Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dokonale molekulární

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00
Špičkový šéfkuchař Max Eichmann podává ve své švýcarské restauraci francouzské pokrmy, které obsahují prvky molekulární kuchyně. Jedním z jeho mistrovských kousků je kaviár z ovocné šťávy. Při přípravě této pochoutky se Max Eichmann již více než deset let spoléhá na vícekanálové pipety METTLER TOLEDO.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Pipety se v kuchyni Maxe Eichmanna ukázaly jako nepostradatelná pomůcka. | foto: Mettler - Toledo, s.r.o.

Jak vyrobit kaviár z ovocné šťávy

Restaurace Maxe Eichmanna se mohla až do roku 2003 chlubit 18 body v průvodci Gault Millau a jednou hvězdou v průvodci Michelin. Právě v roce 2003 se však Max Eichmann rozhodl, že opustí každodenní spěch a shon tradiční restaurace a dodá své kuchyni zcela novou tvář. 

"Začal jsem si klást otázku, zda hosté v mé restauraci skutečně chtějí menu o sedmi chodech, prokládaných třemi nebo čtyřmi jednohubkovými předkrmy. Na řadu z nich to bylo jednoduše příliš mnoho. Právě tehdy jsem se rozhodl oznámit průvodcům Gault Millau a Michelin, že svoji restauraci již nadále nechci nechat hodnotit,“ vysvětluje šéfkuchař. Max Eichmann chtěl, aby si jeho hosté mezi sebou vyprávěli o čerstvé a kvalitní kuchyni, ale tentokrát bez stresu, zda splní přísná měřítka hodnocení kritiků

Hledání inovací

Chemické přísady, jako například alginát a chlorid vápenatý, představují v...

Chemické přísady, jako například alginát a chlorid vápenatý, představují v molekulární kuchyni klíčové složky.

Během tohoto nového období své kariéry začal Max Eichmann experimentovat s molekulárními metodami přípravy a vyrobil svůj první jablečný kaviár. Aby dokázal napodobit jedinečnou konzistenci kaviáru, nechal do misky obsahující chlorid vápenatý kapat směs ovocné šťávy a alginátu. 

"Zpočátku jsem používal jednoduché pipety. Ale jak asi tušíte, s nimi byl celý postup zdlouhavý, únavný a příprava jediné porce trvala celé hodiny,“ vypráví Max Eichmann. "Kaviár je produkt, který je třeba připravovat v menším množství. Vyžaduje rychlou konzumaci, protože v opačném případě kuličky příliš ztvrdnou. Proto Max Eichmann potřeboval najít jednodušší způsob, jak svůj kaviár připravit rychleji.

Jeho známý, který se zabývá lékařskými technologiemi, mu doporučil vícekanálové pipety. Po krátkém hledání na internetu Max Eichmann našel pipety METTLER TOLEDO. "Pracovnice odbytového oddělení byla poněkud překvapená, když jsem pipety objednával,“ vypráví šéfkuchař pobaveně. "Do kuchyně pipety ještě nikdy neprodávala.“ 

Osmikanálová pipeta Rainin přinesla Maxi Eichmannovi velký úspěch. Pipety nyní používá již déle než deset let a nemůže si vynachválit její intuitivní obsluhu, o delikátní chuti jablečného kaviáru nemluvě. "Mohli byste se ptát, proč se místo kaviáru jednoduše nezakousnout do jablka. Riskujete však, že jablko bude nepříjemně moučnaté a zůstane vám mezi zuby. U jablečného kaviáru je chuť jablka naprosto dokonalá. Je tomu tak díky jeho molekulární stavbě,“ vysvětluje Max Eichmann.

Molekulární a francouzská kuchyně

Pro pobavení svých hostů používá Max Eichmann dusík. V pohodlí domova si však...

Pro pobavení svých hostů používá Max Eichmann dusík. V pohodlí domova si však pochutná spíše na tradičnějších pokrmech. Mezi jeho nejoblíbenější patří telecí játra s bramborovým hašé.

Svého času šéfkuchař nabízel svým hostům celé molekulární jídelní lístky. Molekulární kuchyně však dnes představuje pouze část jeho nabídky. Ovocný kaviár a "sněhová koule“ (jogurt vyráběný pomocí dusíku) představují opravdové stálice mezi dezerty. V případě předkrmů a hlavních chodů se však Max Eichmann drží spíše tradičnější francouzské kuchyně. Zde je obzvláště důležitý široký sortiment kvalitních výrobků a sezónních potravin. Například v květnu si můžete u Maxe Eichmanna pochutnat na salátu z čerstvého chřestu, zatímco v letních měsících si vychutnáte například divokého lososa. Max Eichmann rozhodně nehodlá znovu vynalézat vaření, svým hostům však chce nabídnout něco zvláštního, pokaždé když otevřou jídelní lístek.

Protáhněte se!

V kuchyni i při každé jiné práci je důležité udržet se v kondici. Pokud pracujeme delší dobu bez změny pohybu, je důležité čas od času se protáhnout. METTLER TOLEDO pro Vás připravil sestavu snadných protahovacích cviků, které Vám pomohou udržet se ve formě při práci v kanceláři, kuchyni či laboratoři bez zbytečných bolestí.  Objednejte si zdarma plakát "Protahovací cviky – Cvičte!"

O METTLER TOLEDO

Přístroje METTLER TOLEDO se používají na vědecko-výzkumných pracovištích, v laboratořích pro kontrolu kvality, mimo jiné ve farmaceutickém, chemickém, potravinářském a kosmetickém průmyslu. Společnost je největším světovým dodavatelem ve třech skupinách přístrojů, které zároveň patří k nejpoužívanějším v laboratořích. Jedná se o váhy, pipety a pH metry. Navíc patří mezi průkopníky v oblasti automatizovaných chemických systémů. METTLER TOLEDO svým zákazníkům v České republice nabízí pravidelnou údržbu a servis pipet všech značek běžně dostupných na českém trhu. Servisní služby jsou certifikovány dle ISO 9001.

Autor:

Komerční sdělení

Komerční sdělení je placená služba portálu zprávy.iDNES.cz, která měsíčně osloví 650 000 uživatelů. Další informace najdete ZDE

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.