Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jsme ryzí, nejsme cizí. Už 140 let

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00
Po celou tuto dobu vaří pivovar Holba poctivé české pivo podle tradičních receptur, které si tady sládci předávají z generace na generaci.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Jsme ryzí, nejsme cizí. Už 140 let. | foto: Pivovar HOLBA, a.s.

Základní kámen hanušovického pivovaru byl položen v roce 1873 a o rok později tady uvařili první várku piva. Místo pro pivovar bylo vybráno pod strmou strání v blízkosti budoucího nádraží.

Poloha pivovaru korespondovala s připravovanou železniční dráhou a využívala přírodní zdroje vody studniční i technologické říční. Výstavba pivovaru byla tak důmyslná, že často rozvodněná Morava sice mohla při stoleté vodě proniknout až do pivovaru, ale tak, aby protekla a nezpůsobila žádné zásadní škody.

28. 12. 1874 uvařena první várka hanušovického piva.O dva roky později Graham Bell vynalezl telefon a uskutečnil první hovor. Prvním telefonním číslem v pivovaru bylo 34.

Za starých časů si pivovarníci v brzkých ranních várkách museli zpívat, aby po bujarých večerech na šalandách neusnuli a nespadli při karbování do otevřených varních kotlů. Tomu učinil přítrž Guglielmo Marconisi, který dal roku 1896 patentovat rádio, čímž této staleté tradici učinil přítrž.

ryzí pivo z hor

V sezoně 1897 pivovar poprvé vystavil více než padesát tisíc hektolitrů piva.Významným mezníkem novodobé historie byla první várka ikonického Šeráku. V roce 1984 toto pivo poprvé opustilo brány závodu. Jednalo se o bezkonkurenční tah v Severomoravském regionu. Na světě bylo pivo levnější než dvanáctka a lepší než desítka, které vzbudilo velké sympatie. Dnes je Šerák vyzrálým třicátníkem a vlajkovou lodí pivovaru. Patří mu přízeň nejen konzumentů, ale také odborných degustátorů, kteří ho pravidelně pasují na první příčky v degustačních soutěžích. Šerák je dnes symbolem Jeseníků a ochutnat ho chce každý turista. Nejlépe chutná na chatě Jiřího na Šeráku, podle kterého dostal i jméno.

Holba Výroční speciál 140 je tady. Od 2. světové války vůbec poprvé.

Jsme ryzí, nejsme cizí. Už 140 let.
Jsme ryzí, nejsme cizí. Už 140 let.

Naposledy se světlým speciálem čtrnáctkou v Hanušovicích připíjelo před 2. světovou válkou. Nyní je tady zpět jako symbol narozeninových oslav pivovaru. Holba Výroční speciál 140 je mistrné dílo hanušovických sládků, které navazuje na tradici vaření silných speciálních piv v Hanušovicích již v 19. století.

krygl

Výroční speciál je výjimečný nejen složením, ale také recepturou. „Použili jsme pět různých druhů ječných sladů, což je v poválečné historii pivovaru zcela unikátní,“ říká sládek pivovaru Holba Luděk Reichl. Ani s chmelem se rozhodně nešetřilo. Jeho dávka je až o třetinu vyšší než například u známého speciálu Holba Šerák. „Je v něm hned českých chmelových aromatických odrůd. Nejvyšší podíl má věhlasný Žatecký poloraný červeňák. Na varně se chmelilo natřikrát, tedy ve třech oddělených dávkách. Poslední čtvrtá dávka chmele pak proběhla jako „studené chmelení“, tedy až při sudování piva do ležáckých tanků,“ popisuje vznik Výročního speciálu sládek pivovaru Holba Luděk Reichl.

Jsme ryzí, nejsme cizí. Už 140 let.

Kvašení na otevřené spilce probíhalo pozvolně při nízké teplotě, což pivu ponechává vysokou plnost a chlebnatost. Dlouhá je i doba zrání plných 100 dní. Výsledkem je pivo sytě zlaté barvy s vyšším obsahem sladového neprokvašeného extraktu, vysokým řízem, vyšší, ale příjemnou hořkostí, která je pro tento typ piva charakteristická. Pěna je především díky originálnímu složení sypání a dlouhému výrobnímu cyklu hutná a stabilní.

Výroční Holba Speciál 140 otevíral Pivovarské slavnosti a připíjet si jím můžete až do konce roku. K dispozici je jako sudový i v lahvích v dárkovém multipacku v omezené výroční edici.

Holba je Moravanů chlouba

Svědčí o tom hned několik skutečností. Pivovar Holba je největší v regionu Olomouckého kraje a vyniká také svou jedinečnou polohou v podhůří Jeseníků. Dostal jméno po nejstarší čtvrti Hanušovic, kde je jeho sídlo a pivo se tady vaří už 140 let. Tehdy kapacita moderního parního pivovaru dosahovala 22.400 hektolitrů za rok, což představovalo 40.000 věder. Dnes je to téměř dvacetkrát více a původně regionální značka si získává stále více příznivců.

Jsme ryzí, nejsme cizí. Už 140 let.

Dobrý říz, typická plná chuť, jemně chmelové aroma a lahodná hořkost vybízející k dalšímu doušku – to je Holba, ryzí pivo z hor. O tajemství dobrého piva by v Holbě mohli vyprávět, ale poté co polknete první doušek, to nebude potřeba.

Jsme ryzí, nejsme cizí. Už 140 let.
stan

stan

Dnes je Holba symbolem Jeseníků a ochutnat ji chce každý turista. Jedinečná chuť, říz i lahodné aroma ryzího piva z hor, jsou výsledkem poctivé práce pivovarníků, kteří uprostřed horské přírody stále vaří pivo podle tradičních receptur a z prvotřídních surovin. Slad, chmel a stejně tak horskou podzemní vodu, kterou v Holbě čerpají z vlastních hlubinných vrtů, vnímají jako dar a podle toho s nimi také nakládají. A co je důležité, tady na pivo nespěchají. Pivo vaří na 2 rmuty s pozvolným přidáváním chmele tak, aby si z něj vzalo to nejlepší. Následně přirozeně kvasí na otevřené spilce a pozvolně dozrává v ležáckých sklepích více než 40 dní, v závislosti na stupňovitosti. Určitě ale znáte známé „sládek pivo vaří, ale hospodský ho dělá“. Pokud navštívíte horské hospůdky, můžete si vychutnat nejen fortelně načepovanou Holbu, ale také jejich neopakovatelnou atmosféru.

Jsme ryzí, nejsme cizí. Už 140 let.

Pivo s horskými bylinami. Připíjejte „na zdraví“

Jsme ryzí, nejsme cizí. Už 140 let.

Holba Horské byliny s nízkým 2,5 procentním obsahem alkoholu a ryze přírodním složením ctí značku Holba, známou jako Ryzí pivo z hor.

Kombinace českého chmele, sladu, horské vody a 7 bylin dává pivní novince svěží chuť, odlišnou od běžných ovocných piv. Mateřídouška, koriandr, máta, heřmánek, řebříček, šalvěj a tomka vonná se v pivu nepřekrývají, ale zajímavě doplňují. Vytvářejí příjemnou harmonii jemného aroma s tělem piva, kterou nepřebíjí umělá dochucovadla.

Vaříme ho podle vlastní receptury, kterou jsme dlouhodobě testovali. Výsledkem je lehké pivo s vyladěnou chutí a příjemným aroma. Chutná nejen pivařům, ale i těm, kteří pivo běžně nekonzumují. Má čistě přírodní složení a to je jeho další významnou předností, uvádí k novince ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka, který je spoluautorem receptury. 

Autor:


Komerční sdělení

Komerční sdělení je placená služba portálu zprávy.iDNES.cz, která měsíčně osloví 650 000 uživatelů. Další informace najdete ZDE

Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.