Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pozor na výběr octa při zavařování a dochucování

Komerční sdělení   0:02aktualizováno  0:02
Ocet sehrává v kuchyni důležitou úlohu, ale nesmíte podcenit jeho správný výběr. Kromě lihových octů, vhodných především pro nakládání, je k dochucování lepší použít octy ovocné. Mohou totiž mít na chuť a kvalitu jídel zásadní vliv.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

Nepodceňujte výběr octa při zavařování. | foto: Bzenecký ocet

Ocet na zavařování vybírejte pečlivě

Nakládané okurky byly u nás vždycky rodinným pokladem. Není nad ten zvuk, kdy se zakousnete do okurky, z které ještě skapává sladkokyselý lák, a ozve se typické křupnutí. Především na ty doma zavařené nedáte dopustit, protože po pravdě – ty kupované – většinou nejsou ono. Proto si každý rok s velkým úsilím sami vypěstujete nebo za nemalý peníz nakoupíte okurky, zeleninku, ocet, a namísto koupání v parném létě si vyhradíte čas na zavařování, a s chutí do toho.

Jenže ouha, jaké je vaše zklamání, když natěšení na lahodnou chuť „vašich“ osvědčených okurek zavařovačku po čase otevřete, a už po prvním kousnutí cítíte, že to není ono. I když jste použila stejný postup jako dřív, okurky jsou rozměklé, šedé a chuťově úplně jiné, než jste byli zvyklí! Kde se stala chyba?

Rozdíl může být v octu

V obyčejném kvasném lihovém 8% octu! Pravděpodobně jste nesáhla po tradičním českém octu. Ocet z Bzence či Znojma, tedy z oblastí s největší tradicí zavařování u nás, je svým složením a výrobním postupem prostě jedinečný, a proto v okurkových nálevech nezaměnitelný. Vyrábí se již desítky let podle původní receptury, kvasí ryze přírodní cestou a je bez jakýchkoliv syntetických přísad.

Kvasný ocet z Bzence či Znojma se vyrábí již desítky let podle původní...

Kvasný ocet z Bzence či Znojma se vyrábí již desítky let podle původní receptury.

Pokud budete k zavařování zkoušet jiné octy, může se Vám stát, že chuť nebude ta pravá, na kterou jste zvyklí. Tradice je prostě tradice a každý ocet chutná jinak. Například ten bzenecký obsahuje karamel a voňavý estragon, které chuť a vůni nálevu dokonale chuťově vyzdvihnou.

Na octu rozhodně nešetřete

Hodnota octa na jednu zavařovací sklenici vyjde na 90 hal. A to je opravdu minimum oproti tomu, jakou důležitou roli při nakládání ocet hraje, a jak jeho špatný výběr může cenu okurek a vaše úsilí při zavařování zhatit. Vyhněte se tedy raději rizikům a věřte chuti a vysoké kvalitě tradičních octů, ať se pro pár ušetřených haléřů nedočkáte zklamání z šedých a rozměklých okurek.

Který ocet vybrat pro zavařování a jaký použít k dochucování?

Ten 8% lihový je výborný především pro nakládání, například skvělých křupavých bzeneckých okurek – recept najdete zde.

Jako dochucovadlo však doporučujeme spíše kvalitní ovocné octy. Kapka ovocného octa může ovlivnit chuť mnohých omáček, zvláště na rajčatovém základě. I malá trocha dodá výjimečnosti čerstvému ovocnému salátu, skvěle dochucuje také maso, pečeni a dušené pokrmy.

Například vinné octy jsou vhodné na přípravu majonéz, omáček, salátových dresinků a marinád. Ocet z bílého vína se znamenitě hodí ke středomořské kuchyni, ovoci či zelenině, ten z červeného vína je zase vhodný pro všestranné použití v kuchyni. Klikněte a dozvíte se více.

Vinné octy jsou vhodné na přípravu majonéz, omáček, salátových dresinků a...

Vinné octy jsou vhodné na přípravu majonéz, omáček, salátových dresinků a marinád, zeleninovým pokrmům dodá nenapodobitelnou chuť ocet jablečný.

Nenapodobitelnou chuť salátům a zeleninovým pokrmům dodává jablečný ocet. Je charakteristický silnou a ostrou chutí, vhodný tam, kde doplňujeme další ingredience.

Stále populárnější je i balsamikový ocet, vhodný právě nyní do sezonních salátů. Je vyráběný ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano, svoji nasládlou kořenitou chuť získává až po několikaletém zrání v sudech.

Spoustu receptů na úžasné saláty, návodů na zavařování a nakládání, fígle pro ochucování a tipy ke zdobení naleznete zde.

Nejčtenější

Co dělat, když dovolenou překazí nehoda.
Co dělat, když dovolenou překazí nehoda

Léto v plném proudu, kufry sbalené, děti v autě, dům zamčený a vy na poslední chvíli kontrolujete, zda máte všechny doklady v peněžence. Dovolená je tady a...  celý článek

Vedra drtí národ, Mountfield reaguje: Srazil ceny bazénů. Do 30. 7.
Vedra drtí národ, Mountfield reaguje: Srazil ceny bazénů. Do 30. 7.

Abyste přežili vedra a mohli se ponořit do chladivých vod vlastního bazénu, jdeme vám rychle na pomoc.   celý článek

Další z rubriky

Zásilkový prodej má v Čechách tradici. První katalogový obchod slaví 50 let
Zásilkový prodej má tradici. První katalogový obchod slaví 50 let

Od zboží pro domácnost, přes dřevěné chaty, hudební nástroje až po nedostatkové zboží, kterým byla socialistická „céčka“, se zásilkový prodej vyvíjí...  celý článek

Akné trápí i v dospělosti. Jak ji léčit?
Akné trápí i v dospělosti. Jak ji léčit?

Akné u dospívajících je odlišná od akné u dospělých. Pro dospívající je charakteristický výskyt akné v horních partiích obličeje, u dospělých v dolních a na...  celý článek

Proč nekupovat levné povlečení.
Proč nekupovat levné povlečení

Jak se říká: „Nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat levné věci.“ Přesně to platí i při výběru ložního povlečení. Zdánlivě nízká počáteční...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně
Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně

Závidíme všem, kteří dostali do vínku zářivě bílé zuby. My ostatní jsme odkázaní na specializované zubní ordinace nebo různé kosmetické vychytávky. Třeba na běl... celý článek

Děsivá nabídka módních řetězců
Děsivá nabídka módních řetězců

Kde najdete to nejhorší?

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.