Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

U Kroka, jen skok pod Vyšehradem, dostanete skvělé jídlo i pití

Komerční sdělení   0:03aktualizováno  0:03
Pokud byste chtěli zajít posedět do podniku, který v sobě soustředí všechno, co na Praze přitahuje turisty, milovníky krásných měst i skvělé gastronomie a romantické páry, zajděte si do restaurace U Kroka. Jestliže se chcete jen dobře najíst, jděte na stejnou adresu. A kdybyste měli chuť jen na pivo, pošleme vás tam i potřetí.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Restaurace U Kroka byla otevřena už v roce 1895 a nikdy neměla o návštěvníky nouzi. | foto: Pilsner Urquell

V ideálním světě by se tato restaurace nacházela v Krokově ulici, ale v ideálním světě by Krokova ulice (která se nachází zhruba o dvě stě metrů dál směrem k Nuslím) nesměla být ospalá jednosměrka s výhledem na vyšehradské hradby, kde se nic moc neděje. Vratislavova ulice, kde restauraci U Kroka najdete, je oproti tomu vyložená tepna, kterou proudí směrem k Cihelné bráně turisté, rodiny s dětmi, maminky s kočárky a nadšení milenci.

A takhle to tu bylo vždycky. Restaurace zde byla otevřena už v roce 1895 a nikdy neměla o návštěvníky nouzi – jednak díky svému umístění a také pro pivo, o které se tu dokáží opravdu skvěle postarat.

Restauraci U Kroka najdete ve Vratislavově ulici.

Restauraci U Kroka najdete ve Vratislavově ulici.

Není náhoda, že během letních měsíců jsou všechna místa na zahrádce (není to nic velkého, ale díky využití nadměrně širokých podvyšehradských chodníků je tu místa dost pro sedící i kolemjdoucí) obsazena takřka bez ustání a prázdnotou nezeje ani prostor uvnitř restaurace.

A teď si to představte. Sedíte na zahrádce, poměrně příkrý vyšehradský kopec se vám zvedá za zády a vy si užíváte nevídanou přehlídku vjemů. Ne, není odsud vidět na Pražský hrad, Národní divadlo nebo Petřín. Pro tyto rozhledy musíte vyšlapat nahoru (A věřte, že to stojí za to!) Shora je rozhled po centru hlavního města dokonalý a není divu, že během silvestrovské noci tu stojí davy ve třech řadách.

Od stolu v restauraci U Kroka vidíte třeba na železniční viadukt, kudy projíždí vlaky z Hlavního směrem na Smíchovské nádraží – a dodnes pamatuju, jak jsme na něm sledovali průjezd Orient expresu.

Vidíte mravenčení aut před křižovatkou Libušiny a Vnislavovy ulice, což je zážitek sám o sobě. Do toho všeho slyšíte řinčení tramvají na nábřeží, troubení netrpělivých řidičů, houkání sanitek a občas takřka velrybí sténání sirény některé z lodí, křižujících hladinu Vltavy.

A kromě toho všeho také cítíte vůně, které se sem linou z kuchyně. A ty rozhodně tvoří nepominutelnou součást místního kouzla. Nic exotického ani nic, co by vás s trhnutím probralo ze zasnění – prostě taková ta vůně, která vás zašimrá v nose, a vy si zničehonic uvědomíte, že máte vlastně docela velký hlad. A chuť.

Kulajda

Kulajda

Steak ze svíčkové

Steak ze svíčkové

Palačinka

Palačinka

A tak jdete dovnitř, objednáte si pivo, aby se žaludeční šťávy trochu rozpohybovaly, zatímco si vybíráte z velice slušné nabídky v jídelním lístku, který není ani moc stručný, ani moc přepálený, což je vždycky dobrá známka šikovného kuchaře, který pracuje s čerstvými surovinami.

Pro začátek samozřejmě kulajdu, ano? A pak? Veškerá správná klasika je tu zastoupena (žebra, svíčková, guláš, kachna), ale když chcete opravdu zjistit, co je kuchař zač, objednáte si jídlo, kde se mu ruka s kořením nemůže moc utrhnout – v tomto případě si dáte steak ze svíčkové, kořeněný jen solí a pepřem, který doplňuje telecí redukce, česnek a brambory. A jste opravdu zvědavý, jak to celé dopadne.

Bloger Robert

„Láska prochází žaludkem.“

Každé lidské napajedlo má své rituály a atmosféru, ať už se mu říká hospoda, pivnice, sport bar nebo nádražka. Návštěva těchto míst je pokaždé dobrodružná výprava do jiného světa, kde se může stát opravdu cokoli. A přiznávám, že mě láká tahle mezilidská chemie, podporovaná výtečně načepovaným pivem. Umím hrát mariáš, sedmu i tisíc, neztratím se v trampském zapadáku ani v podniku, kde nosí číšník dokonale nažehlený smoking. Každé místo má příběh, já ty příběhy rád objevuji a doufám, že se mi je podaří předat dál.

Bloger Robert

Dáte si další pivo, protože tady s ním opravdu nakládat umějí – čisťounká sklenice je orosená právě tak akorát, krásně hustá pěna si pomaličku sedá a pivo samo o sobě je jasným důkazem toho, že v Plzni mistři opravdu nevymřeli.

Mezitím se na stole objevila kulajda, která není ani vařící, ani studená a ani sladká, ani přesolená a zastřené vajíčko v ní je přesně v tom stadiu uvařenosti, v jakém být má - napůl. Prostě tak akorát. A to je teprve začátek.

Na zahrádce obsluhují dvě mladé, milé a pozorné slečny, které přesně ví, kdy se zastavit pro prázdný talíř, kdy donést další půllitr a pokaždé se nezapomenou zeptat, zda je všechno v pořádku a jestli jsme spokojeni.

Obsluha je rozhodně na jedničku. Nemusíte na nic dlouho čekat, a to už vám nesou steak z panenky a vy si říkáte: „Jak se to asi povedlo? Opravdu to bude tak dobré, jak si myslíme?“ A ono to opravdu tak dobré je.

Svíčková je propečená přesně na medium, jak jsme si přáli (a věřte, že ten rozdíl poznáte!), konfitovaný česnek chutná nasládle jako zákusek, lepší brambory neuvaří ani vaše maminka a všechno dohromady je to vyložená symfonie.

Po jídle se rozhodnete, že si trochu zamlsáte a objednáte si palačinku. Je výborná, a když je po všem, opřete se pohodlně do židle, sledujete projíždějící vlaky, posloucháte zvonění tramvají a všechno to snězené jídlo se vám v žaludku dobře uloží a vy můžete jít domů s všeobjímajícím mírem v duši. Protože dneska byl dobrý den.

Autor:


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.