Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pelmeně jsou tradiční pochoutka východní Evropy

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00
Pelmeně. U nás slovo, které si našinec mnohdy nedokáže zařadit, přitom ve světě je to národní jídlo pro miliony lidí. Jedná se o plněné, většinou masové taštičky z těsta. Jak chutnají a kde sehnat ty pravé?

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Pelmeně jsou tradiční pochoutka východní Evropy | foto: Extrafood.cz

Pelmeně jsou na světě dobrých tisíc let, ve velkém se začaly šířit ze Sibiře, proto se někdy říká „sibiřské pelmeně“. Pelmeně jsou vlastně těstové taštičky plněné masem nebo rybou, laik by pelmeň přirovnal italské raviole. Pelmeně jsou národním jídlem celého Ruska, ale třeba i v Kazachstánu, Koree, či Ukrajině. Na Ukrajině jsou známější spíše bezmasé vareniky, podobné spíše slovanským pirohům. Na rozdíl od pelmeňů jsou vareniky větší, plněné bramborem s cibulkou, houbami, zelím či jejich kombinacemi. Oblíbené jsou i sladké varianty – s tvarohem a cukrem či ovocem, například višněmi.

S tímto jídlem se čím dál častěji můžete setkat v restauracích, případně jej můžete koupit ve specializovaných obchodech, většinou s ruskými delikatesami.

Pelmeně jsou tradiční pochoutka východní Evropy

Tradiční rodinná výroba, zásobující obchody s delikatesami, ale i restaurace a hotely, se nachází v pražských Holešovicích, najdeme ji pod značkou Pelmeně Extra.

„Naše Pelmeně vyrábíme již dobrých patnáct let, za tu dobu jsme recepturu dovedli k dokonalosti. Krom pelmení děláme i vareniky nebo třeba manty, větší taštičky, které se připravují na páře – to je skutečná delikatesa,“ říká Natalya, nositelka celé know-how a receptury značky Extra.

„Je to možná klišé, ale vše děláme ručně, máme ty nejlepší ingredience, tedy maso z českých farem, žádné velkochovy, zeleninu, mouku či vajíčka z farmářské maloprodukce – na chuti je vše strašně moc poznat,“ dodává Natalya. „Na rozdíl od nyní populárních dim-sum taštiček jsou pelmeně sytější, jednodušší na uvaření i skladování a jsou i levnější.“

Pelmeně se uskladňují mražené, bez vlivu na kvalitu. Na toto přišli již dávno myslivci na Sibiři, kteří tak mohli mít tuto pochoutku u sebe na lovu, v mrazu, třeba po několik týdnů. Následně stačí jen uvařit ve vodě, stejně jako těstoviny. V dnešní době pelmeně ocení zejména ti, co nemají čas vařit, ať už jsou to muži, nebo maminky, jejichž dětem pelmeně tolik chutnají.

Máte-li nečekanou návštěvu a chcete udělat dojem – pelmeně s kvalitním hovězím nebo s lososem, podávané s čerstvou zeleninou či s kyselou okurkou a tradičně se zakysanou smetanou – to zkrátka nadchne i náročného gurmána a jídlo je hotové během čtvrt hodiny.

Pokud chcete zjistit, jak vlastně chutnají, je možné na Pelmeně Extra narazit ve většině specializovaných obchodů s delikatesami, případně je přímo objednat, vyzvednout či nechat si dovézt.

Více informací najdete na www.extrafood.cz.

Autor:


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.