Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kávovar slaví narozeniny. Espresso si lidé vychutnávají již 190 let

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00
Denně se na celém světě vypije 1 400 milionů šálků kávy. Díky jedinečné vůni a bohaté chuti se káva stala po sklenici vody nejoblíbenějším nápojem. Znalci a milovníci kávy se shodují, že nejintenzivnější zážitek přináší espresso.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Kávovar slaví narozeniny. Espresso si lidé vychutnávají již 190 let | foto: Elektrowin

Jedinečná konzistence, exotická vůně, bohatá pěna a jemnost šálku dokáže povzbudit všechny smysly. Kávovar, který vyráběl espresso, vynalezl v roce 1822 Francouz Louis Bernard Rabaut.

První přístroj na espresso dokázal vodu přetvořit na páru, která se prohnala přes mletou kávu. První automatický kávovar již vymyslel Ital. V roce 1833 si nechal tento kávovar, který umí připravit espresso, patentovat světoznámý Ernest Illy, otec italské značky kávy Illy Caffe.

Moderní kávovar na espresso si lidé mohli dopřát od roku 1946

Kávovar slaví narozeniny

Dnešní moderní kávovar na výrobu espressa sestavil na začátku 2. světové války Achilles Gaggia. Na svůj úspěch si ale musel počkat do konce válečného konfliktu. Samotná výroba přístroje začala až v roce 1946. Tento kávovar byl výjimečný tím, že již nepoužíval vodní páru. Voda protekla přes namletou kávu pod vysokým tlakem, a tím se vytvořila krémová pěna, která je pro espresso příznačná. Tento způsob přípravy espressa zaručuje, že káva získá maximální chuť a minimum škodlivin.

Vyhazovat starý kávovar do kontejneru se směsným odpadem je velká chyba

Některé modely prvních přístrojů na espresso, které jsou vyrobené z mědi a mosazi, jsou opravdové historické skvosty. Pokud takový kávovar doma máte, je škoda jej vyhazovat. Většina přístrojů ale poté, co doslouží, již žádnou hodnotu nemá a takové by měly putovat do speciálních kontejnerů pro drobný elektrický odpad nebo přímo do sběrných dvorů k recyklaci.

Elektrowin

Bohužel lidé v přesvědčení, že když jde o malý domácí spotřebič, který se nemusí recyklovat, tyto přístroje vyhazují do kontejnerů se směsným odpadem. To je ale velká chyba, neboť jeho zpracováním lze získat materiály, které se dají použít při další výrobě.

Autor:


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.