Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Olomouc vás vrátí do starých dobrých časů

Komerční sdělení   0:02aktualizováno  0:02
Olomouc má všechno – historii, romantiku, akci i budoucnost. Navíc je to nádherné město. Jsou dokonce takoví, kteří vás budou chtít přesvědčit o tom, že Olomouc je nejkrásnější město v celé republice. Co myslíte, měli byste jim věřit? To si pište, že ano!

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

V Kamel Clubu čepuje velice šikovný výčepní, jídelní lístek zase nabízí spoustu možností. | foto: Pilsner Urquell

Pokud přistoupíte na moravskou hru a budete souhlasit s tím, že Brno je srdce Moravy a Ostrava zastupuje její svaly, pak vám nebude dělat problém tvrzení, že Olomouc je mozkem tohoto rozmanitého územního celku.

Má k tomu ty nejlepší předpoklady – Univerzita Palackého je druhá nejstarší univerzita v Česku a místní Vědeckou knihovnu založili v roce 1566. V roce 1063 zde vzniklo biskupství, které v roce 1777 povýšili na arcibiskupství.

A katedrála Svatého Václava je nejlepší ukázka monumentální novogotiky u nás, se kterou může soupeřit leda bazilika Svatého Petra a Pavla na pražském Vyšehradě. Místní botanická zahrada každý rok hostí výstavu Flora Olomouc, ale kvete po celý rok a nádherně voní.

Vzpomínky neumírají

A přesně takhle voňavou si pamatuji Olomouc z poloviny osmdesátých let, kdy jsem tam dojížděl za děvčaty z Univerzity Palackého. Po půlnoci jsem se vykrádal z vysokoškolských kolejí a lezl přes plot pro růže právě do botanické zahrady.

Na náměstí jsem si v Opeře dával dvojitý smažák a hranolky, abych dostal z hlavy příšerný zážitek z podívané na místní orloj. Byly to krásné časy.

Dnešní Olomouc je samozřejmě jiná než město, které jsem tenkrát znával. Koneckonců jsem i já úplně jiný než ten, kdo se nebál dvoumetrového plotu. Ale něco tady z té doby zůstalo – taková ta starosvětská (člověk by skoro řekl „moravská“) pohoda. Nikdo nikam nespěchá, koneckonců proč taky, že?

Tohle není žádné velkoměsto, které by se přelévalo z kopce na kopec a protékalo by mezi návršími – tohle je Haná, která se rozkládá na rovině a nad kterou zpomalují i mraky. A nic na tom nezmění všechny ty supermarkety, dálniční obchvat ani neustále opravované nádraží. Tady se prostě žije jinak.

Restauraci Kamel Club najdete na západě města, ve čtvrti Nová Ulice.

Restauraci Kamel Club najdete na západě města, ve čtvrti Nová Ulice.

Ale když jsme dorazili do restaurace Kamel Club na západě města, ve čtvrti Nová Ulice, rozhodli jsme se na chvilku znovu vzývat staré dobré časy. Někdy má člověk náladu na křepelčí vajíčka, jindy na krvavý steak a potom zase na panenku – ale v téhle restauraci jsme se rozhodli pro dřevní klasiku. Protože podle tradičních jídel poznáte kuchaře skoro tak dobře, jako by vyšel ze svého království, přisedl si ke stolu, poručil si pivo a dal se s vámi sám do řeči.

Jídelní lístek sice nabízel spoustu možností, ale my si vybrali jednoduše: hovězí polévka a smažený hermelín. A upřímně řečeno jsme si tentokrát připadali trochu exoticky, protože na stolech kolem sebe jsme viděli spíš panenku a saláty.

Během čekání jsme ocenili poctivou míru piva, kterou v Kamel Clubu čepuje velice šikovný výčepní: pěna byla hustá a krémová a tak solidně vychlazené sklo jsme v horkém odpoledni ani nečekali. Nemuseli jsme ani dlouho čekat a polévka byla na stole.

Hovězí polévka

Hovězí polévka

Smažený hermelín

Smažený hermelín

Umění pohostit

Pamatujete si ta rána, kdy jste se po nějaké oslavě probudili s bušením krve v hlavě, mozek vám obalovaly ostré střepy a hrdlo jste měli vyprahlé jako Saharu? Jestliže ano, sami si dokážete představit, o jaké hovězí polévce jste tehdy snili.

Bloger Robert

„Láska prochází žaludkem.“

Každé lidské napajedlo má své rituály a atmosféru, ať už se mu říká hospoda, pivnice, sport bar nebo nádražka. Návštěva těchto míst je pokaždé dobrodružná výprava do jiného světa, kde se může stát opravdu cokoli. A přiznávám, že mě láká tahle mezilidská chemie, podporovaná výtečně načepovaným pivem. Umím hrát mariáš, sedmu i tisíc, neztratím se v trampském zapadáku ani v podniku, kde nosí číšník dokonale nažehlený smoking. Každé místo má příběh, já ty příběhy rád objevuji a doufám, že se mi je podaří předat dál.

Bloger Robert

A přesně takovou jsme dostali. Tohle nebyl hovězí vývar s nudlemi, tohle byl lék, na jaký vystavují lékaři recepty. Horký, mastný, s kusy masa, spoustou domácích nudlí a tu a tam i (čistě ze slušnosti) nějakou tou mrkví. Jako od babičky.

A sotva jsme dojedli, už tu byl smažený hermelín. No dobře, uznáváme, že s oblohou se dalo pohrát o trochu víc, ale byla čerstvá a ne z konzervy. Navíc jsme nepřišli na salát – ten jsme si mohli objednat jako přílohu. Říct, že porce byla poctivá, by nebylo tako docela přesné: byla obrovská.

Kvalitu (jakéhokoli) smaženého sýru vymezují v podstatě dvě hranice – buď do něj zakrojíte a sýr vám z trojobalu vyteče mezi hranolky, nebo je tuhý jako podešev a vůbec nespolupracuje.

Zdejší smažený hermelín byl přesně uprostřed mezi těmito dvěma extrémy – po rozkrojení jste mohli sousto napíchnout na vidličku, ukrojit několik měkkých „provázků“ a ještě přidat pár hranolků. A pozor – hranolků očividně připravených z brambor, ne mražených!

Nebudeme si nic malovat – tuhle výpravu do dřívějších dob jsme si náramně užili. Obsluha byla blesková, káva silná a nebyl problém zabalit zbytek porce pro část naší výpravy, která se najedla tolik, že už prostě nemohla.

Autor:


Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.