Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

BIO potraviny? Nebojte se jich, můžete jen získat

Komerční sdělení   7:00aktualizováno  7:00
„V zahraničí se produkty s označením BIO těší veliké oblibě a jejich prodej dlouhodobě roste, na českém trhu se ale stále jedná o kontroverzní označení, ke kterému značná část zákazníků chová nedůvěru,“ uvádí k tématu BIO potraviny Blanka Procházková, nutriční specialistka Racio.

Komerční sdělení

Toto jsou komerční sdělení. iDNES.cz neovlivňuje jejich obsah a není jejich autorem. Více

Komerční sdělení je speciální inzertní formát. Umožňuje inzerentům oslovit čtenáře na ploše větší, než je klasický banner, hodí se tedy například ve chvíli, kdy je potřeba popsat vlastnosti nového produktu, představit společnost nebo ukázat více fotografií.

Aby bylo na první pohled odlišitelné od redakčních textů, obsahuje jasné označení „Komerční sdělení“ v záhlaví článku.

Pro komerční sdělení platí podobná pravidla jako pro další formy inzerce na iDNES.cz. Nesmí tedy být v rozporu s dobrými mravy a zásadami poctivého obchodního styku, nesmí porušovat práva třetích osob a poškozovat něčí dobrou pověst. Na rozdíl od bannerové reklamy je z komerčních sdělení vyloučena politická inzerce.

Komerční sdělení, jejich titulky a tvrzení v nich obsažená nesmějí být lživá a klamavá.

Ceník komerčních sdělení včetně kontaktů na obchodní oddělení najdete zde.

BIO potraviny? Nebojte se jich, můžete jen získat! | foto: Racio

Nedůvěra je však neopodstatněná. Každý, kdo chce českému zákazníkovi předložit jakoukoli biopotravinu, musí splňovat podmínky zákona O ekologickém zemědělství. Ten přesně určuje jak zemědělské, tak technologické postupy výroby produktu, a udává i jasná pravidla ochrany a zachování přírody. Kontroly každého podniku, který vyrábí biopotraviny nebo produkuje biosuroviny, probíhá minimálně jednou ročně, a je přísně kontrolováno dodržování všech uvedených bodů.

BIO potraviny? Nebojte se jich, můžete jen získat!

Označení BIO

Každá biopotravina ekologického zemědělství nese označení BIO – to je pro spotřebitele zárukou, že producent dodržel veškeré podmínky, které stanovuje zákon. BIO produkty proto musí nést na obalu jasné označení slovem BIO, kód kontrolní organizace, která dohlíží na dodržení podmínek bioprodukce, ale i grafické logo. „Tím je tzv. biozebra – celostátní ochranná známka, která zaručuje původ produktu. Evropská legislativa pak nařizuje označení pomocí loga eurolist. Každý producent by měl také vlastnit certifikát, který jej opravňuje k prodeji potravin v BIO kvalitě,“ vysvětluje Procházková.

Při produkci a výrobě biopotravin je zakázáno používat jakékoli chemické postřiky a umělá hnojiva, ale i geneticky modifikované suroviny. Z toho vyplývá několik benefitů. „Mnohdy slýcháme, že některé potraviny už nechutnají tak, jako za našeho dětství. Povzdechy – jahody bývaly sladší, švestky modřejší a rajčata chutnější – slyšíme při každém nákupu v obchodě. Je to tím, že dnes je vše hnojeno chemickými hnojivy, aby plodiny vyrostly rychleji. Nakonec jsou produkty sklizeny dříve, dozrávají za pomoci dalších chemikálií ve skladech – jen proto, aby se proces pěstování co nejvíce zkrátil a vyprodukovalo se maximální množství v co možná nejkratším čase. Při produkci biosurovin se tyto látky používat nesmějí, vše dozrává na slunci a sklízí se, až když je ovoce plně dozrálé. Proto jsou takové potraviny chuťově i vzhledově lepší, ale obsahují také více vitamínů a minerálů a méně chemických látek,“ vysvětluje Procházková.

BIO potraviny? Nebojte se jich, můžete jen získat!

BIO potraviny jsou dražší?

Český zákazník většinou vidí jen vyšší cenu za v jeho očích „stejnou“ mrkev – jediným rozdílem je pro něj nesmyslné slovíčko BIO a pak právě cena. „Cena bývá vyšší – produkce v rámci ekologického zemědělství je finančně nákladnější – vypěstovat potraviny bez chemických hnojiv a pesticidů je totiž obecně náročnější – jak časově, tak technologicky,“ vysvětluje specialistka společnosti Racio, ale zároveň upozorňuje, že zdravotní benefity například u zeleniny a ovoce jsou neocenitelné. „Tělu dodáváte pouze kvalitní a bezpečné potraviny s vyšším obsahem výživových látek – vitamínů a minerálů. Navíc si na nich i více pochutnáte,“ odkazuje Procházková k tomu, že BIO potraviny bývají obecně chutnější než jejich neBIO protějšky.

Mnoho výrobců už na českém trhu zařazuje do svého portfolia produkt, který je pouze ze surovin ekologického zemědělství. „Stejně tak společnost Racio, která od roku 1999 nabízí řadu BIO, v níž zákazníci najdou jak klasické pufované chlebíčky, tak i rýžové chlebíčky s čokoládou,“ říká Procházková.

Procházková na závěr upozorňuje, že je vždy důležité sledovat komplexní složení potravin a číst obaly, které prozradí to nejzásadnější: „Rozhodující je skladba jídelníčku – aby byl pestrý a výživově vyvážený. Tím, že zařadíte více biopotravin, jej můžete zlepšit. Obecně platí zlaté pravidlo všeho s mírou – i bioslanina bude vždy slaninou, a přestože bude pocházet ze zvířat, které nebyly při svém chovu dopované antibiotiky a hormony, bude stále obsahovat vysoké množství tuku.“

Více informací najdete na www.racio.cz.

BIO potraviny? Nebojte se jich, můžete jen získat!
Autor:

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.