Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jindřichohradecký Tuzemák a grog k zimě patří od nepaměti

Komerční sdělení   0:01aktualizováno  0:01
Zima se s podzimem už přetahuje o žezlo, dny se krátí, teploty klesají pod nulu. Těžko si vybavit tradičnější nápoj horských chalup a podzimních výletů než poctivý grog s Tuzemákem.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Jindřichohradecký TUZEMÁK a grog k zimě patří od nepaměti | foto: Jindřichohradecký TUZEMÁK

Nezaměnitelná barva a vůně nápoje jsou v Českých zemích oblíbené po staletí. Od kdy se vlastně v Jindřichově Hradci vyrábí rum s plachetnicí?

TUZEMÁK, dříve Jindřichohradecký „rum s plachetnicí“, je bezpochyby nejznámějším českým rumem. Je vyráběn podle staré, tradiční a přísně střežené receptury, která se předává mezi výrobními mistry již po generace. Duch rodinné firmy, pečlivost a péče o zákazníka jsou krédem společnosti Fruko-Schulz, která v Jindřichově Hradci TUZEMÁK vyrábí. Možná právě proto zájem o tradiční český rum s plachetnicí neustále roste, nehledě na široký sortiment importovaných lihovin.

Společnost Fruko-Schulz navázala na tradici původního výrobce, firmy Moritz Schulz - výroba ovocných vín. Tato společnost byla prvním výrobcem ovocných a dezertních vín v Rakousko-Uhersku. S narůstající výrobou vybudoval pan Schulz pro lisovnu rozsáhlé sklepy se skladovací kapacitou pro ovoce. Popularita a prodejnost jeho vín mu umožnily zakoupit pivovar v Kardašově Řečici, kam později přemístil lisovnu barevného ovoce.

Jindřichohradecký TUZEMÁK a grog k zimě patří od nepaměti

V meziválečném období se rodinný podnik nijak zvlášť nerozvíjel a pokračoval ve výrobě dezertních ovocných vín. Po znárodnění firmy M. Schulz v roce 1948 opět k výraznému rozvoji nedocházelo. Firma byla přiřazena ke skupině Jihočeská Fruta se sídlem v Českých Budějovicích. Závod na výrobu lihovin, ovocných vín a sirupů se však začal postupně osamostatňovat, až se od společnosti Jihočeská Fruta odtrhl úplně. Zřídil si znovu svůj lihovar a lisovnu v Kardašově Řečici a začal se plně rozvíjet.

V roce 1990 vznikl samostatný státní podnik FRUKO Jindřichův Hradec s. p. V roce 1993, kdy v restituci syn původních majitelů Rudolf Schulz dostal zpět provoz v Jindřichově Hradci, vznikla společnost Fruko - Schulz spol. s r.o.

Závod v Jindřichově Hradci se dostal do podvědomí zejména výrobou poctivého rumu. Jindřichohradecký TUZEMÁK si získal značnou oblibu díky své výtečné kvalitě a nezaměnitelné chuti. Dodnes je znám pod již zlidovělým názvem „rum s plachetnicí“, proto si společnost chrání podobu této plachetnice ochrannou známkou.

Jindřichohradecký TUZEMÁK a grog k zimě patří od nepaměti

Jaké jsou ty nejtradičnější recepty na zimní grog?

Klasický grog

2/3 vařící vody
1/3 jindřichohradeckého TUZEMÁKU
2 až 4 kostky cukru na porci, doplníme trochou citronové šťávy.

Námořnický grog

2/3 jindřichohradeckého TUZEMÁKU
1/3 vody
Šťáva z půl citrónu, 1 celá skořice, 4ks hřebíčku a cukr dle chuti
Směs přivedeme pod bod varu (nevaříme), pár minut necháme při této teplotě, scedíme a podáváme.

Medový grog

2/3 vařící vody
1/3 jindřichohradeckého TUZEMÁKU
Vrchovatá lžíce medu na porci
Na provonění je možné přidat skořici a plátek pomeranče.

Čajový grog

2/3 horkého černého čaje
1/3 jindřichohradeckého TUZEMÁKU
Lžíce medu na porci, kolečko citrónu.

www.fruko.cz



Komerční sdělení

Komerční sdělení je placená služba portálu zprávy.iDNES.cz, která měsíčně osloví 650 000 uživatelů. Další informace najdete ZDE

Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.