Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Když maso zraje jako víno

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00
V brněnské prodejně MY FOOD Zvonařka vyzrává hovězí a vepřové maso zavěšené ve speciálním chladicím boxu přímo před očima zákazníků.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Když maso zraje jako víno | foto: MyFoodMarket s.r.o.

„Na rozdíl od ryb, které jsou nejlepší čerstvé, potřebuje vepřové a především hovězí maso po porážce uzrát,“ vysvětluje Antonín Carda, mistr řeznický z prodejny MY FOOD, a dodává: „Ve zrárně s hlídanou teplotou a kontrolovanou vlhkostí získá až po určité době potřebnou kvalitu.“

Suché zrání po šťavnatý výsledek

V prosklené zrárně masa v prodejně MY FOOD Zvonařka je pečlivě hlídaná teplota od 0 do 2 °C a kontrolovaná vlhkost kolem 70 procent. Zákazníci zde mohou na vlastní oči vidět, jak vedle sebe visí a zrají půlky prasete a čtvrtky z býka.

„Do boxu vyvěsíme čerstvě poražené maso v co největších kusech. Maso na povrchu oschne a vytvoří se na něm krusta, která jej chrání před mikroorganismy a plísněmi. Říká se tomu suché zrání,“ vysvětluje Antonín Carda.

Vyzrálost masa se začíná počítat od dvanáctého dne po porážce. U mistra Cardy jde maso na pult po třiceti dnech ve zrárně. Ve chvíli, kdy maso rozbourá, odstraní suchou krustu a upravené maso vakuově zabalí, aby bylo i nadále chráněné.

„Kvality vyzrálého masa nejvíce oceníte při přípravě steaku, tedy při nejkratší tepelné úpravě,“ uvádí řezník. „Nepotřebujete žádné naklepávání či marinování kvůli zkřehnutí masa. Rozdíl ale poznáte i při přípravě hamburgeru nebo guláše.“

Čím starší, tím lepší

Je běžnou praxí, že se na pultech českých obchodů objeví maso sotva pár dnů po porážce. Je to výhodné pro prodejce, neboť takové maso ještě obsahuje velké množství vody. Méně výhodné už je to pro strávníky, kteří na talíř dostanou tuhou flákotu, nebo musí maso dusit a dusit...

„Během zrání neboli staření dochází v mase k mnoha biochemickým procesům, díky kterým maso zkřehne a současně získá nutriční a chuťové hodnoty,“ říká Antonín Carda. „Kvůli vypařování vody ale maso ztrácí na hmotnosti, což také znamená ztrátu zisku. Pro nás je však důležitější kvalita.“

MY FOOD 4krát jinak

Prodejna s vyzrálým masem na Zvonařce patří do rostoucího řetězce MY FOOD – tří obchodů s dobrým jídlem. Další je snack na Holandské a prodejna deli v Galerii Vaňkovka.

„Původně jsme chtěli otevřít pouze obchod pro týdenní nákupy, který by nabízel kvalitní potraviny,“ vysvětluje spoluzakladatel projektu Luděk Chini. „Časem jsme ale zjistili, že zákazníkům chybí také místo, kam zajít na dobrý oběd nebo pro svačinu připravenou z kvalitních surovin. Nakonec jsme spustili i internetový obchod s vlastní rozvážkou zdarma.“

MY FOOD Zvonařka – kvalitní potraviny z Česka i zahraničí

MY FOOD Zvonařka – kvalitní potraviny z Česka i zahraničí

MY FOOD

Obchod s dobrým jídlem 

www.myfoodmarket.cz

FB: MyFoodMarketBrno                                                                               

MY FOOD Zvonařka 5 Market s vlastním řeznictvím 

MY FOOD Holandská 5 Snack & Market

MY FOOD Vaňkovka  Deli & Market

MY FOOD E-shop eshop.myfoodmarket.cz

Nakupování z gauče

Kdo by nechtěl nakupovat tím nejpohodlnějším možným způsobem – kliknutím myši? Od nakupování v papučích však mnohé zákazníky odrazují přepravci, kteří se zbožím nezacházejí zrovna v rukavičkách a navíc nákup prodraží.

„Z toho důvodu jsme zahájili bezplatný rozvoz zboží vlastními vozy s vlastní proškolenou posádkou,“ říká Luděk Chini. „Díky tomu můžeme zákazníkům dovézt nákup při optimální teplotě a v bezvadné kvalitě, takže zvládneme i donášku mražených výrobků nebo naší chlouby – vyzrálého masa.“

Když maso zraje jako víno

Autor:

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.