Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Digestoře a odsávání pachů v kuchyni – test možných řešení

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00
Dvě desetiletí své kuchařské kariéry řeším odsávání pachů v kuchyni. Poslední dobou mezi klasické digestoře proniká atypické řešení - spodní odsávání nebo odsávání štěrbinami v rovině pracovní desky využívající proudění vzduchu. Rozhodl jsem se tuto variantu podrobit testu a porovnat s jinými typy.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Digestoře a odsávání pachů v kuchyni – test možných řešení. Foto: BORA Basic Freiraum | foto: HVT interiery kuchyně s. r. o.

Zvolená kritéria testu

Co je pro mě důležité? Jsem rád v kuchyni s dalšími lidmi (děti, manželka). Jednak mi pomohou a také si s nimi mohu povídat. Takže prvním kritériem je hluk. Myšleno hlasitost ventilátoru na různé stupně a případné další zvuky, jako např. rezonování plechových částí apod.

Dalším kritériem jsem zvolil účinnost. Ano, je to opravdu důležité, protože máme otevřenou kuchyň spojenou s jídelnou a obývacím pokojem a nestojím o to, aby v začátcích přípravy jídla (např. při smažení cibule) se ostatním nesla zpráva: „Co je to za smrad?“ Jen ať pěkně voní hotové jídlo na talíři…

V neposlední řadě je pro mě důležité, aby se digestoř dobře (a levně) udržovala a zároveň aby provoz byl ekonomický.

Na závěr jsem si nechal subjektivní otázku designu. Mám ji ale spojenou s neméně důležitou oblastí, a to s ergonomií, a to jak z pohledu ovládání, tak z pohledu místa.

Záměrně nezařazuji úhel pohledu pátý, jistě podstatný, tedy cenu, ale vzhledem k množství výrobců je to nemožné porovnávat. Samozřejmě stále víceméně platí, že dražší modely disponují méně hlučnými motory.

Digestoře a odsávání pachů v kuchyni – test možných řešení. Foto: BORA Classic Anwendung
Digestoře a odsávání pachů v kuchyni – test možných řešení. Foto: BORA Professiona Anwendung

Zkoumání reality - digestoře a jejich odsávání pachů v kuchyni

Navštívil jsem studio HVT interiéry, které se na svém webu pyšní tím, že vystavuje různé druhy digestoří, má je zapojené a pod nimi varné desky s možností vyzkoušet si, jak co funguje. Rozdělení digestoří je komplikované, pro zjednodušení jsem se rozhodl porovnávat digestoře komínové (ostrůvkové) na straně jedné, vestavěné a nástěnné na straně druhé a digestoře v rovině pracovní desky na straně třetí. Filtrační digestoře jsem do svého testu nezařadil.

  • Oblast první: hluk

Digestoře vestavěné v horních skříňkách jsou relativně tiché. Digestoře samostatně existující mi přišly hlučnější, digestoře BORA, které jsou v pracovní desce a motor je ve spodní skříňce, jsou jednoznačně nejtišší.

  • Oblast druhá: účinnost

Aby horní digestoř byla při odsávání pachů v kuchyni účinná, musí být ideálně o něco větší než varná deska. To v případě vestavěných digestoří bývá obtížné. Samostatně zavěšené digestoře to zvládnou, působí však velmi dominantně. 

Jak je to s účinností BORY? Dokud jsem neviděl, nevěřil jsem. Tato digestoř pachy z vaření odsává přímo z hrnce nebo pánve. Proudění vzduchu, které odsávací štěrbina vyvolává, je silnější než stoupající pára. Další bod pro tuto novinku.

  • Co provozní náklady? Čištění?

V tomto ohledu jsou na tom všechny digestoře podobně, většina těch lepších kousků umí funkci „filtr lze mýt v myčce“ a motory jsou co do příkonu srovnatelné.

  • Rozhodne tedy: design a ergonomie

Co jsem původně spojil, to zase na chvíli rozdělím. Design: zavěšená digestoř umí být parádní, dominantní. BORA design v podstatě nemá. Je to štěrbina, kterou lze navíc zakrýt. Ale tím pádem nepřekáží nad hlavou, neruší, umožňuje volný výhled.

A druhá část, ergonomie? Nu, o svou digestoř se, znáte to, několikrát týdně klepnu do hlavy. A ovládání? Neshledal jsem žádné velké rozdíly.

Digestoře a odsávání pachů v kuchyni – test možných řešení. Foto: BORA Basic...

Suma sumárum

Po této několikahodinové akci, kdy jsem pod různé digestoře stavěl vařící vodu, zkoušel různé stupně výkonu, míchal vařečkou vodu, zapínal a vypínal přístroje a měřil hladinu hluku, jsem překvapen: ač jsem původně nevěřil, rakousko-německá technologie BORA je jednoznačně nejúčinnější, nejtišší a vůbec nepřekáží. 

Ptal jsem se na závěr návštěvy i na cenu a zjistil, že to není tak mnoho, abych o tom neuvažoval, protože mě to vážně dostalo!

Autor:


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.