Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jaké víno k jídlu? Nebojte se zeptat, pití vína je malý obřad

Komerční sdělení   0:01aktualizováno  0:01
A co teprve, když se jeho chuť správně snoubí s chutí jídla! Jenže to vůbec není jednoduché. Prozradíme vám několik obecně přijímaných zásad, které vás provedou úskalím chuťových harmonií.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Exkluzivní vína | foto: Mountfield

Co se k čemu hodí

Kyselé: Kombinace jídla a vína se sčítá, svěží suché víno udělá z kyselého jídla ještě kyselejší. Umocní také hořkost či chuť koření. Zato s tuky reaguje vinná kyselinka jedna radost: rozpustí je a vydatné pokrmy zlehčí. Dobře se snáší i se sladkým, kterému dodá větší svěžest.

Hořké: Hořké a hořké – to nejde k sobě. Vína s vysokým obsahem tříslovin zvyšují hořkost jídla. Zato se skvěle druží s uzenými a grilovanými masy. Pomáhají také rozkládat tuky a chutnají i se sladkými jídly.

Slané: Slané jídlo zvyšuje vnímání kyselosti, takže tuto kombinaci nelze doporučit. Nesnáší se moc ani s hořkými tříslovinami, zato dobře vychází se zbytkovými cukry - klasikou je v tomto směru osvědčená kombinace slaného sýra Roquefort a sladkého vína Sauternes.

Sladké: Sladké jídlo a sladké víno, toť skvělá kombinace! Pocit sladkosti se totiž nesčítá, ale harmonizuje. Dezertní víno sluší nejen dezertům, ale také nasládlým smetanovým omáčkám, sladkokyselé asijské kuchyni či pikantním pokrmům s kokosovým mlékem.

Jak a s čím podávat bílé a růžové víno

  • Vhodné sklo: sklenice tvaru Tulipán s rozšířeným dnem a zúženým hrdlem na vyšší stopce, objem 200 – 400 ml
  • Správná teplota při podávání vína: 7 °C
  • Správná teplota při konzumaci: 9 - 11 °C (kvalitním, silným vínům neuškodí teplota o 1 °C vyšší)
  • Servírování: Bílá vína se pro udržení nízké teploty doporučuje servírovat v nádobě s ledem nebo chladicím tubusu, aby nedocházelo k rychlému zteplání obsahu láhve.
  • Vhodná jídla: ryby, plody moře, kaviár, drůbež, kuřecí a telecí maso, zelenina, šunka, sushi, dezerty (ovocný koláč), ovoce, pizza, sýry měkké, tavené, kozí, ovčí, pařené, hermelín, čedar, parmazán, primátor.
Náš tip: Sauvignon Blanc, Vitral, Reserva 2015  http://www.mountfield.cz/sauvignon-blanc-2015-4alc0022

Náš tip: Sauvignon Blanc, Vitral, Reserva 2015

Intenzivní vůně má nádech angreštu a zeleného ovoce. Chuť je výrazná, minerální, s podtóny limetek a grepů, které společně dotvářejí dlouhou a harmonickou dochuť.

Jak a s čím podávat červené víno

Vhodné sklo: sklenice tvaru Tulipán nebo široký sklenka Balon na vyšší stopce, objem 400 – 600 ml

  • Správná teplota při podávání vína: 10 – 12 °C
  • Správná teplota při konzumaci: 12 - 14 °C (kvalitním, silným vínům neuškodí teplota až o 6 °C vyšší - podle obsahu taninu)
  • Servírování: U červených vín se provádí tzv. dekantace. Víno se při ní přelije do karafy, čímž se provzdušní a harmonizuje. Navíc můžete oddělit případný sediment. Pokud nemáte karafu, nechte víno alespoň „vydýchat“ v otevřené láhvi. Dekantace by měla trvat alespoň půl hodiny, u starých robustních vín však klidně až dvanáct hodin.
  • Vhodná jídla: zvěřina, steaky, pečená kachna a husa, hovězí, vepřové, skopové, těstoviny, klobásy, sýry typu Niva, sýry s tmavou plísní, zrající a výrazné, hermelín, čedar, parmazán, primátor.
Náš tip: Cabernet Sauvignon, Petirrojo, Reserva 2014  http://www.mountfield.cz/petirrojo-cabernet-sauvignon-reserva--0-75l-4alc0005

Náš tip: Cabernet Sauvignon, Petirrojo, Reserva 2014

Aroma evokuje vůni červeného ovoce, koření a čokolády, podporované tóny černého pepře a černého rybízu. Chuť je elegantní a středně plná se sametovou tříslovinou a dominantními tóny drobného bobulového ovoce, doplněná strukturovaným kořenitým závěrem.

Jak a s čím podávat šumivé víno

  • Vhodné sklo: úzká a vysoká sklenka tvaru Flétna o objemu 150 - 250 ml., která nechá vyniknout řetízkování bublinek ze dna
  • Správná teplota při podávání vína: 5 °C
  • Správná teplota při konzumaci: 7 – 9 °C
  • Servírování: Šumivá vína by se pro udržení nízké teploty měla podávat v chladicím kbelíku s ledem a vodou.
  • Vhodná jídla: ústřice, humr, langusta, mořské plody, uzený losos, drůbež, vařená zelenina, omeleta, slané pečivo, dezert (pudink, pěna, suflé).
Náš tip: Prosecco, Doc Treviso Extra Dry  http://www.mountfield.cz/exklusivni-vina#italie

Náš tip: Prosecco, Doc Treviso Extra Dry

Delikátní a zároveň velmi intenzivní aroma připomene vůni jablek a vyzrálých banánů. Harmonická chuť je na patře bohatá, se šťavnatou pěnou, protkaná jemnou ovocností se suchým závěrem.

zdroj a foto: Mountfield
http://www.mountfield.cz/exklusivni-vina

Komerční sdělení

Komerční sdělení je placená služba portálu zprávy.iDNES.cz, která měsíčně osloví 650 000 uživatelů. Další informace najdete ZDE

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.