Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nejlepší tmavé pivo uvařili v Pivovaru Litovel

Komerční sdělení   0:01aktualizováno  0:01
V litovelském pivovaru vaří zlatavý mok již přes 120 let. Právě věrnost stejným tradičním postupům řadí pivo z Hané dlouhodobě mezi českou špičku, což dokládají ocenění z tuzemských i zahraničních anonymních degustačních soutěží. První z nich získal Pivovar Litovel již v roce 1906.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Stalo se tak na Mezinárodní gastronomické výstavě ve Vídni. A od té doby sbírá medaile neustále.

Že se v Pivovaru Litovel nevyrábí žádné europivo, oceňují znalci u nás i ve světě. „Letos se dařilo hlavně pivu Litovel Dark, které vyhrálo na soutěžích Pivní pečeť kvality 2016 a Pivex 2016. Ochucené pivo Litovel Červený pomeranč navíc na soutěži Pivní pečeti kvality obsadilo bronzovou příčku, Pivex zase znamenal stříbro pro Litovel Dark Premium a druhé i třetí místo pro světlý Litovel Moravan,“ vyjmenovává sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký.

Z jeho varny pochází i nejlepší tmavé pivo na světě – Litovel Premium Dark totiž získal v loňském roce zlato na mezinárodní soutěži World Beer Awards v Londýně. „Uvařit pivo s mezinárodně uznávanou kvalitou se nepovede každému sládkovi,“ říká s hrdostí Kostelecký.

V Pivovaru Litovel sází na klasické postupy i inovace

Úspěchy přisuzuje věrnosti tradičním postupům. „Když vaříte klasickou technologií a se vším, co k tomu patří, má pak takové pivo svůj charakter a osobitost. Europivo se vyrábí na kvantitu, mnohdy se liší jen etiketou. Lidé ani nepoznají, odkud to pivo vlastně pochází. A to my rozhodně nechceme, my jsme na ‚tu naši hanáckou chuť‘ hrdí,“ dodává sládek.

Kvalitní litovelské pivo si fajnšmekři a pivní znalci mohou od dubna vychutnat z nových lahví, a přepravek. „Nový design pracuje s vylepšenou ergonomií a lahev se tak díky svému tvaru mnohem lépe drží. U ramene a paty byla využita unikátní technika embosingu, při níž dochází k vytlačování vzorů do skla,“ vysvětluje Lumír Hyneček, ředitel Pivovaru. Dlouhý štíhlý krček je navíc prospěšný pro samotnou kvalitu moku. Svým tvarem omezuje nenaplněný objem a minimalizuje nežádoucí přístup vzduchu do piva.

Minipivovar jako laboratoř litovelského sládka

Novinkám se i před důraz na tradice v Litovli nebrání. Před pěti lety si pořídili ojedinělou „pivní laboratoř“ – minipivovar. Ten už pátým rokem slouží současnému sládkovi k vývoji a testování nových pivních receptur. „Ve dvou varných nádobách s objemem pouhých 250 litrů, což je stokrát méně ve srovnání s velikostí litovelské klasické varny, vzniká zlatavý mok stejně jako při klasické produkci,“ upřesňuje Kostelecký.

Více o vaření v minipivovaru najdete na facebooku Pivovaru Litovel.

Jako jeden z prvních zde byl mimo jiné uvařen například 13° polotmavý nefiltrovaný speciál Litovel Gustav, který získal jméno právě po slavném českém zápasníkovi Gustavu Frištenskému, který v pivovaru několik let žil po svatbě s dcerou prvního litovelského sládka Josefa Elledera Miroslavou. Minipivovar byl také zpřístupněn veřejnosti, která si zde pod dohledem sládka může uvařit vlastní pivo, třeba na svatbu, k životnímu jubileu nebo jenom ze zvědavosti.

Hlavní zprávy

Další z rubriky

Poodří - Balerův mlýn u Spálova
Surová krása i šarm starých časů, to je kraj mezi Pradědem a Lysou

Region plný kontrastů: fascinující příroda hor, lesů a řek a zároveň díla vědy a techniky, která připomínají průmyslovou tradici této oblasti a šikovné ruce...  celý článek

Letiště Leoše Janáčka zahajuje turistickou sezónu do 18 přímořských destinací.
Letiště Leoše Janáčka zahajuje turistickou sezónu do osmnácti destinací

Turistická sezóna se pomalu rozjíždí a s ní i zájem o letecké linky do přímořských letovisek, kam lidé čím dál raději létají. Získaný čas, který doposud...  celý článek

Ubytování, konference i vlastní pivovar nabízí Hotel Na Jižní v Přerově
Ubytování, konference i vlastní pivovar nabízí Hotel Na Jižní v Přerově

Chystáte se s rodinou na dovolenou, s kolegy z práce na stmelovací teambuilding nebo s obchodními partnery na důležitou konferenci? Poznejte při tom krásy...  celý článek

Děsivá nabídka módních řetězců
Děsivá nabídka módních řetězců

Kde najdete to nejhorší?

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.