Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kvalitní espresso je IN, u milovníků kávy zájem stále roste

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00
Caffe Boasi, kvalitní espresso káva, si získává stále více milovníků, a to nejen v profesionální gastronomii ale i v domácnostech. Zájem o kvalitní espresso stále roste.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Kvalitní espresso je IN | foto: VIDEN plus a.s.

Historie kávy se v Evropě datuje na přelom 16. a 17. století. Káva pochází z keře kávovníku, původem z Etiopie. K objevení kávy se váže mnoho legend a zpočátku byla považována za nápoj ďáblův. U nás první kávovník rozkvetl roku 1698, ale vzhledem k nevhodným klimatickým podmínkám se pěstování nerozšířilo.

Zájem o kvalitní espresso roste v posledních letech u nás geometrickou řadou. Spotřebitelé rozlišují kvalitu kávy čím dál víc a lépe. Kvalita přípravy kávy je tedy pro zákazníky zesilujícím faktorem nejen pro výběr návštěvy restaurace, ale třeba i pro to, kde zastavit a načerpat benzín.

V dnešní uspěchané době se do popředí nápojů z kávy dostává espresso, které je jedním z celosvětově nejúspěšnějších výrobků "Made in Italy".

Definice espressa:

Jemně mletá pražená káva v množství 7 gramů, pěchovaná silou 20 kg, vařená teplotou 90°C pod tlakem 9 barů po dobu 20 až 30 vteřin do množství 30 ml.
Vznikne černá emulze kávového oleje a vody (corpo) v množství 25 a 35 ml s oříškově hnědou pěnou (cremou) na povrchu.

I přes jasnou definici se kvalitní espresso připravuje složitým procesem, z důvodu zajištění úrovně espressa byl v ČR založen Italský národní institut pro espresso v roce 1998.

První profesionální přístroj na espresso byl vyroben v Itálii na počátku 20. století.
Nejdůležitější částí zpracování kávy je pražení, samotnou přípravu můžeme shrnout do 5 bodů:
5M pro kvalitní espresso:

  • La Miscela (směs) - kvalitní pražená káva. Vyvážená směs arabiky a robusty z různých destinací produkce.
  • La Macinatura - hrubost mletí. Dovednost správného nastavení mlýnku je nejdůležitější technickou částí vaření espressa.
  • La Macchina Espresso - výkonný a stabilní kávovar
  • La Mano dell´operatore - proškolená obsluha
  • La Manutenzione - každodenní údržba a pravidelný servis zařízení

5M pro kvalitní espresso zblízka

La Miscela - směs
Kvalitní kávy (nejpoužívanější jsou arabica a robusta ) smíchané v chuťově jedinečnou směs, která je pražená regulovanou teplotou na kvalitu „espresso“. Špičkově vyladěné směsi od TOP italského producenta (TAG), který vyrábí a dodává kávu Caffe Boasi, Rostkafé aj. na trhy pěti kontinentů.
(Do ČR dováží VIDEN plus,a.s..)

Caffe Boasi

La Macinatura - mletí
Výkonný mlýnek s mlecími kameny ( ploché nebo kónické ) je zárukou optimální hrubosti namleté kávy. (Gastroviden, Viden plus a.s.)

La Macchina espresso - kávovar
Profesionální vaření espresa vyžaduje kvalitní kávovar s konstantním nastavením teploty a tlaku, dostatečnou kapacitou horké vody a páry. (dovozce a servis kávovarů VIDEN plus, a.s.).

La mano dell´operatore . zručnost obsluhy
Obsluhou kávovaru  rozumíme vyškolený personál (baristu). 

La Manutenzione - údržba
Funkční a pravidelně udržovaná technologie je podmínkou bezproblémové práce
a zárukou kvality připravovaných kávových produktů. Nejširší sortiment náhradních dílů na kávovary všech značek naleznete u VIDEN plus, a.s.     

Kávovar la SCALA

Správně připravené kvalitní espresso je nápoj lahodné kávové chuti s nízkým obsahem kofeinu a škodlivých látek. Povzbuzujícím účinkem espressa je aktivace trávicího systému. Rychlým vstřebáním (strávením) nezatěžuje organismus déle než 15 min.

Neobsahuje jiné povzbuzující látky. Káva se musí podávat horká, řečeno slovy labužníka: "Lepší čekat na kávu, než nechat čekat kávu." Při vychladnutí se ztrácejí aromatické látky a chuť se mění k horšímu.

Kvalitní espresso je  pohlazení chuti s příznivým vlivem na funkci zažívacího ústrojí a proto počet milovníků kvalitní kávy roste, roste a roste.  

Autor:

Nejčtenější

Barbora Schelová, Human Resources Director společnosti Robert Bosch
Firma Robert Bosch je atraktivním zaměstnavatelem. Jak toho dosáhla?

Robert Bosch v Českých Budějovicích je největší průmyslovou firmou na jihu Čech. Její obrat rostl v minulých letech v... celý článek

Vinylová podlaha Thermofix – Dub chocolade
Podlaha pro rychlou a snadnou údržbu

Podlahy v domácnosti často čelí vysoké zátěži. Hledáte takovou, u které se nemusíte bát rozlitého pití nebo že vám ji... celý článek

Služební vůz jako zaměstnanecký benefit je opět „in“
Služební vůz jako zaměstnanecký benefit je opět „in“

Máte vy nebo někdo ve vašem okolí služební auto k dispozici i pro soukromé účely? Jistě ano, jedná se totiž o velmi... celý článek

Léto s Huawei má pořádnou šťávu
Léto s Huawei má pořádnou šťávu

Umíte si vůbec představit vyrazit v létě někam bez svého telefonu v kapse? Sotva! Vždyť celý rok telefon nedáme z ruky. celý článek

Řídím, přesto nevlastním. Sdílení aut je moderní a na vzestupu.
Řídím, přesto nevlastním. Sdílení aut je moderní a na vzestupu

Do práce, na nákup, za přáteli nebo na výlet? Nemusíte vůz přímo vlastnit, abyste se dostali z místa A do místa B. Když... celý článek

Další z rubriky

Geislerová, Schneiderová i Krainová: české celebrity milují PIETRO FILIPI
Geislerová, Schneiderová i Krainová: české celebrity milují PIETRO FILIPI

Česká značka Pietro Filipi působí ve světě módy přes 20 let. Během své existence spolupracuje s profesionály nejen z... celý článek

Nejkrásnější česká návrhářka obléká celebrity.
Nejkrásnější česká návrhářka obléká celebrity

Ivana Mentlová obléká největší české módní ikony, má svoji vlastní designerskou značku a již šestou kolekci navrhuje... celý článek

Je pro prvňáčka vhodnější aktovka, nebo školní batoh?
Je pro prvňáčka vhodnější aktovka, nebo školní batoh?

Chystá se vaše dítě poprvé do školy a stále váháte, jestli je pro něj vhodnější aktovka, nebo školní batoh? Pojďme se... celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.