Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nejlepší zábava v Neratovicích se jmenuje Cylindr

Komerční sdělení   0:04aktualizováno  0:04
Co se vám vybaví, jakmile někdo řekne „Neratovice“? Jen se přiznejte – nic moc hezkého to není, že? A ani se vám nedivím. Život ve stínu dvou obřích chemiček Spolany a Lachemy není zrovna něco, co by člověka lákalo k nastěhování. A přece se tu najdou místa, která stojí za to.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Neratovická restaurace Cylindr | foto: Pilsner Urquell

Když se podíváte do dějin věkovitých měst, v každých najdete nějakou tu legendu – známe londýnskou bestii, berlínského medvěda, pražského golema; a svou vlastní legendu mají i Neratovice. Je malá, nijak převratná, mísí se v ní neúcta s drsností místního kraje, je prostě taková... česká.

Říká se, že když tudy putoval svatý Vojtěch, tehdejší český biskup (a dnes jedna z postav na svatováclavském pomníku v Praze), nechal se převézt přes Labe. Místo peněz ale nabídl převozníkům jen požehnání, což se jim nelíbilo, nařezali mu a ukradli mu boty. Od té doby se místním obyvatelům říkalo „zouváci“.

Možná to bude znít nespravedlivě, ale předpokládáme, že tohle byla jedna z mála veselých historek, které se tu udály. Polabská nížina není zrovna inspirativní prostředí, ačkoli právě díky ní tu dnes vůbec nějaké Neratovice stojí. Lidská stopa je tu patrná už od pravěku, kdy se k Labi stahovali lovci i sběrači, kteří se tu pak usadili a začali obdělávat půdu.

Právě tudy kráčely dějiny národa, když na sebe přes řeku pokřikovali Češi s Pšovany z Mělníka a Zličany. Je škoda, že se dodnes mnoho památek na ty časy nedochovalo. Místo nich jsou Neratovice známé jako průmyslové centrum, kde zábava příliš nekvete.

Když jsme přijeli do města a projížděli ulicemi směrem k našemu cíli, připadali jsme si trochu jako v Mladé Boleslavi – tam město funguje jako přívažek k továrně Škodovky, tady zase přiléhá ke Spolaně. Říkali jsme si, co asi místní lidé dělají, když nepracují. Přece jen v práci tráví zhruba osm hodin denně – a pak? No dobře, je tu nějaké kino, je tu nějaký kulturní dům, pár heren. A to je všechno.

Až teprve ve chvíli, kdy jsme dorazili na místo, nám to došlo: když nejsou lidé v práci, chodí na pivo! Tak, jako to bylo kdysi, před příchodem televize, kina a internetu. Tím rozhodně nechci tvrdit, že je tu smrtící nuda – ale pivo je tu tak dobré, že by byla škoda sedět doma a neochutnat je.

Majitelé Cylindru navíc využili možnosti a šikovně zkombinovali známé s novějším, takže když už si sem skočíte na jedno dvě, můžete si půjčit obuv a koule a zahrát si bowling. Je to příjemná kombinace výtečně ošetřeného nápoje a aktivity, která tuží kamarádský kolektiv.

V rohu místrnosti je postavené klavírní křídlo, takže živá hudba je zaručena.

Kdybyste měli pocit, že je toho pohybu nějak málo, je v podstatě hned vedle zimní stadion. A budova, ve které se nachází restaurace, je navíc dostatečně velká i na to, aby se do ní vešel penzion, takže o hosty je postaráno po všech stránkách. Což nás vede k jídlu.

Cylindr disponuje rozlehlými prostory, kde není problém uspořádat svatbu pro dvě stě lidí; zdá se, že právě kvůli takovým příležitostem je tu v rohu postavené klavírní křídlo, takže živá hudba je zaručena.

Bloger Robert

„Láska prochází žaludkem.“

Každé lidské napajedlo má své rituály a atmosféru, ať už se mu říká hospoda, pivnice, sport bar nebo nádražka. Návštěva těchto míst je pokaždé dobrodružná výprava do jiného světa, kde se může stát opravdu cokoli. A přiznávám, že mě láká tahle mezilidská chemie, podporovaná výtečně načepovaným pivem. Umím hrát mariáš, sedmu i tisíc, neztratím se v trampském zapadáku ani v podniku, kde nosí číšník dokonale nažehlený smoking. Každé místo má příběh, já ty příběhy rád objevuji a doufám, že se mi je podaří předat dál.

Bloger Robert

Jídelní lístek neskýtá žádné velké překvapení, a upřímně řečeno by nás překvapilo, kdyby tomu tak bylo. Tohle není podnik, kde čekáte překvapení... a přesto jsme se ho dočkali. V denní nabídce jsme si přečetli, že kuchař připravil tomatovou polévku s houbami. Ať jsme vzpomínali sebevíc, nic takového jsme ještě v české restauraci neměli, takže jsme si řekli, že si před tradiční grilovanou krkovičkou s rozmarýnovými brambory dopřejeme trochu neznáma.

A víte, že to vůbec nebylo špatné? Seděli jsme kolem solidního stolu s tlustou deskou a do cinkání lžic jen občas někdo prohodil: „Hmmm... mám mrkev... a řepíkatý celer.“ A chvilku bylo ticho a pak další dodal: „A normální celer je tam taky.“ Než jsme se propracovali na dno, spolehlivě jsme identifikovali všechny patřičné ingredience. Ano, v létě by se taková polévka mohla podávat na italský způsob nastudeno a byla by dokonalá, ale i v této úpravě měla něco do sebe.

Grilovaná krkovička byla propečená přesně tak, jak jsme potřebovali a dobře nás zasytila, ale upřímně – nejsilnější stránka tohoto podniku je pivo. Čepovala nám je slečna, která rozhodně rozuměla tomu, co dělá a jak to má dělat nejlépe, a která nám zároveň nosila jídlo. Byli jsme naprosto spokojeni a přiznávám, že žádný z nás tak příjemně strávený večer nečekal.

Tomatová polévka s houbami

Tomatová polévka s houbami

Grilovaná krkovička s rozmarýnovými brambory

Grilovaná krkovička s rozmarýnovými brambory

Takže rada na závěr: nebojte se měst s tradicí chemické výroby! Nebojte se restaurací poblíž zimních stadionů! Nebojte se podniků, které se zvenčí tváří neosobně a až nerestauračně. Právě taková místa vás dokáží překvapit nejvíc, protože když to vezmete až na kost, kouzlo nikdy nespočívá v místě. Spočívá v lidech. A v pivu. Vždycky v pivu. Což se v Neratovicích ukázalo dokonale.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.