Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

U Fleka v Olomouci: poctivě pohoštění v chladných dnech

Komerční sdělení   0:03aktualizováno  0:03
Říkejte si, co chcete, ale museli byste na stůl položit hodně silné argumenty k tomu, abyste nás přesvědčili, že nejkrásnější město v republice je Olomouc. Ano, Praha je Matka měst, Plzeň zase hlavní město piva a kouzlo Hradce Králové nikdo nezpochybní. Ale Olomouc... to je prostě třída sama o sobě!

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Restaurace U Fleka v Olomouci | foto: Pilsner Urquell

Nechme teď stranou botanickou zahradu a překrásný Dóm – to jsou všechno známé a všemi milované turistické atrakce. Nemluvme ani o Svatém kopečku, který vám vezme dech a nabídne překrásný rozhled do ploché krajiny.

Pokud bychom si chtěli zažertovat, věnovali bychom předlouhý, sousedským sarkasmem naplněný odstavec neblaze proslulému olomouckému orloji, o kterém se prvně psalo už v roce 1519, ale který byl do své současné podoby uveden v roce 1955 u příležitosti desátého výročí konce druhé světové války.

Na mozaice můžete s pobavením sledovat dělníka a chemika. Zvonkohra už naštěstí nevyhrává Internacionálu, ale hanácké lidové písničky; v poledne zakokrhá zlatý kohout a v oknech orloje pak můžete celých sedm minut sledovat průvod postav kopáče, pekaře, úředníka, volejbalistky a dalších postav, protože evangelisté jsou nuda, že.

A až dostanete hlad, můžete udělat totéž co my a zamířit do restaurace U Fleka. Čeká vás příjemná cesta přes park, která skončí v rohové budově. Když vstoupíte dovnitř, zjistíte, že je tu plno; tady je totiž vždycky plno. Tohle je restaurace, do které chodí místní.

Ne že by vás jako cizího nechtěli obsloužit – právě naopak. Nečekejte ale turistické hnízdo. Tady se mlhavým oparem tabákového kouře proplétá měkký hanácký dialekt, mazlivý a melodický jako houslový koncert Antonína Dvořáka. Pokud se vám nechce sedět v kouři, obsluha vás zavede do pohodlného salonku – což je přesně to, jak jsme to provedli my.

Jsme jednoduší lidé, máme rádi prostá potěšení, a tak jsme svou návštěvu nekomplikovali a rovnou řekli, že máme strašlivý hlad a že potřebujeme hrdla propláchnout tankovou plzní, a čím dřív to uděláme, tím líp. Věřte, že tohle je řeč, kterou rádi slyší v každé restauraci a reakce byla okamžitá.

Pečené koleno

Pečené koleno

Na stole zacinkaly půllitry a my se po krátkém prohlédnutí jídelního lístku rozhodli pro místní specialitu – česnečku s tvarůžkem – a koleno. A slečna, která nás obsluhovala, řekla: „Ale musím vás varovat – ta kolena jsou strašně velká!“ A my se zasmáli a odpověděli jsme, že přesně to potřebujeme: pořádně velké koleno, křen, hořčici a nějakou tu okurku k tomu. Pro jistotu jsme si ještě řekli o kečup, kdybychom dostali chuť na sladké.

Restaurace U Fleka je solidní podnik. Rozhodně byste ho nepopsali výrazem „hogofogo,“ a neřekli byste, že si tu na něco hrají. Kdyby se takový podnik nacházel v Praze (a už jsme v takových byli), nejspíš byste ho našli nějaké zemité lokalitě v Karlíně nebo na Žižkově – prostě v místech, kde chlapi chodí do hospody na pár piv, trochu rumu a půl krabičky cigaret.

Nikdo tu nemluví spisovně. Na kravatu tady nenarazíte, hipsteři se podobným podnikům vyhýbají a všichni do posledního tady umějí vzít za práci. Přestože se na žádném obzoru netyčí tovární komín, máte pocit, jako by si všichni odskočili z fabriky na jedno a za chvilku zase vyrazí zpátky ke strojům.

Bloger Robert

„Láska prochází žaludkem.“

Každé lidské napajedlo má své rituály a atmosféru, ať už se mu říká hospoda, pivnice, sport bar nebo nádražka. Návštěva těchto míst je pokaždé dobrodružná výprava do jiného světa, kde se může stát opravdu cokoli. A přiznávám, že mě láká tahle mezilidská chemie, podporovaná výtečně načepovaným pivem. Umím hrát mariáš, sedmu i tisíc, neztratím se v trampském zapadáku ani v podniku, kde nosí číšník dokonale nažehlený smoking. Každé místo má příběh, já ty příběhy rád objevuji a doufám, že se mi je podaří předat dál.

Bloger Robert

Všechno je tu stejně poctivé jako hutná česnečka, kterou nám slečna přinesla. A věřte tomu nebo ne, přestože v ní opravdu byly tvarůžky, necítili byste je. Tady na Hané totiž umí s tvarůžky pracovat – dodnes vzpomínám na návštěvu restaurace v nedaleké Mohelnici, kde používali tvarůžky snad do každého jídla s výjimkou dezertu. A bylo to dokonalé. Stejně jako tady.

Tvarůžek se v polévce totiž lehce rozvaří, změkne, je poloprůhledný a působí trochu želatinovým dojmem. Nelepí se na jazyk, ale můžete se těšit na mírně svíravou a pikantní chuť, když se do něj zakousnete. A tu chuť ze všeho nejlépe doplňuje česnek – a v této polévce byl česnek domácí, český, žádný čínský dovoz.

A koleno? No ano, bylo velké, ale od zadního kolena nemůžete čekat hmotnost pod tři čtvrtě kila a my něco tak mohutného přesně potřebovali. Ptáte se, jestli bylo vynikající? To si pište, že bylo!

Naložené do poctivého nálevu, propečené ke kosti a tuk pod mírně spečenou kůží se vypekl přesně tak, aby nepůsobil moc tučně, ale zároveň hřál celou cestu až do žaludku. A kuchaři se podařilo svaly propéct do stadia, kdy už maso nebylo nepoddajné, ale ještě nevyschlo.

Jednoduše a stručně: v Olomouci to umí. Věřte tomu, co vám říkám. Když přijde zima, potřebuje člověk žaludek trochu vyztužit tučným masem, jinak prochladne. A v restauraci U Fleka přesně vědí, jak vám pomoci.

Autor:


International Trading and Consulting Company s.r.o.
Pracovnice čistírny oděvů - žehlířka

International Trading and Consulting Company s.r.o.
Hl. m. Praha, Středočeský kraj
nabízený plat: 19 000 - 25 000 Kč

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.