Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vyšehradský Kandelábr: místo, které budí chuť dělat věci jinak

Komerční sdělení   0:02aktualizováno  0:02
Pražský Vyšehrad je zvláštní kus světa. Odjakživa patřil k mým oblíbeným místům, kam se v metropoli dalo zajít – stejně jako se někteří procházejí po Václaváku a jiní zase jezdí na lodičkách po Vltavě, já si raději vyšlapal kopec a usadil se na lavičce s pohodlnou vyhlídkou.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Restaurace Kandelábr nedaleko Vyšehradu | foto: Pilsner Urquell

Najdou se takoví, kteří vám budou tvrdit, že tady cítí magii uplynulých věků. Já tedy nikdy nic takového necítil, ale ty nádherné kaštany a lavičky, které jsou pod nimi celý den ve stínu a vy z nich můžete sledovat místní gang veverek, hejna sojek a kavky, které si důležitě vyšlapují po pískových cestičkách..., to má rozhodně něco do sebe. Není to taková velkoměstská džungle jako třeba Stromovka, ale je tu prostě hezky.

Snad jediný problém je tu spojený s jakoukoli formou příjemného posezení. Je to poměrně lukrativní lokalita, takže tu nenajdete normální podnik – na výběr máte jen z několika míst, kde se dá něco sníst, včetně pasti na turisty hned u baziliky.

Jestliže se chcete dobře najíst, musíte vyjít z vyšehradských hradeb do města. A pokud se vydáte směrem na jih a budete pokračovat po ulici Na Pankráci, dojdete až k restauraci Kandelábr.

Nebudeme chodit kolem horké kaše: pro hladového a žíznivého je to vyložená oáza pohody. Stačí jediný pohled do jídelního lístku a je vám jasné, že tady se mražená jídla neohřívají, ale pracuje tu poctivý kuchař v dobře vybavené kuchyni. Z jídelny máte navíc skvělý výhled na tanky, odkud proudí skvěle ošetřené pivo až do vašeho půllitru.

Kandelábr nabízí i dobře provedený interiér.

Kandelábr nabízí i dobře provedený interiér.

Během čekání jsme ocenili velice dobře provedený interiér, který nikoho nenechá na pochybách o tom, kde jste se octli a jaké pivo si máte přát.

Obsluha na naši přítomnost zareagovala přiměřeně rychle – restaurace nabízí poměrně velkorysý prostor a dokážeme si představit, že v plně obsazeném podniku si na pivo a jídlo chvilku počkáte; my se tu naštěstí objevili v časném odpoledni, kdy už byli pryč obědáři a ještě nedorazili hosté na večerní pivo, takže jsme se ochotného číšníka dočkali brzy.

Během našich návštěv restauraci se většinou snažíme vyhmátnout něco navíc, něco speciálního a pokud možno něco, co jsme ještě nejedli. Z tohoto hlediska by bylo logické objednat „Kandelábr Burger,“ protože burger patří k pokrmům, na kterých se dokáže kuchař podepsat nejvýrazněji – ať už v dobrém, nebo ve zlém.

Křídla Kandelábr

Křídla Kandelábr

My ale tentokrát před hovězím uhnuli a rozhodli jsme se ochutnat „Křídla Kandelábr“. Proč? Bylo by jednoduché tvrdit, že jsme na ně prostě dostali chuť (a byla by to pravda), ale takhle jednoduché to nebylo – mohlo za to prostředí.

Abychom si to shrnuli: seděli jsme v podstatě těsně vedle nejkrásnějšího místa v celé Praze a přitom jsme měli výhled na ohavné Kongresové centrum. Bylo klidné odpoledne a přitom se docela blízko řítila po Nuselském mostě dravá řeka aut. Venku bylo horko a přitom v restauraci díky zapnuté klimatizaci panoval příjemný chlad. Dali jsme si Plzeň, kterou poznáme poslepu a přitom chutnala jinak – tak nějak líp.

Kandelábr je prostě a jednoduše místo, které ve vás budí chuť dělat věci jinak. Snad k tomu přispívá i střízlivá, ale dokonale fungující podoba restaurace, která je všechno, jen ne tradiční a přitom z ní máte pocit poctivé starosvětské pohody. A pokud vám to nepřipadá jako dostatečně dobré důvody k tomu, abyste si dali „Křídla Kandelábr,“ tak už nevíme, jaký důvod potřebujete.

Bloger Robert

„Láska prochází žaludkem.“

Každé lidské napajedlo má své rituály a atmosféru, ať už se mu říká hospoda, pivnice, sport bar nebo nádražka. Návštěva těchto míst je pokaždé dobrodružná výprava do jiného světa, kde se může stát opravdu cokoli. A přiznávám, že mě láká tahle mezilidská chemie, podporovaná výtečně načepovaným pivem. Umím hrát mariáš, sedmu i tisíc, neztratím se v trampském zapadáku ani v podniku, kde nosí číšník dokonale nažehlený smoking. Každé místo má příběh, já ty příběhy rád objevuji a doufám, že se mi je podaří předat dál.

Bloger Robert

Náš číšník od nás převzal objednávku s pochvalným přikývnutím a spokojeným úsměvem dokonalého anglického komorníka, a pak už jsme nemuseli čekat příliš dlouho, než se před námi na stole objevily talíře. A bylo to vynikající!

Porce by sice dřevorubce nenakrmila, ale když jsme si do navlhčeného ubrousku utřeli prsty, museli jsme uznat, že masa bylo přesně tolik, abychom si jídlo dobře užili, že zelenina byla čerstvá a že tak dobře naložená křídla už jsme opravdu dlouho neměli.

Ne, opravdu: předpokládáme, že recept na marinádu se v rodině našeho kuchaře dědí z otce na syna a je větším tajemstvím než ingredience Coca-Coly. V kombinaci s křehkým, šťavnatým masem (a všichni víme, jak rychle se dá kuřecí maso přesušit!) to byl zážitek, jaký jsme tu ani náhodou nečekali.

Jděte tam a uvidíte sami.

(Na závěr se ještě sluší dodat, že Kandelábr patří ve svém okolí k těm několika málo místům, kde dostanete solidní snídani – na podobné podniky sice běžně narazíte v centru Prahy, ale mimo ně je to trošku problém. Pokud byste se někdy octli na pomezí Vyšehradu, Nuslí a Pankráce v patřičně brzkou ranní hodinu, neváhejte.)

Autor:


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.