Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nefiltrovaná radost v Plzni U Malické brány

Komerční sdělení   0:03aktualizováno  0:03
Jednoho dne přišlo jaro, a to člověk nedokáže sedět doma, ale musí vyrazit na výlet. Kam? Do Plzně přece – kde jinde by našel větší potěšení z piva, než v jeho hlavním městě.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Nefiltrované velikonoční pivo Plzeňského Prazdroje | foto: Pilsner Urquell

Pro začátek několik zeměpisných pravd – pizza chutná nejlépe v Neapoli, hot dog v New Yorku, croissant v pařížské kavárně a dokonce i taková zhůvěřilost jako fish & chips je v Londýně tak nějak poživatelnější.

Plzeňská restaurace U Malické brány

Plzeňská restaurace U Malické brány

A na pivo je zase nejlepší jít do Plzně. Snad je to vzduchem, atmosférou nebo úhlem, pod kterým se paprsky slunce odrážejí od čtveřice místních řek, ale dělejte někde jídlo nebo pití dostatečně dlouho a místo se na jeho kvalitě odrazí.

Ve chvíli, kdy Plzeňský Prazdroj přišel s nabídkou nefiltrovaného velikonočního piva, bylo o dalším cíli putování za pivem v podstatě rozhodnuto a hezké jarní počasí byl v podstatě jen takový bonus.

A udělal jsem dobře, protože tohle je mezi produkcí Prazdroje tak ojedinělý počin, že člověk žasne nad tím, proč jeho výroba neběží celý rok – ale přitom ví, že tohle je tak kvalitní pivo, že si je čeští pijáci zaslouží jako zvláštní a vzácnou odměnu. A s odměnami se to nesmí přehánět, protože se jinak stanou normou a jejich vzácnost zmizí.

Vychutnejte si o svátcíh nefiltrované velikonoční pivo.

Vychutnejte si o svátcíh nefiltrované velikonoční pivo.

Nefiltrované pivo je v poslední době tak velká móda, že se typický zakalený vzhled stal nějakým odznakem kvality. Od piva filtrovaného je poznáte na první pohled, protože je zakalené – filtrací se totiž z piva odstraňují zbytky kvasinek a další mikročástice.

Jeho výjimečnost spočívá v tom, že si kvalitu neudrží dlouho – nejdéle pár desítek dní – takže je z pivovaru k výčepu dopraveno co nejrychleji. Role vašeho výčepního je v jeho případě daleko důležitější a teprve při nakládání s nefiltrovaným pivem se ukáže, jak dobře se dokáže o své vybavení starat.

Bloger Robert

„Láska prochází žaludkem.“

Každé lidské napajedlo má své rituály a atmosféru, ať už se mu říká hospoda, pivnice, sport bar nebo nádražka. Návštěva těchto míst je pokaždé dobrodružná výprava do jiného světa, kde se může stát opravdu cokoli. A přiznávám, že mě láká tahle mezilidská chemie, podporovaná výtečně načepovaným pivem. Umím hrát mariáš, sedmu i tisíc, neztratím se v trampském zapadáku ani v podniku, kde nosí číšník dokonale nažehlený smoking. Každé místo má příběh, já ty příběhy rád objevuji a doufám, že se mi je podaří předat dál.

Bloger Robert

Podnik U Malické brány je taková ta tradiční městská restaurace, která vám pod jednou střechou nabídne uspořádání večírku, svatby i pohřební hostiny, soukromý salonek i venkovní terasu. Vejde se do ní stovka hostů a v teplejším období roku je otevřena zahrádka pro dalších šedesát.

Pozoruhodný je už samotný pohled zvenčí, protože v celém plzeňském centru jde o jediný dům, na jehož fasádě byla obnovena původní renesanční sgrafitová výzdoba. Po rekonstrukci vnitřních prostor se tedy můžete usadit v příjemně „drsném“ prostoru, kde zdi tvoří staré cihly a kameny, jen místy (hlavně ve výčepu) doplňované dřevem.

Plzeň má navíc obrovskou výhodu v tom, že se náměstí Republiky a jeho širší okolí, které tvoří tradiční centrum tohoto rozlehlého města, díky citlivému přístupu neproměnilo v mrtvou zónu plnou kancelářských prostor. Tady centrum opravdu žije a každou chvíli se tu děje něco zajímavého. Takže i v restauraci nepotkáte jen úředníky a firemní zaměstnance, ale sedíte tu ve společnosti běžných lidí, kteří spolu normálně mluví, pijí pivo a pochutnávají si na kvalitním jídle.

V okolí se navíc nachází poměrně silný přetlak konkurenčních restaurací, takže se obsluha, výčepní i kuchaři musí pořádně snažit, abyste přišli znovu zase.

A co myslíte, snaží se? Samozřejmě ano a nahrává jim fakt, že z celého hostince má člověk tak klasický a tradiční hospodský pocit, že ho ani nenapadne přemýšlet o kdovíjak složitých jídlech, ale nadšeně zajásá nad nabídkou zabíjačkových hodů. Je pravda, že s Velikonoci za zády bych čekal nejspíš trochu jinou „speciálku,“ ale zabíjačka je výborná věc kdykoli. A tahle rozhodně výborná byla.

Prdelačka

Prdelačka

Ovarové koleno

Ovarové koleno

Prdelačka byla výborně slaná a ochucená takovou dávkou česneku, že dokázala z těla vyhnat všechny předjarní bacily, které v něm ještě byly, a následovalo (vzhledem k autorově oblibě kolen) koleno, tentokrát tradiční ovarové na prkénku s trojbojem hořčice-kečup-beraní rohy.

No dobře, chlebem tady sice trochu šetří, ale když jsem zakrojil do výtečně připraveného masa, téměř okamžitě jsem zapomněl na všechny námitky a pochutnával si, protože tohle bylo tak dobré ovarové koleno, že se mi znovu objevilo před očima jedno mrazivé ráno před několika lety, kdy jsem se účastnil zabíjačky sám a míchal jsem krev v hrnci.

A mimochodem, domácí zabíjačka je jedna z věcí, které cizinci nevysvětlíte – vím to, zkoušel jsem to. A zatímco velikonoční nefiltr ve sklenici ubýval, já se propracovával ke kostem a bylo mi dobře...

Autor:


Hledáte maminku s dítětem a podobnými zájmy?
Hledáte maminku s dítětem a podobnými zájmy?

Na eMimino.cz najdete maminky, které jsou na tom podobně.

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.