, neztratím se v trampském zapadáku ani v podniku, kde nosí číšník dokonale nažehlený smoking. Každé místo má příběh, já ty příběhy rád objevuji a doufám, že se mi je podaří předat dál.

Bloger Robert

Přiznám se, že jsem v tom přílivu potěšení vůbec nesledoval číšníka, ale on musel sledovat mě, protože se objevil přesně v okamžiku, kdy jsem věděl, co chci.

Hříbkový krém se slaninovým chipsem vypadal rozhodně zajímavě (hlavně proto, že jsem vůbec netušil, co si mám představit pod označením „slaninový chips“, samozřejmě), a pak samozřejmě žebra. Mám žebra rád – je to maso, skvěle jdou k pivu a dají se jíst holýma rukama.

Pokud vás osud někdy zanese do Ostravy, na ten hříbkový krém si do Palety určitě zajděte. Jméno nelže: je to opravdu krém. A houby z něj nejen voní, ale hodně jich najdete na lžíci. A slaninový chips? Prostě plátek slaniny, opečený do křupava, který v misce plave.

A žebra? Možná si myslíte: co se tak asi dá na žebrech zkazit? To byste se divili a ten rozdíl zjistíte, až si dáte v restauraci žebra mizerná. Což se vám ale v Paletě nestane. Maso bylo kořeněné i opečené tak akorát, ani suché, ani polosyrové. Zdejší žebra stojí za to. Nemluvě o čerstvě (!) nastrouhaném křenu, který by rozplakal i otrlého havíře. Kdyby v Ostravě ještě nějací žili.

Pokud jste až do této chvíle nedokázali rozklíčovat původ názvu restaurace, podívejte se na fotky. Z palet je totiž postavena ta část baru, směřující k hostům. A vypadá to nezvykle, zajímavě a nečekaně. Tohle je prostě úplně jiné město, než v jakém jsem vyrůstal. A líbí se mi tu.

Autor:


Tvarohovo-krupicový dort
Tvarohovo-krupicový dort

Potěšte rodinu rychlou dobrotou

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.