Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zpočátku hostili kamarády, dnes patří jejich burgery a tapas ke špičce

  0:03aktualizováno  0:03
Když se v Berouně před šesti lety otevřel stánek BlackDog Grill s tak trochu jiným fastfoodovým občerstvením, zpočátku byl málokdo ochotný se zastavit. Po roce už zde stáli lidé na burgery i dvouhodinovou frontu, protože to za to čekání stálo.

BlackDog Cantina na Palackého náměstí | foto: Pilsner Urquell

Spolumajitelka Eva Van Wagenen a originální BlackDog, podle kterého se podnik jmenuje.

Spolumajitelka Eva Van Wagenen a originální BlackDog, podle kterého se podnik jmenuje.

Vyhlášená berounská burgrárna před měsícem otevřela nový podnik na Palackého náměstí a namísto burgrů zde nabízí především tapas inspirované latinskoamerickou kuchyní. „Baví nás ten princip sdílení, kdy všichni u stolu ochutnávají jeden od druhého a dělí se nejen o jídlo, ale o celý zážitek,“ popisuje nový koncept spolumajitelka Eva Van Wagenen.

Pokud pojedete někdy na náplavku přes Palackého náměstí, je dost možné, že si všimnete BlackDog Cantiny a na náplavku ani nedorazíte. Do lákavě vyhlížejícího podniku s krásným interiérem, kde je z ulice skrz okno vidět až kuchařům pod ruce, totiž zvědavě nakukují všichni kolemjdoucí a každý druhý, v kom převládne objevitelský pud, se rozhodne novou restauraci vyzkoušet.

Na jídelním lístku na hosty čeká exotická cesta do neznámých koutů Jižní Ameriky, na jejímž konci je ale nejeden poklad. Při mé první návštěvě jsem ochutnal několik tapas a například u vynikajících kachních prsou s višňovou salsou, anebo špízů z marinovaného hovězího srdce mi místní šéfkuchař Scott Van Wagenen ukázal úplně nové obzory a dosud neznámé chutě.

Zároveň jsem si ale nemohl odpustit místní burger, který je výjimečný především vysokou kvalitou masa, a podle mého názoru se brzy vyšplhá na vrchní příčky žebříčku nejlepších burgerů v Praze.

Kuchaře jsme poslali do Peru

„Ještě předtím, než jsme začali dělat burgery v Berouně, nás vždycky bavilo mít doma bandu lidí a celý víkend je hostit,“ prozrazuje mi druhý den Eva Van Wagenen a vzpomíná, jak podnik několika přátel před lety začínal, jak ještě jako těhotná několik měsíců z okýnka stánku volala na kolemjdoucí, ať si dají burger, jak se téměř tři roky tísnili v malém bistru o 50 metrech čtverečních, a jak vyšel první článek a do Berouna se začali sjíždět lidé z celého okolí.

Fotogalerie

„Návaly tam pak byly takové, že lidi sedávali všude, na chodníku, na silnici, prostě kde se dalo, a čekali klidně i dvě hodiny, protože si chtěli dát náš burger,“ dodává Eva. Dnes mají díky úspěchu v Berouně větší podnik BlackDog Bar & Grill, kde mají mnohem širší nabídku zaměřenou na severoamerickou kuchyni a tex-mex, a dělají pravé texaské barbecue speciality z vlastní udírny.

Hlavním kuchařským mistrem v BlackDogu je Scott Van Wagenen z New Yorku, který od svých osmnácti let cestuje po světě a živí se jako kuchař. „Když jsme začali přemýšlet o pražském podniku, Scott jako milovník jihoamerické kuchyně vyrazil na měsíc do Peru, kde sbíral inspiraci a přivezl spoustu skvělých receptů,“ popisuje Eva vznik nového konceptu, který stojí na tapas.

Vojtěch Kolář

Hledám podniky, co mají srdce

Když přijde na jídlo a pití, dokážu o něm mluvit hodiny. Fascinuje mě dozlatova grilovaná křupavá zelenina, jemně propečené steaky, perfektně se táhnoucí holandská omáčka a krása čerstvě načepovaného piva, jehož vznášejcími se bublinkami probleskují sluneční paprsky. Stejně jako se dokážu rozplývat nad perfektním kulinářským zážitkem, dokáže mě do ruda rozčílit lenost a falešnost, která se z českých hospod ještě zdaleka nevytratila tak, jak bychom si všichni přáli. V restauracích nehledám jenom dobré jídlo a pití, ale hlavně zážitky a příběhy lidí, které do své práce dávají srdce, aby nám tyto zážitky mohli zprostředkovat

Vojta Kolář

I když je ale koncept podniku jiný, než v Berouně, to hlavní zůstává stejné. Kvalitní suroviny, originální recepty a poctivá kuchyně. Aktuální nabídku také v BlackDogu chtějí měnit podle toho, co právě roste. Dnes tak třeba z čerstvých jahod z Kunratic dělají na baru limonády, koktejly a dezerty.

Pivo pod dohledem mistra

Na kvalitu hledí nejen v kuchyni, ale i na baru, ať už to jsou domácí šťávy a Tibi fermentované limonády, které vyrábějí v chráněné dílně na Vysočině, vína, která si vybírají z malých rodinných vinařství, anebo tanková Plzeň.

„Velice dbáme na kvalitu čepování, máme tradiční výčep a denně kontrolujeme kvalitu piva. Oba naši výčepní jsou proškoleni od Plzeňského Prazdroje a navíc jim dělá nenápadného konzultanta mistr světa v čepování Lukáš Svoboda, který se sem občas staví na pivo,“ prozrazuje Eva Van Wagenen.

Po měsíci provozu je restaurace pořád na začátku a zatím je stále co zlepšovat. Kvůli velkému zájmu hostů se například rozšířila nabídka burgerů, brzy se má v přilehlé ulici otevřít zahrádka a Eva plánuje v létě prodávat jídlo a pití s sebou v piknikových koších a dávat hostům deky, aby si mohli vzít oběd s sebou na náplavku anebo do parku.

Na podzim, až se otevře druhá polovina restaurace, která ještě není plně zrekonstruovaná, by zde mohla také hrát živá hudba.

Přestože toho má BlackDog Cantina ještě hodně před sebou a je zde co pilovat, rozhodně o budoucnost tohoto příjemného podniku nemám strach. Majitelé i zaměstnanci dávají do podniku srdce a podle narůstajícího počtu hostů se jim daří lidem vysvětlovat, že se dá jíst nejen žaludkem, ale všemi smysly.

Autor:




Hlavní zprávy

Baví vás vaření?
Baví vás vaření?

Inspirujte se recepty na eMimino.cz

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.