Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V Telči na zámecké sedí Švejk a je mu tam dobře

Komerční sdělení   0:02aktualizováno  0:02
Švejk restaurant v Telči je jeden z mnoha, ale přesto je jedinečný. Kdyby tu kdy Švejk seděl, byl by to jako obrázek od Josefa Lady. Seděl by na zahrádce uprostřed pohádkových domů s malebnými průčelími, na stole by se kouřilo z guláše a Švejk by spokojeně bafal z fajfky s vychlazenou Plzní v ruce.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Telčský Švejk je posazený přímo v zámeckém sklepě. | foto: Pilsner Urquell

Žádná slova ani fotografie vás nedokážou plně připravit na to, co prožijete, když se před vámi poprvé rozprostře telčské náměstí. Nádherné renesanční domy, věže kostelů a impozantní zámek se tu zrcadlí ve vodě jedné z kašen, takže tu nádheru i bez požití alkoholu vidíte dvakrát.

Fotogalerie

Když na vás pak při hltání estetických požitků dopadne hlad a žízeň, můžete se cestou na prohlídku zámku zastavit v útulně vyhlížející hospodě zasazené přímo do zámecké zdi, kde se po staletí skladovalo jídlo a pití pro vznešené obyvatele zámku.

Vychlazeno na sedmém schodě

Telčský Švejk je vlastně usazen v jednom ze zámeckých sklepů. Traduje se, že v minulosti se podzemními chodbami dalo dojít do každého domu na náměstí. Dnes už jsou chodby zaslepené, ale slouží k daleko bohulibější činnosti. Ve sklepních prostorách restaurantu Švejk, hloubených v žulovém masivu před více než 500 lety, odpočívají sudy s plzeňským ležákem.

Vojtěch Kolář

Hledám podniky, co mají srdce

Když přijde na jídlo a pití, dokážu o něm mluvit hodiny. Fascinuje mě dozlatova grilovaná křupavá zelenina, jemně propečené steaky, perfektně se táhnoucí holandská omáčka a krása čerstvě načepovaného piva, jehož vznášejcími se bublinkami probleskují sluneční paprsky. Stejně jako se dokážu rozplývat nad perfektním kulinářským zážitkem, dokáže mě do ruda rozčílit lenost a falešnost, která se z českých hospod ještě zdaleka nevytratila tak, jak bychom si všichni přáli. V restauracích nehledám jenom dobré jídlo a pití, ale hlavně zážitky a příběhy lidí, které do své práce dávají srdce, aby nám tyto zážitky mohli zprostředkovat.

Vojta Kolář

Díky skladování ve sklepě, kde je po celý rok teplota 5-7 °C, si pivo správně odpočine a pozvolna se schladí na příjemnou výčepní teplotu. Při samotném čepování tak nedostane léčbu šokem při prudkém zchlazení ve výčepu. Ten zde mají výstavní, jak z dob Rakouska-Uherska, a když čepuje nejzkušenější výčepní, je místní Plzeň jako křen.

Telčští i přespolní ke Švejkovi v hojných počtech chodí nejen kvůli pivu, ale hlavně kvůli poctivým jídlům za dobrou cenu. V poledne je tu, hlavně přes letní sezonu, vždy téměř plno, a pokud si chcete sednout na zahrádce, odkud je krásný výhled na náměstí, musíte si téměř vždy chvíli počkat, anebo si k někomu přisednout.

Překvapení v menu i na ulici

Na denním menu mají vždy jedno jídlo k obědu a zbytek si můžete bez starostí objednat ze stálého menu. I při narvané hospodě se tu totiž téměř nikdy nestane, že byste na jídlo museli nějak dlouho čekat. Mají tu hlavně českou hospodskou klasiku, takže nejen guláš, ale i plejádu smažeností. Řízek anebo květák rozhodně za tak příjemnou cenu nemůže nikoho urazit. Vrcholem ale pro mě byla návštěva, kdy jsem si dal skvostně vyvedený hovězí vývar a vynikajícího pstruha, na kterém bylo jasně poznat, že byl ráno vytažený ze sádek.

Švejkova hospoda v Telči, přestože je přesně čtyřiačtyřicátým přírůstkem do franšízy, má svůj vlastní nezaměnitelný charakter, který je způsobený nejen krásou místa, ale i rukopisem jejího majitele Jaroslava Kružíka. Přesto jedině v pohádkové a kouzelné Telči se vám může stát, že kolem vás při posezení na zahrádce, zrovna když si dopřáváte z oroseného půllitru, projde Karel IV. v nadživotní velikosti.

Autor:


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.