Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Má smysl užívat potravinové doplňky? Ano, či ne?

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00
Zdraví se drží připravených, mohla by znít parafráze známého latinského rčení Fortuna iuvat paratum (štěstí přeje připraveným). Pomohou vám potravinové doplňky.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Má smysl užívat potravinové doplňky? Ano, či ne? | foto: Petr Klimeš

Uvedené nabírá na důrazu zejména, nahlédneme-li do zdravotnických statistik, z nichž lze mimo jiného vyčíst i následující údaje:

„Onemocnění srdce a cév patří v České republice mezi nejčastější příčiny úmrtí dospělých. V nemocnicích se v důsledku kardiovaskulárních chorob léčí zhruba 35 tisíc pacientů ročně. Načež k nejvíce ohroženým skupinám patří lidé kolem pětapadesáti let.“

„Každých 8 minut je v ČR jeden člověk postižen zhoubným bujením.“

Není žádným tajemstvím, že k prokázaným rizikům patří obezita, nízká fyzická aktivita, kouření, špatné stravovací návyky a v nemalé míře stres, jenž je mnohdy považován za spouštěče mnohých onemocnění.

Rada na to, jak předcházet rizikům spojeným s mnohými zdravotními neduhy, je při tom zdánlivě prostá

- Dodržovat zásady zdravého životního stylu.

- Nepřejídat se, omezit příjem tuků, cukrů, soli, uzenin, tmavého masa, zejména grilovaného.

- Obohatit jídelníček zeleninou, především brukvovitou, ovocem a vlákninou. Důležitým návykem je stálý pitný režim – alespoň 2 litry neslazených tekutin.

- Nekouřit, alkohol pít velmi střídmě. Pravidelně se pohybovat minimálně 3x týdně po dobu 30 minut. Často postačí jen rychlá chůze.

- Chodit pravidelně na preventivní prohlídky.

V současnosti řada lidí na podporu vitality a kondice užívá i dostupné potravinové doplňky.

Zkusme však najít odpověď na otázku: „Je skutečně nutné užívat potravinové doplňky? Ano, či ne?“ Vskutku zajímavá otázka! Nejprve odpovězme na otázku: „Co jsou potravinové doplňky?“

Potravinové doplňky či nutraceutika jsou nutriční faktory (vitaminy, minerální látky, aminokyseliny, specifické mastné kyseliny a další látky) s významným biologickým účinkem, sloužící k obohacení stravy.

Aby mohl lidský organismus regulovat a udržovat procesy, které v něm probíhají, včetně růstu a rozmnožování, spotřebovává k tomu nemálo živin. Uvádí se, že každou minutu odumřou až 3 miliony buněk. Má-li tělo dostatek mikroživin, mohou se buňky obnovovat stejnou rychlostí, ne-li vyšší, což se může projevit utlumením procesu stárnutí organismu.

Má smysl užívat potravinové doplňky? Ano, či ne?

Potřeba mikroživin navíc úměrně stoupá s tempem našeho způsobu života. Nemalou zátěží pro náš organismus je každodenní tlak v zaměstnání, v běžném životě, ale i v rodině. Zejména centrální nervový systém se stává největším konzumentem mikroživin v našem organismu. Má-li však lidské tělo dostatečný přísun kvalitních mikroživin, je více odolné negativním vlivům z vnějšího prostředí, především stresu, který významně ovlivňuje negativní procesy v organismu.

Vraťme se k původní otázce!

„Je skutečně nutné užívat potravinové doplňky? Nestačí jen dodržovat vhodně upravený jídelníček?“

Odpověď zní: „Ano, ale...“ Víme opravdu vždy, co jíme? Jaké potraviny si kupujeme? Obsahují skutečně deklarované složky? Baví nás v celodenním shonu stále studovat etikety na potravinách? Nemálo „potravin“ obsahuje nevhodná chemická dochucovadla, barviva apod., které není lidské tělo schopné zcela strávit, a proto je v nemalé míře ukládá nejčastěji v tukové tkáni v jakési schránce pro nestravitelný metabolický odpad.

Má smysl užívat potravinové doplňky? Ano, či ne?

Jedno z pravidel pro optimální výživu doporučuje konzumovat dostatek ovoce a zeleniny. Logistika dodávek ovoce a zeleniny na trh si však žádá nechávat ovoce dozrávat během přepravy či dlouhodobě skladovat. Jiná, vědeckými pracemi podložená, doporučení uvádí konzumovat denně devět porcí ovoce a zeleniny. Ne každý je ovšem schopen pojmout v jediný den uvedenou dávku. Víme skutečně přesně, kolik jablek, mrkve, brokolice, česneku atd. musím za den sníst, abychom tělu dodali tolik vitamínů a minerálů, kolik je žádoucí?

Cestu za zdravým tělem někteří vidí v „samoléčbě“ sušenými bylinami, ale víme jako laici přesně, jaké množství bylin do odvaru či čaje dávkovat, které byliny lze spolu kombinovat a jakou maximální teplotu vody lze použít?

Právě proto jsou v popředí zájmu kvalitní potravinové doplňky, které bezpečně a v souladu s platnou legislativou přinášejí vhodný způsob obohacení stravy. Složení kvalitních potravinových doplňků je v souladu s vyhláškou 352/2009 Sb., kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin. Vitaminy a minerální látky obsažené ve výrobcích musí být navíc pouze ve formách, které jsou povoleny Nařízením Komise (ES) č. 1170/2009.

Vhodnou a bezpečnou alternativou jsou potravinové doplňky vyrobené z bylin

Mějme vždy na paměti, že doplněk stravy je potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek či dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsaženým v potravině samostatně nebo v kombinaci, a určená k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích. Doplněk stravy lze tudíž ve smyslu předchozí definice chápat jako přínosné obohacení stravy. Neslouží tedy k léčbě a prevenci konkrétních nemocí.

V posledním desetiletí dochází k významným změnám v poskytování léčebné péče. Mnoho lékařů se stále více zajímá o užívání potravinových doplňků v léčebné, ale především v preventivní léčebné péči. Mnoho jich samo různé potravinové doplňky užívá a část z nich je doporučuje svým pacientům (Dr. Joseph Prendergast).

Má smysl užívat potravinové doplňky? Ano, či ne?

Užívání potravinových doplňků konzultujte se svým lékařem, zejména v těhotenství, během kojení, trpíte-li chronickou nemocí nebo užíváte jakékoliv léky nebo doplňky stravy. Potravinové doplňky by neměly nahrazovat vyváženou stravu a zdravý životní styl. Více zjistíte na

www.extrafit.cz

Autor:


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.