Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Informační systémy jsou dnes nezbytné i v potravinářské výrobě

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00
Potravinářská a nápojářská výroba má v dnešní době obrovské množství odvětví a žádné z nich se neobejde bez podpory informačního systému. Požadavky výrobců dnes už bývají jasně specifikované.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Informační systémy jsou dnes nezbytné i v potravinářské výrobě | foto: Informační systémy HELIOS

Informační systémy jsou dnes nezbytné i v potravinářské výrobě

Informační systém je potřebný nejen ve výrobě jako takové, ale i v navazujících činnostech potravinářské či nápojářské firmy, jako je např. ekonomika, skladové hospodářství nebo evidence zákazníků. Na otázku, jaká kritéria vzít při výběru IS v potravinářství v potaz, odpovídá Ing. Miroslava Adamyová, manažerka značky HELIOS Green z Asseco Solutions, a.s.

Jak informační systém eviduje přesné složení produktu i dodavatele jednotlivých surovin?
Všimli jste si, kolik povinných informací obsahují etikety na potravinářských výrobcích? Jejich zdrojem je výrobní informační systém, který je v průběhu výroby sbírá, eviduje a poskytuje historii všech vstupních surovin.

Velmi důležitou informací je znalost přesného složení finálního výrobku i dodavatelů jednotlivých surovin. Jejich evidence je nezbytná pro případné dohledání jejich původu pro případ reklamace produktu, kontroly ze strany státních orgánů, požadavků obchodních řetězců nebo dokonce při jeho kontaminaci. K tomu se využívají tzv. šarže, skupiny výrobků vyrobené v rámci jedné receptury s definovaným vyrobeným množstvím, které se poté plní do jednotlivých maloobchodních balení a označí se příslušnými kódy.

Jak může informační systém pomoci, jestliže se například u výrobku ukáže nějaké závada?
V případě výskytu problému u finálního produktu musí systém umožnit zpětné trasování, při kterém se najde závadná surovina včetně jejího dodavatele.

Systém by měl umožňovat brát v potaz tolerance množství vstupních surovin a korigovat tak jejich objem s ohledem na požadované množství finálního produktu. Software by měl být také schopen během výroby zasáhnout do receptury a operativně zaměnit některou ze surovin či změnit dílčí recepturu. Toto všechno jsou základní požadavky, které informační systém musí splnit pro nasazení ve specifickém odvětví jako je potravinářství.

Jak funguje informační systém pro sezónní výrobu a podpora čárových kódů?
Informační systém si poradí i s výrobou sezónního charakteru, jaký mají například cukrovary. Jeden konkrétní příklad: Ve společnosti Tereos, která se zabývá výrobou cukru a lihu, objednávku zavedou do systému a poté z ní systém získá informaci na požadované druhy výrobků a počet balení a předá je výrobě. Ta zajistí příslušné obaly, naplánuje výrobní kapacity na jednotlivých strojích a přizpůsobí harmonogram směn, aby bylo včas expedováno přesně to zboží, které je poptáváno. V konkurenčním boji o zákazníky totiž rozhoduje flexibilita, přizpůsobení se jejich požadavkům.

Co považujete v tomto oboru za stěžejní funkcionalitu?
Nezbytností s ohledem na vysoké počty surovin a výrobků, které projdou výrobou, je podpora čárových kódů. Za samozřejmost se dnes považuje podpora víceměrných jednotek. Mezi další kritéria výběru systému mohou patřit podpora mobilních technologií, zpracování odpadů či horších jakostí pro druhotné zpracování a jiná specifika, které potravinářství v závislosti na konkrétním druhu činnosti či výroby vyžaduje.

Při výběru informačního systému by ale měla potravinářská firma především prověřit stabilitu a důvěryhodnost dodavatele a jeho zkušenosti v oboru potravinářství prostřednictvím referencí.

Autor:

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.