Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Hospoda U Tomáše v Rantířově je kousek hostinského nebe

Komerční sdělení   0:03aktualizováno  0:03
„Nejlepší hospoda v Jihlavě, je U Tomáše v Rantířově,“ hlásím vždy s nadsázkou, když přijde řeč na kvalitu podniků v metropoli Vysočiny. S nadsázkou proto, že vesnice Rantířov ještě není Jihlava. Pravdou ale je, že hospodskému Tomášovi se jen pár kilometrů za Jihlavou podařilo vytvořit kousek hostinského nebe.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Hospodský Tomáš vás vždycky přivítá ve výtečné náladě. | foto: Pilsner Urquell

Když vyrazíte na večer z Jihlavy po malé silnici na západ a vyjedete na kopec Slepičák, rozprostře se před vámi jeden z nejkrásnějších výhledů na Vysočině. Obzor se vlní tak, jak se na tento kraj patří, na rozlehlých pastvinách se v zapadajícím slunci pasou sametově černé krávy místního statkáře Šaška, a za rybníkem už se rozprostírá Rantířov.

Fotogalerie

Právě kvůli krásné krajině, ale hlavně díky vyhlášené hospodě, se Rantířov často stává cílovou destinací výletů z Jihlavy i širšího okolí. Z Jihlavy to pravda není přes skálu známou jako Zaječí skok žádný dlouhý pochod, ale člověku akorát tak vyprahne, aby se na první pivo těšil, jako se malý kluk těší na Vánoce.

A že je to pivo jak má být. Místní plzeňské je díky Tomášově péči jedno z nejlepších, jaké jsem kdy pil. Podobné je to i s jídlem. Sice tu nenajdete na lístku žádná velká jídla, popravdě, vlastně tu nenajdete ani lístek, ale místní párky, sekaná nebo tlačenka podávané vždy s čerstvým chlebem, jsou opravdovými lahůdkami.

Vojtěch Kolář

Hledám podniky, co mají srdce

Když přijde na jídlo a pití, dokážu o něm mluvit hodiny. Fascinuje mě dozlatova grilovaná křupavá zelenina, jemně propečené steaky, perfektně se táhnoucí holandská omáčka a krása čerstvě načepovaného piva, jehož vznášejcími se bublinkami probleskují sluneční paprsky. Stejně jako se dokážu rozplývat nad perfektním kulinářským zážitkem, dokáže mě do ruda rozčílit lenost a falešnost, která se z českých hospod ještě zdaleka nevytratila tak, jak bychom si všichni přáli. V restauracích nehledám jenom dobré jídlo a pití, ale hlavně zážitky a příběhy lidí, které do své práce dávají srdce, aby nám tyto zážitky mohli zprostředkovat.

Vojta Kolář

Na objednávku také U Tomáše připravují vynikající pečené sele, tatarák i další typicky česká jídla, čehož rádi využívají všichni, kdo tady chtějí něco slavit. Jediným problémem v současnosti je, že podobnou oslavu si tu musíte objednat hodně dopředu, protože termíny se tu plní několik měsíců dopředu. I termíny svateb se mnohdy posouvají podle toho, kdy mají zrovna U Tomáše volno.

Koleda, koleda, Štěpáne

Když už byla řeč o Vánocích, tak nemůžu nevzpomenout na největší akce, jakých jsem tu byl kdy svědkem, a to jsou každoroční zpívání koled na Štěpána.

To se hlavní sál hospody zaplní do posledního volného místa, každé místo na stojáka dobré a plno je do té míry, že před výčepem funguje kyvadlová doprava. Hraje a předzpívává mnohočlenná kapela, ale jinak zpívá celá hospoda. A nehrají se jenom koledy, ale i rokenrolové pecky a obvyklý playlist známých halekaček.

V tomhle mumraji někdo tančí, v uličkách pobíhají rozdováděné děti, jeden host obrací kamaráda vzhůru nohama, a v tom všem v naprosto výborné náladě probíhá hospodský Tomáš s tácem plným piv v jedné ruce, tam kde je dopito sází plné půllitry, a od plné hospody lidí, kterých je dobře přes sto, přijímá objednávky a vše si pamatuje.

A právě v tom je to kouzlo, proč se do hospody U Tomáše lidi rádi vrací. Není to jen skvělou Plzní, jídlem od vybraných dodavatelů, čistým dřevěným interiérem, příjemným sezením na dvoře, nebo na zahrádce u minigolfu, točenou zmrzlinou v létě, kuželkovou drahou, ohništěm, kde se otáčí pěkně propečený čuník, anebo příjemnými lidmi, kteří sem chodí. Je to Tomášem. Hospodským, který svou práci dělá s opravdovou láskou.

Autor:


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.